Scrisoare din Teleorman către Alexandru Ioan Cuza. Ce i-au scris locuitorii în urmă cu 160 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu scrisoarea trimisă din Teleorman către Al. I Cuza în 1859  FOTO: Facebook Muzeul Judeţean Teleorman
Imagine cu scrisoarea trimisă din Teleorman către Al. I Cuza în 1859  FOTO: Facebook Muzeul Judeţean Teleorman

În colecţia de documente a Muzeului Judeţean Teleorman se află o scrisoare trimisă din Alexandria pe 9 februarie 1859 domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În urmă cu 160 de ani, chiar pe data de 9 februarie, dar în anul 1859, locuitorii din Alexandria, Teleorman, îi trimiteau lui Alexandru Ioan Cuza o scrisoare de felicitare pentru alegerea sa ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti. 

În acele vremuri, Alexandria exista ca oraş de 24 de ani, cum se precizează în scrisoare, şi „se poate compara cu oraşele ce numără mai mulţi secoli, pacificii căruia locuitori, toţi de clasă comersantă“.

Documentul s-a păstrat în colecţia Muzeului Judeţean Teleorman, instituţie ce a publicat sâmbătă, 9 februarie 2019, o imagine cu documentul pe contul său de Facebook.

Conţinutul scrisorii:

„Prea înălţate Doamne! Ziua de 24 ianuarie este una din cele mai solemne ce au avut România în cariera sa de doi secoli aproape, căci prin Măria Voastră ne dete Unirea ce era dorinţa universală a moldo-vlahilor, generaţiile viitoare vor mărturisi aceasta şi va vibra peste secoli mărirea ei. Astăzi o nouă eră schimbă soarta Românii şi inimile fiecăruia, pline de bucurie şi entuziasm, ţintea până la viitoare fericire al cărui simbol sunteţi Măria Voastră. Abia intraţi în calea regenerării şi totul înfăţişează o schimbare, totul salută şi promite un viitor fericit. Obştescul oraş Alexandria din districtul Teleorman, organizat abia de 24 de ani şi condus de fondatorii săi pe baza privilegiului ce-i este dat, înfăţişează şi se poate compara cu oraşele ce numără mai mulţi secoli, pacificii căruia locuitori, toţi de clasă comersantă, în entuziasmul lor pe lângă membrul ce s-a numit, au format şi o osebită deputăţie pe subsemnaţii deputaţi ca să înfăţişeze Măriei Voastre omagiul şi devotamentul lor, care venim a saluta buna venire a Măriei Voastre în capitala României ce astăzi e patria noastră. Şi drept simţitoarele dovezi de devotament că urăm cu toţii deplină fericire şi putere spre a putea conrăspunde grelii şi marii misiuni la care sunteţi chemaţi a îndeplini. Dumnezeu a binecuvântat Unirea românilor şi binecuvântarea sa ne va conduce prin mărirea voastră pe calea prin care să ajungem la prosperitatea acestor frumoase ţări. Să trăiţă, Măria Voastră, întru mulţi fericiţi ani, trăiască Unirea moldo-românilor! 9 februarie 1859”

Mai puteţi citi:

O nouă întâlnire în ograda lui Moromete. Cum s-au pregătit organizatorii din Talpa

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite