Se caută custode pentru Pădurea Troianul, aria protejată în care creşte bujorul românesc, specie unică în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bujor 9

Pădurea Troianu este locul în care creşte una dintre cele mai rare specii de flori, bujorul românesc. Floarea este unică în Europa şi creşte doar pe teritoriul României. Bujorul românesc este specific zonei de stepă, iar pentru conservarea sa, Pădurea Troianu a fost declarată în urmă cu 12 ani, rezervaţie naturală. Autorităţile  încearcă să găsească un custode care să preia rezervaţia şi să aibă grijă de ea.

La marginea localităţii Troianul se întinde o pădure de poveste. O poveste milenară în care personajul principal este bujorul românesc, specie de floare care datează din era glaciară.  Floarea rară are o istorie fascinată . Specialiştii o numesc floare relict glaciar şi o consideră o ”supravieţuitoare” având în vedere că a răzbit până în zilele de astăzi. Floarea a supravieţit tuturor glaciaţiunilor care s-au perindat peste Europa şi potrivit specialiştilor este de-a seamă cu crocodilii. 

 În luna mai Pădurea de la Troianul prinde culoare. Este perioada în care bujorii înfloresc şi încântă privirile vizitatorilor. Florile au o perioadă de florescenţă de aproximativ 10 zile şi fiind singurul loc din Teleorman unde cresc, codrul de la Troianu atrage zeci de persoane dornice să admire florile rare. 

Bujorul care creşte în Pădurea de la Troianul nu este protejat decât de câţiva  ani.  Vreme de ani buni, cele câteva exemplare de bujor românesc din Pădurea Troianul  au stat la voia turmelor de vaci de la CAP. Zona a fost declarată rezervaţie naturală de tip floristic şi forestier printr-o hotărâre de guvern, emisă în 2004, cu scopul de a proteja bujorul românesc, floarea fiind inclusă pe Lista Roşie a Plantelor Superioare din România.

Bujorul românesc, considerat specie pe cale de dispariţie, este protejat acum pe suprafaţa de 71 de hectare pe care se întinde Pădurea Troianul. Pădurea este, în cea mai mare parte, proprietatea primăriei din localitate şi se află sub administrarea Ocolulu Silvic, prin contract.

 Pentru ca specia să reziste mai departe, în pădurea de la Troianul s-au impus măsuri de protecţie a florei şi faunei, prin reducerea căilor de acces în pădure, interzicerea plantării salcâmului şi desfăşurarea  oricăror activităţi care ar putea provoca distrugerea  bujorului românesc. În zonă este interzis păşunatul, folosirea focului sau aruncarea gunoaielor.

Bujorul românesc este o plantă ierboasă cu o tulpină neramificată  de aproximativ 50 de centimeri pe care se găsesc frunze  compuse, sectate sau dinţate. Floarea are culoarea roşu aprins şi numără 5-6 sau 7-11 sepale mari şi frumoase.

Se caută custode

Pentru aria protejată din Pădurea Troianu, autorităţile caută custode de câţiva ani. ”Şi în sesiunile anterioare şi anul acesta, în sesiunea a doua din 2016, este arie protejată care nu este atribuită în custodie şi, ca atare, autoritatea respinsabilă de protecţia mediului a considerat că trebuie să fie un obiectiv ce poate fi atribui în custodie. Până în 2011 custode a fost Direcţia Silvică, din acel an a intrat  în grija APM Teleorman”, a spus Luiza Teodorescu, consilier la departamentul Arii Protejate din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman a făcut publice condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana fizică sau juridică care ar putea prelua custodia pădurii de la Troianul. ”În vederea atribuirii în custodie a ariilor naturale protejate, persoanele fizice şi juridice interesate pot depune un dosar de candidatură, atât în format de hârtie cât şi pe suport electronic, pentru fiecare poziţie din lista de arii naturale protejate afişate, potrivit art. 29 din Anexa la Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate, cu modificările şi completările ulterioare”, informează APM Teleorman.

Alături de Pădurea Troianu, în ţară mai există  alte 4 rezervaţii naturale de bujori româneşti, în Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu, zone protejate prin lege de mai mulţi ani.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite