Părinte pentru 80 de copii sărmani. Cum reuşeşte un preot să ţină în parohie lecţii de engleză gratuite cu profesori voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Florin Danu, alături de câţiva dintre copiii care participă la orele de engleză FOTO Florin Danu
Preotul Florin Danu, alături de câţiva dintre copiii care participă la orele de engleză FOTO Florin Danu

Copiii din localitatea teleormăneană Lada beneficiază de lecţii gratuite de limba engleză ţinute de profesori voluntari, la centrul social construit lângă biserică prin grija preotului Florin Danu.

Primele lecţii s-au ţinut în vara anului trecut, la iniţiativa preotului care şi-a asumat de trei ani rolul de părinte pentru copiii sărmani din Lada. Părintele a fost cel care a căutat profesori voluntari pentru a le oferi copiilor, care nu îşi permit meditaţii, şansa de  a învăţa o limbă străină. 

În demersul său, în ajutor i-a venit un profesor voluntar din Bucureşti, Gabriela Bularda. ”Lecţiile au început cu un profesor din Bucureşti care a venit în fiecare duminică . Domnia sa şi-a rupt în fiecare weekend o zi din familie, pentru a ajuta copiii de la Lada, gratuit, fără nicio obligaţie financiară pentru noi”, povesteşte preotul.

Fiind vorba de o clasă de copii de vârste diferite şi niveluri diferite de pregătire, profesorul voluntar a conceput un sistem de predare care să favorizeze toţi copii şi care să îi atragă pe toţi să vină la lecţii. ”Sunt 60-70 de copii de vârste diferite. Este dificil să se poată lucra cu toţi deodată ca într-o clasă normală, iar alt profesor nu există. Astfel că am creat un sistem de lucru în cadrul căruia ei inşişi se implica în predare. Astfel copii mai mari, de la clasa a VII-a în sus, devin tutorii celor mai mici. Am creat echipe, echipele au nume, un criteriu important a fost acela al apropierii locuinţelor lor. Într-o echipa trebuie sa fie câţiva tutori si câţiva elevi mai mici. Cunoştinţele predate duminica, vor fi mai rapid înţelese de cei mari, care se vor întalni cu cei mici şi în timpul saptamanii şi vor recapitula cu ei, vor crea lecţioare frumoase şi jocuri simple pentru a putea să îi ajute si pe cei mici sa prindă mai repede conţinutul lecţiilor. Filme (aduse de mine pe memory-stick), jucării, desene, toate vor fi folosite de tutori în şedinţele lor pe echipe din timpul săptămânii. Un sistem de tipul noi, prin noi înţine, pentru ca altceva nu vad cum putem face ca atât de mulţi copii sa aibă acces la o particică din educaţia obligatorie din zilele noastre”, a scris Gabriela Bularda despre experienţa de voluntariat de la Lada.

Lecţiile de engleză au continuat şi pe perioada vacanţei de vară. Între timp, profesorul voluntar din Bucureşti a predat ştafeta Elizei Neag, o elevă de la un liceu din Alexandria. ”Acum lecţiile se ţin sâmbătă, cu o elevă din Alexandria care le predă, gratuit, două ore de curs în fiecare weekend”, mai spune părintele Danu de la Lada. Preotul speră ca numărul elevilor care vin la centru , la orele gratuite de engleză, să crească în perioada următoare.

engleza lada

Centrul social va fi inaugurat pe 7 octombrie

Centrul social de la Lada, la care, graţie preotului Danu, se lucrează de 3 ani, va fi inaugurat pe 7 octombrie. ” În urmă cu trei ani, aici era un câmp. Aşa a rânduit Dumnezeu ca după fix trei ani să avem aici un centru social pentru copii. Toată lucrarea a fost făcută din donaţii”, mai spune preotul.

Centrul social cuprinde, pe lângă cantina unde mânăncă cei aproximaiv 80 de copii, 6 dormitoare cu 15 locuri, cabinet medical, cabinet stomatologic, ambele complet utilate, şi sala de activităţi. ”Sala de activităţi va deveni un after school la care copiii vor veni să-şi facă, zilnic, temele, după ce vor servi , ca şi până acum, o masă caldă la cantină”, explică părintele Danu.

lada

Copiii au nevoie de ajutor

La cantina socială de la Lada, din 2015,  servesc zilnic o masă caldă aproape 80 de copii. Tot de aici se livrează o masă pe zi bătrânilor fără ajutor din comună. În jurul centrului social de la Lada, tot prin grija părintelui Danu, s-a creat o adevărată gospodărie cu grădină de zarzavat, o mică fermă cu păsări şi porci, produsele obţinute în gospodăria centrului fiind valorificate pentru copii.

Misiunea părintelui Danu de a hrăni zeci de suflete nu este una uşoară, de aceea preotul lansează zilnic apeluri de ajutor către oameni de bine. ” Acum trecem printr-o perioadă mai dificilă şi avem nevoie de ajutor. Începe şcoala şi numărul copiilor care vin la cantină se va dubla. Trebuie sa facem provizii.Pentru cine doreşte sa fie alături de noi :ardei rosu, morcov, castraveţi, gogoşar, pulpe pui,  aripi pui, ficatei, carne tocata,ciocanele, şerveţele rola, şerveţele masă, foi dafin, pungi rola, mopuri, igienol,folie alimentara, bicarbonat, nuca,piper măcinat, pateu post”, mai spune preotul din Lada.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite