Prea Sfinţitul Galaction Stângă a împlinit 59 de ani

Prea Sfinţitul Galaction Stângă a împlinit 59 de ani

Prea Sfinţitul Galaction Stângă a împlinit de 59 ani

Preasfinţia Sa, Galaction Stângă a împlinit astăzi 59 de ani. Părintele s-a născut la data de 17 mai 1953 în localitatea Constantin Brâncoveanu din judeţul Ialomiţa, iar din 1996 este episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Galaction este şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prea Sfinţitului Galaction Stângă aniversează astăzi a 59 primăvară. Părintele este primul episcop al Alexandriei şi Teleormanului, fiind şi vicepreşedinte al Societăţii Numismatice Române.

Presfinţitul părinte  a avut, încă din fragedă vârstă, o vocaţie pentru slujirea bisericească. Astfel, după şcoala generală absolvită în satul natal, a urmat Liceul Teoretic la Slobozia. Apoi a frecventat cursurile seminarului teologic, timp de 4 ani, la Bucureşti. A continuat studiile la Facultatea de Teologie din capitală, ca după acestă să facă un curs de studii ecumenice, vreme de un semestru, la Bossey-Geneva în Elveţia.

În parelel cu studiile a cunoscut şi viaţa monahală la mănăstrirea Crasna din judeţul Prahova, unde a fost primit ca frate în 1976. În această mănăstire a trecut prin toate gradele monahale, iar din 1980 până în 1996 a fost este stareţ al acestui lăcaş de cult.

Pe 15 decembrie 1990 este ales exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, rămânând și stareț al Mănăstirii Crasna, realizând lucrări deosebite de restaurare şi construcţie în acest aşezământ de cult. În 1994 este înălțat la rangul de arhimandrit.

Primul episcop al judeţului Teleorman

Odată cu înfiinţarea episcopiei Alexandriei şi Teleormanului în 1996 a fost hirotonit şi instalat ca cel dintâi episcop al acesteia. De atunci conduce destinele acestei episcopii, preocupându-se de bunul mers al activităţii bisericeşti din judeţul Teleorman.

Activitatea sa constă în numirea şi hirotonirea de preoţi pentru parohiile vacante şi asigurea bunei funcţionări a mănăstirilor din judeţ. Părintele Galaction Stângă păstoreşte şi seminarul teologic de la Turnu Măgurele, în cadrul căruia pregăteşte viitorii preoţi, editează reviste, cărţi şi alte materiale de cult creştin-ortodox. Episcopul Alexandriei are în grijă şi reparaţiile, construcţiile lăcaşurilor de cult şi restaurarea picturilor din acestea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările