Reţete simple de post: sarmale şi chiftele din nuci sau năut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există suficiente alimente de orgine vegetală bogate în proteine cu care se poate supravieţui în perioada de post, fără ca organismul să fie afectat şi cu care credincioşi pot înlocui carnea. Din năut sau nuci se pot prepare chiftele sau chiar sarmale.

Postul Crăciunului este o perioadă de mari restricţii culinare pentru credincioşii ortodocşi. În perioada de post, când de pe lista de alimente care pot fi consumate sunt tăiate carnea, laptele şi ouăle, aportul de proteine de care are nevoie organismul pentru a funcţiona este scăzut. 

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că este necesară înlocuirea proteinei de origine animală cu proteina de origine vegetală pentru ca organismul să poată funcţiona în parametri normali.

Există suficiente alimente de orgine vegetală bogate în proteine cu care se poate supravieţui în perioada de post, fără ca organismul să fie afectat. ”Pe lista legumelor care conţin proteină de origine vegetală includem fasolea, mazărea, lintea, ciupercile, nucile sau vinetele şi ciupercile. Toate acestea pot asigura necesarul zilnic de proteină dacă sunt incluse în meniu. În plus, în meniul de post intră soia şi toate derivatele sale precum lapte sau brânză”, spune medicul nutriţionist Marian Burtea.

Din legume se pot prepara mâncări care se fac în mod obişnuit cu carne, dar care sunt la fel de gustoase. Sarmale, chiftele, plăcinte sau gustări delicioase se pot prepara exclusiv din legume.

Din nuci se pot prepara sarmale la fel de delicioase ca şi cele din reţeta originală care are la bază carne. ”Avem nevoie de două verze murate, 100 de grame de nuci, 100 de grame de stafide, un pahar de orez, trei cepe, o lingură de bulion, ulei şi condimente. Ceapa se căleşte cu orezul, în uleiul încins. Se adaugă stafidele scurse, nucile, bulionul, un vârf de linguriţă de zahăr, sare şi piper dupa gust, ulei cât să lege compoziţia”, spune bucătarul Valeria Sima. Compoziţia se împachetează în foi de varză, se aşează în cratiţă şi se adaugă apă şi bulion. Sarmalele din nuci şi orez se coc la cuptor la foc mic. 

image

Chifteluţe din nuci

Nucile pot înlocui cu succes carnea şi în chiftele de post, preparate la cuptor. Reţeta de chiftele de post presupune trei cartofi, o cană de nucă măcinată, susan, sare, usturori, verdeaţă. Cartofii se fierb în coajă, se pasează şi se amestecă cu restul ingredientelor. Chifteluţele se aşează pe foaie de copt, într-o tavă care se bagă la cuptor. Din aceeaşi compoziţie se pot face şi chiftele prăjite.

image

Chiftele de năut

Din năut, un alt substitut pentru carne, bogat în proteine, se pot prepara delicioase chifteluţe. Reţeta de chifteluţe din năut include: 300 g năut, un căţel de usturoi, câteva fire de coriandru proaspăt, câteva fire de pătrunjel, două linguriţe de chimen măcinat, o linguriţă de boia dulce, ulei pentru prăjit, sare şi piper şi o ceapă. Năutul se pune la înmuiat în apă rece cu o seară înante. A doua zi se scurge şi se mixează cu ceapa tăiată, pătrunjelul, coriandrul şi usturoiul pisat. Pasta obţinută se amestecă cu chimenul şi boiaua, sarea şi piperul. Chifteluţele formate cu mâna se prăjesc în ulei.

Pastă de nuci cu ardei 

Din nuci şi ardei copţi se obţine o gustare delicioasă şi sănătoasă pentru zilele de post. Ardeii se coc în cuptor sau pe flacăra de la aragaz. Nucile se coc în tava de la cuptor pentru aproximativ 10-15 minunte. Se recomandă îndepărtarea cojilor pentru a evita gustul amar. În blender se amestecă ardeii cu nucile, o lingură de pesmet, două linguriţe de ulei de măsline sare şi piper. Se serveşte pe post de gustare cu pâine prăjită.

image

Desert cu nuci şi mere

O delicioasă plăcintă de post se poate prepara din nuci şi mere. Pentru aluat se folosesc 600 gr făină, 15 grame drojdie, coajă de lămâie rasă, esenţă de rom, un cub de margarină, apa călduţă. După frământare, aluatul se lasă la dospit 30 de minute. Se intinde o foaie peste care se pun mere rase zahăr vanilinat, scorţişoară şi nucă măcinată din belşug. Foaia se rulează în aşa fel încât toată compoziţia cu mere să fie acoperită. Se tapetează tava cu ulei şi făină şi se pune la cuptor foaia umplută. Separat, se prepară un sirop din apă şi zahăr. Când plăcinta începe să se rumenească, se scoate din cuptor şi se unge cu siropul. Se mai ţine la cuptor încă 10 minute.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite