Nu toate localurile de şcoală din Teleorman sunt pregătite să sune clopoţelul pe 14 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scaune rupte, mobilier vechi, geamuri nespălate, praf şi pereţi nezugrăviţi. Asta vor găsi elevii teleormăneni în unele localuri de şcoală  în prima zi a noului an de învăţământ. Neregulile au fost descoperite în urma controalelor efectuate de echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman.

 Lipsa apei curente şi a canalizării, mobilierul deteriorat şi învechit, mizeria, lipsa dotărilor, improvizaţii la instalaţiile sanitare, lipsa spaţiilor de depozitare pentru produsele lactate şi de panificaţie sunt doar câteva dintre problemele descoperite în unele şcoli din judeţ. Unele dintre unităţi şi-au pierdut autorizaţiile de funcţionare din cauza lipsurilor, altele nu au şanse să obţină documentul nici în acest an.

Cea mai recentă ”descindere” a echipei de control s-a făcut la şcolile din comuna Botoroaga.  ”Am fost profund dezamăgită să constat că într-o localitate în care există liceu, şcoli generale şi grădiniţe, nicio unitate de învăţământ nu corespunde cerinţelor actuale. Nicio unitate nu are spaţiu pentru depozitarea produselor din programul ”cornul şi laptele”, în mare parte mobilierul este vechi şi degradat, uşile nu au clanţe, unele grupuri sanitare nu au apă, într-o singură unitate de invăţământ existând şi acest element de normalitate .Mi se pare inacceptabil, înainte cu cinci zile de începerea şcolii, să existe o singură clasă oarecum pregătită să îşi primească elevii”, a fost concluzia prefectului de Teleorman, Daniela Carmen Dan , după vizita la Botoroaga.

image

Primarul comunei Botoroaga, Mihail Cojocaru, prezent şi el la efectuarea controlului a recunoscut lipsurile şi a invocat,pentru justificarea lor, lipsa banilor şi a organizării. ”Într-adevăr, şcolile sunt nu la standardele care ar trebui. Sunt unele igienizate, dar mai puţin făcută curăţenia după igienizare şi mi se pare anormal. Acum nu mai depinde de mine ca primar ca femeia de serviciu să-şi facă treaba şi profesorii, care sunt din alte localităţi şi nu am văzut ca profesorii să îşi dea jos manichiura şi să poată face acest lucru. E şi lipsa banilor, probabil şi o lipsă de organizare. Atât cât am putut am dat şi bani din bugetul local, per elev. Probabil se va studia problema şi vinovaţii să fie traşi la răspundere. Din punctul meu de vedere soluţia ar fi să pun mâna pe mototol şi perie şi să mă apuc de treabă. Altă soluţie nu văd şi nu mi-e ruşine să fac acest lucrul ăsta ”, a spus primarul.

Şcoli precum cele de la Botoroaga mai sunt în Teleorman. Localuri de grădiniţe sau şcoli generale din Salcia, Segarcea sau Călmăţuiu de Sus au lipsuri asemănătoare celor evidenţiate de Prefectura Teleorman, în cazul unităţilor şcolare din Botoroaga. 

image

În cazul şcolilor cu nereguli, comisiile de control, în baza notelor de constatare, au dispus măsuri şi termene de remediere. Potrivit prefectului de Teleoman, controalele vor continua şi după începerea anului şcolar pentru a vedea dacă au fost remediate problemele, conform promisiunilor conducerilor şcolilor şi autorităţilor locale.

O situaţia e şcolilor care vor începe noul an de învăţământ cu autorizaţii sanitate de funcţionare nu se cunoaşte în acest moment. Un raport privind numărul unităţilor de învăţământ teleormănene care îşi vor deschide porţile în noul an şcolar fără autorizaţii sanitare de funcţionare, va fi făcut public la sfârşitul acestei săptămâni.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite