România lucrului prost făcut. WC-urile de lux din curtea şcolii: nu au apă, nici canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „România lucrului prost făcut“ continuă cu povestea unor şcoli din Teleorman, din mediul rural, unde în 2007 Ministerul Educaţiei a investit sute de mii de lei. Singura problemă e că şcolile nu au autorizaţie de funcţionare, iar la toaletă nu există apă sau canalizare.

În curtea Şcolii gimnaziale cu clasele I-VIII Mavrodin din judeţul Teleorman se află un WC pentru care s-au cheltuit 170.000 de lei în 2007. În lipsa apei curente, şcoala nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Tot în Teleorman, la Dulceanca, în 2007 s-a cheltuit un miliard de lei vechi pentru un WC în fundul curţii. Între timp unitatea de învăţământ a fost închisă, în lipsa aceleiaşi autorizaţii.

Totul a început după ce Ministerul Educaţiei a alocat în perioada 2006-2007 fonduri importante pentru dotarea unităţilor de învăţământ din mediul rural cu grupuri sanitare. Şcoala cu clasele I-VIII din Mavrodin Teleorman este una dintre beneficiarele fondurilor pentru amenajarea unui grup sanitar adecvat. WC-ul construit în fundul curţii nu are fără canalizare şi nu are apă curentă. Pe scurt, copiii care îl folosesc nu au posibilitatea să tragă apa, el funcţionând ca un WC din curte de la ţară.

WC în culorile tricolorului

În 2007, licitaţia pentru construirea celor 14 cabine s-a ţinut la nivelul Ministerului Educaţiei . „Noi n-am avut treabă nici cu banii, nici cu licitaţia, nici cu firma care a construit. Nu am fost întrebaţi, nu ni s-a cerut nicio părere. Fondurile au venit de la Minister, acolo s-a ales constructorul“, a spus Tudor Păunescu, directorul şcolii, profesor în aceeaşi unitate la data construirii WC-ului. Doi ani a durat construcţia. 

Când investiţia a fost finalizată, conducerea şcolii a refuzat să semneze recepţia pentru că, spre mirarea tuturor, constructorul alesese să vopsească WC-ul în culorile tricolorului. „Iniţial îl vopsiseră în roşu, galben şi albastru. Chiar m-am gândit că o fi fost vreunul dintre muncitori ungur şi şi-a bătut joc de noi. Până la urmă l-au făcut galben“, mai spune directorul. În final, recepţia a fost semnată şi şcoala s-a ales cu o toaletă de lux, care nu diferă cu nimic de tradiţionalul wc din fundul curţilor de la ţară.

mavrodin

Actualul primar din Mavrodin, Nicolae Stan, cunoaşte istoria WC-ului costisitor de care şi astăzi beneficiază cei 200 de copii de la unitatea de învăţământ. Şcoala nu are nici în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare. „Banii au venit de la Ministerul Educaţiei La vremea respectivă a fost, probabil, o afacere cu bani publici“, explică primarul.

În acelaşi an în care la Mavrodin s-a ridicat WC-ul de lux, în Teleorman alte 20 de unităţi şcolare au primit fonduri pentru grupurile sanitare. Între timp, unele unităţi beneficiare şi-au închis porţile, în urma procesului de comasare, şi WC-urile au rămas doar amintiri ale unor investiţii inutile.

Focar de infecţie

La Dulceanca, sat din comuna teleormăneană Vedea, în perioada 2006-2007 s-au cheltuit 100.000 de lei pentru ridicarea unei latrine. Banii au venit tot de la Ministerul Educaţiei şi au fost destinaţi amenjării unui grup sanitar adecvat, care să aducă Şcolii cu clasele I-IV din Dulceanca autorizaţie sanitară de funcţionară. Şcoala nu a căpătat însă autorizaţie şi, între timp, în urma procesului de comasare, s-a desfiinţat. Aici s-a mutat Grădiniţa Dulceanca şi, vreme de ani buni, zeci de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani au beneficiat de WC-ul costisitor, amplasat la 60 de metri de şcoală. 

Toaleta fără apă sau canalizare s-a dovedit un real focar de infecţie

În noiembrie 2016, un număr de 19 copii cu vârste între 3 şi 6 ani învăţau la Grădiniţa Dulceanca. Doi copii în vârstă de 3 ani şi un altul, în vârstă de 5 ani, preşcolari, au fost diagnosticaţi cu TBC şi au ajuns internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru copii „Lacul Bucura“ din Bucureşti. Alţi opt copii de la aceeaşi grădiniţă au fost suspecţi de TBC şi au fost trimişi pentru analize de confirmare la Institutul Nasta. Preşcolarii se spălau în lighean, la o instalaţie improvizată pe holul şcolii, şi frecventau grupul sanitar din curte.

image

După descoperirea focarului de TBC de la Grădiniţa Dulceanca, unitate care funcţiona fără autorizaţie sanitară, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a luat decizia de a închide clădirea. Copiii au fost mutaţi, până la remedierea problemei. „Grădiniţa Dulceana era în curs de autorizare. Autoritatea publică locală are un proiect cu Ministerul Dezvoltării prin care a solicitat bani pentru remedierea problemelor pentru autorizare. Proiectul a fost aprobat, dar sumele sunt insuficiente“, spune administratorul Primăriei Vedea, Radu George.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite