Slăbitul, de la preocupare la obsesie. De ce ajung femeile să ia laxative şi să facă foamea. „A fi slabă“ s-a transformat în „a avea succes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii avertizează că preocuparea excesivă pentru slăbit este dăunătoare
Specialiştii avertizează că preocuparea excesivă pentru slăbit este dăunătoare

Femeile vor să fie slabe pentru că asociază slăbitul cu succesul, spun specialiştii. „Moda slăbitului” este o consecinţă firească a factorilor socio-culturali actuali. Specialiştii avertizează însă că între preocuparea excesivă şi obsesia pentru slăbit este o linie foarte fină. Cele care ajung în pragul bulimiei sau anorexiei nu realizează niciodată că au problemă.

În vremurile actuale, în care imaginea este mai mult decât importantă, precuparea femeilor pentru un fizic frumos este firească, spun specialiştii. Până la un punct, nu e nimic rău în dorinţa de a avea o greutate scăzută, de a fi zveltă şi trasă prin inel, fie că vorbim de femeile de 20 sau de 40 de ani.

”Greutarea corporală este importantă atât pentru sănătate, dar este apreciată drept un etalon al frumuseţii. Între dorinţa de a avea o greutate optimă şi obsesia pentru slăbit este o diferenţă considerabilă, dar linia dintre cele două este fină”, spune psihoterapeutul Adriana Neda. 

”A fi slabă”, sinonim cu ”a avea succes”

Specialiştii susţin că, în vremurile actuale, putem vorbi despre o modă a slăbitului impusă sau mai bine zis sugerată de factori socio-culturali. ”Femeia foarte slabă este promovată în reclame stradale, emisiuni televizate, reviste, podiumuri de  modă. Se face în acest fel o  conexiune între femeia foarte slabă şi succes”, mai spune terapeutul.

Pentru multe femei ” a fi slabă” este sinonim cu ” a avea succes”, aşa cum explică terapeutul. Cele neînzestrate de natură cu un metabolism harnic şi ”dotate” cu kilograme în plus apelează, în goana după ” succes” la cure de slăbire şi diete, de cele mai multe ori drastice.  Sondajele arată că nu există femeie care să nu fi încercat cel puţin  o dată în viaţă o cură sau o dietă de slăbit. Cu toate acestea, nu toate femeile fac o obsesie pentru a slăbi sau pentru imaginea exterioară.

”Nu toate cele preocupate de slăbit ajung să aibă tulburări alimentare. Din nefericire, în ultima perioadă tulburările de comportament alimentar sunt tot mai des întânite. În spatele acestor tulburări se află însă tulburări emoţionale, stimă de sine scăzută conflicte nerezolvate o teamă de propria feminitate, dificultăţi interpersonale şi nevoia de control . Nu de puţin ori, o astfel de tulburare este generată de evenimente stresante, eşecuri în plan personal” mai spune psihoterapeutul Adriana Neda.

Când devine slăbitul o obsesie periculoasă

De la o banală cură de slăbire îndelungată până la obsesia pentru greutate este, uneori, doar un pas. Un pas pe care femeile îl fac de cele mai multe ori, fără să realizeze. Când devine preocuparea pentru slăbit o obsesie?

 ”Devine o obsesie, atunci  când o persoană insistă sau doreşte o greutate corporală sub nivelul minin normal în raport cu înălţimea şi vârsta. Atunci când există o percepţie distorsionată a imaginii corporale. Deşi realizează că sunt foarte slabe, aceste femei  consideră că anumite părţi ale corpului sunt grase: e slabă, dar are burtă, sau e slabă dar are picioarele grase”, spune terapeutul.

Semnele obsesiei pentru slăbit sunt :cântărire execesivă, măsurarea excesivă, frica de a fi gras chiar când greutatea continuă să scadă, reducerea considerabilă a cantităţii de alimente ingerate sau consumul de alimente cu un aport caloric foarte scăzut.

Ce ”nebunii” fac femeile obsedate de slăbit

Uilizarea laxativelor şi a diureticelor, a dietelor, reţetelor pentru slăbit bazate pe înfometare, exerciţiile fizice extenunate sunt metodele periculoase la care apelează persoanele care au dezvoltat o obsesie pentru slăbit. Sunt femei care ajung să se cântărească şi de 10-15 ori pe zi. De teamă ca nu cumva cântarul să arate 100 de grame în plus, femeile obsedate de greutate evită să se cântărească cu ceas la mână sau cu clamă în păr. Cele mai multe dintre acestea apelează la laxative sau ceaiuri diurretice, atunci când mănâncă prea mult. Majoritatea merg să ardă caloriile la sală. 

Când orele petrecute pe banda de alergat nu li se par suficiente pentru a arde caloriile, atunci ele apelează la alte ” artificii”. Folie alimentară în jurul bazinului, greutăţi ataşate la mâini sau picioare, costume de neopren, creme cu ardei iute, totul pentru arderea câtorva calorii în plus. 

Nu conştientizează problema

Terapeutul atrage atenţia asupra faptului că persoanele care ajung să aibă obsesia slăbitului sunt lipsite de conştiinţa acestor probleme. ”De regulă nu apelează singure la ajutor de specialitate, fiind aduse la specialist de familie, de apropiaţi care se îngrijorează de scăderea drastică a greutăţii corporale Terapia este complexă. Se apelează la psihoterapie pentru a interveni asupra distorisiuni cognitive şi pentru a găsi cauzele care generează astfel de probleme. Se apelează la tratament medicamentos, dacă apar şi aceste tulburări alimentare sunt însoţite de depresie de tulburări somatice, amenoree, ulcer” spune terapeutul.

Bulimia şi anorexia sunt cele mai frecvente tulburări de alimentaţie dezvoltate de persoanelele obsedate de slăbit Ambele afecţiuni se tratează cu ajutorul terapeutului şi medicului nutriţionist. Atât bulimia cât şi anorexia sunt boli cauzatoare de moarte.

Remedii : psihoterapie, nutriţionist şi suport familial

Psihoterapie, nutriţionist şi suport familial, acestea sunt ingredientele reţetei de vindecare pentru o persoană cu probleme de comportament alimentar, fie că este vorba de bulimie sau anorexie. Pentru adolescentele şi tinerele care cresc asaltate de o promovarea agresivă a imaginii femeii foarte slabe, terapeuţii au un sfat: ”Tinerele adolescente ar trebui să se aprecieze mai mult şi să ştie că frumuseţea vine, practic, din interior”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite