Proiectul unic al unui licean din Teleorman: „Ar trebui să înlocuiască un om. Să vorbească, să acţioneze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alin cristian neacsu

Alin Cristian Neacşu, elev în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat“ din Alexandria, judeţul Teleorman, construieşte un robot umanoid cu multiple funcţii. Experimentul realizat prin tehnologia de imprimare 3D este unul inedit pentru un liceu din România.

Alin Cristian Neacşu, un licean de 18 ani, din Alexandria, judeţul Teleorman, a fost pasionat de informatică şi electronică dintotdeauna şi a obţinut premii la concursurile naţionale de profil. 

Cel mai nou proiect al său este unul extrem de ambiţios, o premieră pentru învăţământul liceal: un robot de 1,90 metri, cu aspect uman, care poate să aducă la comandă cafeaua, să dea cu mătura sau să converseze în limba engleză. Pentru elevul pasionat de electronică şi roboţi a fost suficient să-i vină ideea. Primul pas în demararea proiectului a fost achiziţionarea unei imprimante 3D pe care Alin Cristian Neacşu a cumpărat-o din China, pe propria cheltuială.

„Ideea mi-a venit uitându-mă la un film în care primul proiect era o dronă. O dronă controlată de o mână. Am încercat să lucrez întâi la palmă. Am văzut că totul merge bine şi am început să fac şi braţul şi antebraţul. Şi mi-am dat seama că se poate realiza aşa ceva“, povesteşte elevul din clasa a XII-a de la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat“ din Alexandria.

„AR TREBUI SĂ ÎNLOCUIASCĂ UN OM“

Părţile componente ale robotului sunt lucrate la imprimanta 3D, o tehnică folosită în premieră într-un liceu din Teleorman. „Imprimanta foloseşte fire numite ABS. Piesele sunt proiectate pe calculator, sunt împărţite pe straturi, după care imprimanta le transformă în obiecte tridimensionale“, a explicat liceanul pasionat de robotică şi informatică.

La mâna robotului botezat PedaBot, după numele liceului pedagogic la care învaţă, Alin a lucrat aproape două săptămâni. Elevul  Neacşu estimează că robotul va fi finalizat cândva în luna martie. Acesta va avea o înălţime de 1,90 metri şi o înfăţişare cât se poate de umană.

Ar trebui să înlocuiască, practic, un om. Să vorbească, să acţioneze. Proiectul după care m-am inspirat este făcut în mai multe zone ale lumii. În România nu există aşa ceva, am zis să încerc şi eu. Robotul va putea fi folosit pe post de profesor de limba engleză sau ca material didactic la ora de biologie. Poate avea mai multe întrebuinţări, să dea cu mătura sau cu mopul, de exemplu. El va merge, va simţi presiunea în vârful degetelor. Poate face orice îi spune cel care îl controlează“, mai spune Alin.

După construirea fizică a robotului va urma partea de punere în mişcare. „Robotul va avea 50 de servomotoare. Va avea senzori de presiune pentru degete pentru că va imita mişcările umane. Va avea două camere pentru ochi. Va fi o tehnologie formată din servomotare şi circuite“, explică profesorul de informatică Eliza Sotirescu, cea care îl ajută pe elev în realizarea proiectului.

alin cristian neacsu

CAUTĂ SPONSORI PENTRU FINALIZARE

Toate cheltuielile de până acum au fost suportate din buzunarul propriu al elevului Alin Cristian Neacşu: „O rolă de material costă 50 de euro şi dintr-un kilogram de material faci un kilogram de piese. Urmează umărul, coloana vertebrală, gâtul, capul. Apoi, partea de asamblare şi partea de punere în mişcare“. 

Costul total al proiectului se ridică la 2.000 de euro şi Alin caută sponsori pentru finalizarea lui. „Dacă până acum investiţia a fost făcută de elev, ne-am gândit că poate există oameni dornici să investească în proiectele elevilor. Costurile nu sunt foarte mari pentru un astfel de proiect. Şcoala românească are nevoie de astfel de exemple. Comunitatea cred că ar putea să sprijine un astfel de proiect şi să-l ajute pe Cristi să finalizeze robotul“, este de părere profesoara Eliza Sotirescu.

Cu robotul PedaBot, Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat“ intenţionează să participe în luna martie la competiţia InfoMatrix. „Este pentru prima dată la noi în ţară când un elev experimentează tehnologia de imprimare 3D la acest nivel“, a subliniat Eliza Sotirescu.

PREMIAT PENTRU UN ROBOT EXPLORATOR

În 2015, pasiunea pentru informatică şi electronică s-a transformat într-un prim prototip de robot pe care Alin Cristian Neacşu l-a prezentat la concursul InfoEducaţia, unde a obţinut premiul al II-lea.

„Robotul se numeşte Explorator PI, este un robot explorator care merge prin locuri necunoscute, medii ostile pentru om. Are funcţia de a filma, de a prinde obiecte şi un giroscop pentru a afla poziţia lui în orice moment. Are două moduri de deplasare: modul turbo şi modul simplu. În cazul în care rămâne blocat, se activează modul turbo şi va avea o putere de două ori mai mare. Este interesant ca tip de robot deoarece se pot crea mai multe lucruri din el“, completează liceanul.


Loc asigurat la facultate

alin cristian neacsu

Alin Cristian Neacşu a fost atras de electronică de mic, pasiunea fiindu-i inspirată de tatăl său. La 8 ani, Cristian a început să descopere şi el tainele acestui domeniu.

„Mi-a plăcut să lucrez în electronică şi informatică. Am început cu programe Pascal. Când am făcut primul program în Pascal am crezut că am descoperit America. La şcoală nu studiez electronică, am lucrat acasă“, povesteşte el. De la primul program în Pascal făcut când avea 8 ani până la crearea primului prototip de robot premiat, Alin Cristian Neacşu a avut mai multe încercări acasă de a crea sisteme şi roboţi. „Prima dată am realizat un sistem audio de la zero. Apoi am realizat mai mulţi roboţei pentru distracţie“, mai spune liceanul.

Rezultatele de la concursurile de informatică şi electronică i-au asigurat lui Alin Cristian Neacşu un loc la facultate. După promovarea examenului de Bacalaureat de anul viitor, liceanul va putea merge la o facultate din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Se gândeşte să urmeze cursurile Facultăţii de Automatică şi visează să ajungă un mare programator care să aibă propria sa companie. Nu ia în calcul varianta de a pleca din ţară deoarece crede el că îşi va putea dezvolta o afacere şi în România.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite