Soarta lui Liviu Dragnea decisă pe 30 martie Un nou termen în procesul ”Fraudă la referendum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea se va prezenta, din nou, în faţa magistraţilor pe 30 martie, în cadrul unui nou termen al procesului ” Fraudă la referendum”. La ultimul termen, Victor Ponta a fost şi el prezent în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în calitate de martor în procesul care vizează fraudarea referendumului din 2012. După audierile de ICCJ, Ponta a declarat că ” Dragnea nu a făcut nimic singur şi nu a făcut nimic ilegal”.

Pe 30 martie se va desfăşura următorul termen în procesul început în urmă cu aproape un an şi jumătate.  Procesul a ajuns în etapa finală şi se vorbeşte despre faptul că soarta ministrului Liviu Dragnea va fi decisa pe 30 martie, dupa confruntarea finala dintre acuzare şi aparare. Procurorii anticoruptie trebuie să aduca în fata instanţei supreme deciziile definitive, prin care cei judecati pentru fraude la referendum au fost condamnati până acum, în acelaşi proces în care Liviu Dragnea e principalul inculpat.

Dosarul Referendumului în care social-democratul Liviu Dragnea este inculpatul principal trenează în instanţă de mai bine de un an. Dosarul a fost înregistrat în data de 7 octombrie 2013,  iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie 2013.

Acuzaţii

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor şi preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, in prezent deputat si ministru , a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Peste 40 de inculpaţi din Teleorman

Peste 40 de preşedinţi, vicepreşedinţi şi membri ai secţiilor de votare din Ţigăneşti, Plosca, Alexandria, Ciuperceni sau Bragadiru sunt inculpaţi în dosarul Referendumului. Lista completă a inculpaţilor din Teleorman cuprinde:

 Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 142 Ciuperceni, jud. Teleorman 

VIŞAN MARIOARA, preşedinte şi BEZNEA ION, MARIOARA ADRIAN, CULCEA VICTOR, STOICEA LUMINIŢA-ELENA, BARBU TEODORA-RAMONA, ZAMFIR MARIN-MARIUS, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 1 Alexandria, jud. Teleorman 

ULMEANU IULIAN, preşedinte şi BĂLĂNESCU GEORGE-TIBERIU, IONESCU ION, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 244 Plosca, jud. Teleorman 

CURCAN CONSTANTIN, preşedinte şi FLOREA MARIANA, RUSU DĂNUŢ, ENE VASILICĂ, NEDELEA DORINEL, MĂRUNŢELU AUREL, PÂRVA ION, membri, complicitate 

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 314 Ţigăneşti, jud. Teleorman 

DUMITRACHE ION, preşedinte şi PIELEANU ION, POROSCHIANU MARIN, DINU NICUŞOR SORIN, TRIFU NICOLAE, MITRAN DORINA, CIUPERCĂ CRISTINA, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman 

FILIP ALINA-FLORINA, BARBU NICUŞOR, FERĂŞTEANU ION-DOREL, VÎLCAN TUDOR-DOREL, STEMATE MARIN, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 113 Bragadiru, jud. Teleorman 

PARTOCICĂ COSTICĂ, preşedinte şi MIHAI ION, MATEI DANIELA, MITROI VASILE, PASCU MARIAN FLORIN, LUNGU PETRE, LEBEJOARĂ LILIANA CARLA, membri, complicitate 

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 114 Bragadiru, jud. Teleorman 

DUDE ILIE, NISTOR MARIN, membri, autorat şi NISTOR ANGELICA-MARIANA, persoană fără calitate specială, autorat şi sustragere sau distrugere de înscrisuri 

SANDU ILEANA, preşedinte şi RIZEA OLGA-IULIA, PEŢA GABRIEL, NĂDRAG ION-PAUL, CRISTEA TUDOR, complicitate 

Învinuirile constau  în principal în faptul că aceste persoane ”şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”.

Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru este şi el inculpat în dosar, pentru  dare de mită, iar Marin Mitroi, membru al Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru, este acuzat de luare de mită şi complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale .

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite