Regina Maria şi iubirea ei secretă pentru aventurierul canadian Joe Boyle: „Am plecat. Nu mă lăsa să devin o fantomă în viaţa ta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Boyle, un locotenent canadian seducător, a fost iubirea secretă a Reginei Maria în Primul Război Mondial. Maria i-a trimis medicul personal să-l îngrijească şi l-a adus la Bicaz să-şi revină după un atac de cord. La moartea lui Boyle, regina i-a comandat o lespede românească pe care a gravat litera ”M”.

Colonelul Joe Boyle, un aventurier canadian şarmant şi romantic, a fost iubirea secretă a Reginei Maria. Viaţa lui Boyle s-a legat de România vreme de şase ani, de la începutul Primului Război Mondial, până în 1922, anul dispariţiei sale premature. Legătura sa cu România a însemnat o relaţie afectivă puternică cu frumoasa Missy, regina adorată de români. Boyle a fost supranumit ”Salvatorul României” după ce a ajutat la evadarea a 60 de prizonieri români ţinuţi ostateci la Sevastopol şi după ce a contribuit la recuperarea unei părţi din Tezaurul Românesc de la Moscova. I s-a spus şi ”Salvatorul reginei”, după ce a rămas ultimul membru al misiunii militare a Antantei în România, stând pe peronul de la Iaşi s-o protejeze pe regina Maria.

Joe Boyle s-a nascut la Toronto pe la 6 noiembrie 1867, iar destinul său a stat sub semnul aventurii. Şi-a petrecut adolescenţa navigând pe nave comericiale. A înfiinţat la New York o companie de transporturi, a fost sponsorul unui celebru boxer american. La data izbucinii Primului Război Mondial a pus bazele unei unităţi de mitraliere, el însuţi deţinând gradul de colonel.

image

Colonelul Joe Boyle (foto dreapta) şi-a făcut apariţia în viaţa reginei Maria în 1918, în plin Război Mondial. S-au întâlnit pe 3 martie 1918 la Iaşi. Întâlnirea cu colonelul canadian care avea o reputaţie de om curajos şi destoinic şi un aspect de bărbat cuceritor n-a lăsat-o indiferentă pe regină. „Cioplit în atlet, arătos şi simpatic, cu un cap de consul roman, cu faţa rasă şi pârlită de soare, cu nişte ochi negri fulgerători, Boyle se înfăţişa ca un mascul… căruia puţine erau în stare să-i reziste” este descrierea făcută de Argetoianu în memoriile sale despre canadianul Boyle.

De la Iaşi, Boyle a plecat la Odessa cu misiunea de a salva 60 de prizonieri români ţinuţi captivi. A negociat un schimb de prizonieri şi, în final, a reuşit să fure vasul cu ostatici şi să-l aducă la Sulina pe 1 aprilie 1918. Aventura sa i-a sporit renumele de erou şi admiraţia reginei Maria. Retrasă la Coţofăneşti, regina nota despre vizita lui Boyle: “Eram pe punctul de a mă aşeza la masă, cînd auzii un uruit de maşină, o voce gravă, bărbătească acompaniată de o călcătură apăsată pe scările de lemn. Era Boyle! Ce bucurie ! Am sperat in secret că el va veni, dar nu convenisem nimic”.

După pacea de la Bucureşti, canadianul a fost ultimul membru al misiunii militare a Antantei care a rămas din ţară. Se spune că ar fi rămas pe peronul de la Iaşi ca să o protejeze pe regina Maria.

Drumurile celor doi s-au despărţit după ce Boyle a plecat la Chişinău. A făcut un atac de cord chiar în ziua sosirii. Vestea a avut un impact puternic asupra reginei Maria care la data de 18 iunie nota în jurnal: ”Oare m-a părăsit Dumnezeu? De ce el? Oare nu-mi mai rămâne nimeni drag, totul se prăbuşeşte în jurul meu, nu mai am nici un sprijin, nici o salvare, nici o speranţă? De ce? De ce?“. Maria i-a trimis lui Boyle medicul ei personal pentru a-l îngriji la Chişinău. Când s-a simţit mai bine a fost adus în ţară, prin grija reginei Maria care l-a dus la Bicaz. Se spune că aici şi-ar fi trăit cei doi frumoasa poveste de dragoste.

Boyle şi Nando

În jurnalul ei, regina Maria aminteşte şi de relaţia dintre canadian şi regele Ferdinand. Între cei doi existau dispute şi contre pe teme de politică şi de familie, aventura principelui Carol şi căsătoria cu Zizi Lambrino de la Odessa fiind un astfel de subiect fierbinte.

”Sînt îngrijorată cînd îi las singuri. Boyle este atit de sigur pe el în tot e întreprinde. Cînd crede că are dreptate în ceea ce face e gata să se bată pentru ideile sale zece ore în şir, pînă are cîştig de cauză. Aceasta insistenţă îl scoate din sărite pe Nando. Nu poate să suporte să fie constrîns către o decizie chiar dacă ea ar coincide cu ce a decis înainte. Are oroare să acţioneze şi îi respinge pe care care îl obligă să-şi facă datoria. Boyle pe de altă parte nu suportă convenţiile sociale… Confruntările lui cu Nando mă îngrozesc şi mă amuză în acelaşi timp şi mă tem să nu ajungă să se bată într-o bună zi, ceea ce ar fi foarte regretabil… Avem nevoie de un om ca Boyle, dar cred că se înşală în privinţa lui Nando”, scria Maria.

maria

”Ţi-a fost imposibil să păstrezi lîngă tine vechiul prieten.

Legătura lui Boyle cu România şi regina Maria a continuat şi în anul următor într-un alt context politic. Colonelul canadian s-a implicat în afaceri în România ca reprezentant al firmei Royal Dutch Shell. Deşi a primit ordin să părăsească ţara şi să revină în Canada, acesta a refuzat. S-a spus că regina ar fi fost motivul pentru care colonelul a vrut să rămână în continuare pe meleaguri româneşti. Implicat în afaceri, Boyle a sârnit interesul presei vremii care nu l-a prezentat ca pe un personaj pozitiv. A fost acuzat că servea interesul marilor companii din industria petrolului şi că urmăreşte interesul său personal în defavoarea misiunii diplomatice. Când Regina i-a cerut să părăsească România, Boyle a plecat în Crimeea. 

Doresc să fii fericită. Este tot ce pot să îţi spun”, i-a scris Boyle celei pe care a iubit-o. Corespondenţa dintre cei doi a continuat şi anul următor s-au văzut pentru ultima dată. Boyle a fost invitat de regină la Bran. În scrisoarea de despărţire pe 21 octombrie 1921, canadianul îi scrie reginei: ”Ţi-a fost imposibil să păstrezi lîngă tine vechiul prieten. Am plecat. Nu mă lăsa să devin o fantomă în viaţa ta. Nu-mi datorezi nimic. Ai fost generoasă şi îţi sunt recunoscător. Te iubesc. Gîndeşte-te la asta”, a fost scrisoarea de adio a lui Boyle.

Starea de sănătate a lui Boyle s-a înrăutăţit în 1922. A murit pe 13 aprilie 1922, la Londra, într-o casă de odihnă. Regina Maria a comandat o lespede românească din piatră albă, gravată într-un colţ cu litera M, care a fost depusă pe mormântul lui Boyle din Cimitirul Hampton Hill.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite