Proiect pentru prevenirea abandonului şcolar la un liceu din Teleorman. „Peste tot în lume, copiii se confruntă cu aceleaşi probleme pe care le au şi ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la deschiderea proiectului  FOTO: Liceul Constantin Noica din Alexandria
Imagine de la deschiderea proiectului  FOTO: Liceul Constantin Noica din Alexandria

La Liceul Constantin Noica din Alexandria au loc, zilele acestea, activităţi de instruire a dascălilor într-un proiect pe fonduri europene în care partenere sunt şcoli din Grecia, Italia, Turcia şi Portugalia. Iniţiativa urmăreşte să trezească interesul elevilor din medii defavorizate, să-i motiveze să nu mai renunţe la şcoală şi să-i convingă să lupte pentru viitorul lor.

„Proiectul se adresează atât profesorilor şi elevilor, însă elevii sunt prioritari. Numărul de mobilităţi al elevilor e dublu“, a declarat, pentru „Adevărul“, Simona Dragomir, managerul proiectului Erasmus+ „Let’s Make School Our Second Home!“/„Să facem din şcoală o a doua casă!“. Simona este profesoară de Engleză la Liceul „Constantin Noica“ din Alexandria şi responsabil cu proiectele europene la aceeaşi şcoală.

În proiect, a cărui deschidere oficială a avut loc luni, 19 noiembrie, sunt implicate cinci licee din România, Grecia, Turcia, Italia şi Portugalia, şcoala din Alexandria fiind coordonatoarea. 

Activităţile se vor derula timp de 2 ani şi vor fi susţinute cu bani de la Comisia Europeană în valoare de 164.588 de euro. Părţii româneşti îi revin 39.364 de euro.

proiect licue c noica alexandria foto licuel constantin noica

Imagini de la deschiderea oficială a proiectului  FOTO: Liceul Constantin Noica din Alexandria

proiect licue c noica alexandria foto licuel constantin noica

„Scopul proiectului este crearea unui mediu favorabil elevilor dezavantajaţi astfel încât aceştia să nu mai renunţe la şcoală şi să dorească să performeze“, explică profesoara Simona Dragomir. 

Primul pas este pregătirea dascălilor în strategii de predare-învăţare în sistem de tipul 4 C, adică bazat de creativitate, colaborare, spirit critic şi comunicare. Această activitate cu profesorii se va derula până vineri inclusiv, 23 noiembrie, la Alexandria.

„Majoritatea elevilor din liceul nostru sunt elevi ce aparţin mediilor defavorizate. (…) Activităţile cu elevi vor merge pe autocunoaştere. Ei trebuie să vadă că, peste tot în lume, copiii se confruntă cu aceleaşi probleme pe care le au şi ei, trebuie să înveţe să se autodepăşească“, adaugă dăscăliţa.

Proiectul se va concentra pe 200 de elevi din cele 5 şcoli europene. O activitate adresată şcolarilor este despre cum să-ţi atingă visele şi ce să facă pentru a ajunge unde îşi doresc. „Numai pe dezvoltare personală este acest proiect“, adaugă Simona Dragomir.

Ideea acestui proiect a pornit, explică profesoara, de la o întrebare care i-a fost adresată la mai multe cursuri de instruire la care a participat: „care este problema în şcoala ta?“. Întrebarea s-a materializat într-un proiect ale cărui rezultate se văd doar după o lună: mai multă ambiţie în elevi decât s-ar fi aşteptat. „A creat o competiţie, se implică. Deja au învăţat să lupte pentru ceva“, completează profesoara.

Mai puteţi citi:

FOTO Cum e să construieşti o casă pentru alţii în 5 zile. Lecţia de viaţă a unor voluntari din Teleorman
 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite