Superoaia viitorului vine din Teleorman. Povestea mioarei albe cu cap negru: cântăreşte 100 de kilograme şi dă un litru de lapte pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oaia „Cap negru de Teleorman“, cunoscută şi sub denumirea de Carabaşa de Teleorman sau Ţigaia cap negru de Teleorman, este o super-oaie, privită de specialişti ca rasa viitorului. Mieii depăşesc cu mult dimensiunile obişnuite, iar berbecii care ajung să depăşească 100 de kilograme se vând la suprapreţ pentru calităţile reproducătoare. În spatele acestei rase de oaie se regăsesc ani întregi de muncă şi un amplu proces de selecţie.

Rasa de oaie ”Cap negru de Teleorman” nu ar fi existat dacă o echipă de specialişti dedicaţi şi muncitori nu ar fi lucrat ani în şir la omologarea acestei rase speciale, specifică judeţului Teleorman. În spatele oii ”Cap negru de Teleorman” se regăsesc ani întregi de muncă, răbdare şi o echipă competentă care a derulat un amplu proces de selecţie. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman Ruxandra Joiţoiu este cea care a avut iniţiativa de omologare a speciei. A constatat că oile din Teleorman au un specific aparte faţă de restul oilor din ţară.

Echipa ei a selectat fiecare animal, l-a monitorizat, i-a urmărit evoluţia şi mai apoi le-a explicat crescătorilor de ce este important ca procesul de reproducere să se desfăşoare monitorizat, după un plan stabilit. ”Am reuşit să îi mobilizăm pe crescători să accepte lucrările de selecţie. Am început prin a urmări activitatea de reproducţie. Am oprit reproducători de valoare. Mereu am spus că dacă din 20 de berbeci reţineţi unul înseamnă că ăsta e un prim pas, fiind reproducătorul care îşi pune amprenta asupra descendenţilor. Ca să putem într-adevăr să punem în valoare tot ce există a trebuit dirijată selecţia la fiecare crescător în parte”, spune Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman   

Pentru a selecta cei mai buni berbeci pentru reproducere în aşa fel încât să se obţină specia deosebită de oaie, în lipsa unei ferme de specialitate , zootehniştii au lucrat direct cu crescătorii şi acest lucru nu s-a dovedit o muncă uşoră. ”Am vrut să demonstrăm că se poate şi în condiţii de gospodăre proprie. E muncă titanică să duci o muncă de lămurire cu fiecare în parte. Una e să lucrezi într-o fermă cu 2000 de capete şi în două trei generaţii să faci ce iţi propui şi una e să duci muncă de lămurire cu ce intră în curtea lor”, mai spune Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman .  

Rasa a fost omologată în 2010

După mai bine de 10 ani de muncă, în 2010, specialiştii teleormăneni au decis să omologheze rasa . ”Ne-am hotărât într-adevăr să finalizăm activitatea, a trebuit ca tot materialul pe care l-am pregătit de ani şi ani de zile să îl prezentăm, să facem carte pur şi simplu cu oaia, am omologat-o sub denumirea Oaia cap negru de Teleorman.Toată lumea ştie carabaşa de teleorman  fiindcă aşa e denumirea populară, am demonstrat  luând în considerare istoricul din judeţ al oii,că în Teleorman este formată. Noi deţinem registrul genealogic  la rasa Ţigaie cap negru omolgat în 2010 sub denumirea oaia Cap negru de Teleorman”, mai spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman.

Berbecii ajung să depăşească 100 de kilograme

Oaia ” Cap negru de Teleorman”, care face parte din categoria oilor semigrele, este mai performantă faţă de restul raselor de oaie, atât în ceea ce priveşte producţia de lapte, cât şi în ceea ce priveşte carnea. Berbecii sunt precoce în ceea ce priveşte reproducerea, fiind capabili de acest proces încă de la vârsta de 9 luni. Mieii se nasc cu 5-6 kilograme şi cresc foarte repede, datorită capacităţii de producere a laptelui de către oaia mamă.

Mielul uriaş de Paşte

La maturitate oile dau până la un litru de lapte şi au o greutate de 80 de kilograme. Berbecii din rasa ” Cap negru de Teleorman” ajung să depăşească 100 de kilograme. Se spune despre oaia ” Cap negru de Teleorman că se pretează cel mai bine la producerea de miei pascali. Un miel de Paşte din această rasă ajunge la să aibă  o carcasă de de 15-17 kilograme şi s-a vândut anul trecut cu 600-700 de lei.

4.260 de exemplare de oi cap negru se găsesc până în prezent în evidenţele oficiale. Noua rasă omologată a crescut în ultimii ani şi s-a extins din Teleorman în alte judeţe precum Ialomiţa sau Sibiu. Anul trecut, a fost primul în care crescătorii au primit subvenţie de la stat pentru susţinerea noii rase.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite