Monumente istorice, agresate de autorităţi. Bisericile de lemn, vechi de câteva secole, au acum geamuri termopan şi aparate de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bisericuţe de lemn, monumente istorice, vechi de sute de ani, au fost agresate sub ochii nepăsători ai autorităţilor locale şi au fost ”dotate” cu aer condiţionat, geamuri sau uşi termopan. Cazurile de intervenţie asupra obiectivelor de patrimoniu se pedepsesc cu amendă penală sau închisoare.

393 de obiective din Teleorman se regăsesc pe Lista naţională română a monumentelor istorice, majoritatea aflându-se în grija autorităţilor locale. Fie că este vorba de biserici vechi de sute de ani, conace boiereşti  sau case memoriale , administraţiile publice locale din Teleorman nu excelează deloc atunci când vine vorba de îngrijirea patrimoniului. Pentru că îngrijirea unei biserici de lemn- monument istoric aduce, probabil, mai puţine voturi, decât pietruirea unei uliţe, edilii teleormăneni nu investesc în monumente. Mai grav decât atât este faptul că, în unele cazuri,  nepăsarea autorităţilor duce la distrugerea obiectivelor de patrimoniu. Unele biserici de lemn din Teleorman, monumente istorice vechi de sute de ani, au astăzi geamuri termopan, gresie, faianţă sau aparate de aer condiţionat, după ce au fost agresate sub ochii autorităţilor locale. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, toate intervenţiile asupra monumentelor istorice şi din zonele lor de protecţie trebuie să se realizeze doar cu aviz, eliberat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman (în cazul obiectivelor din grupa „B”), respectiv Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (în cazul obiectivelor din grupa „A” şi din zonele lor de protecţie). În caz contrar, ele se supun regimului contravenţiilor. Faptul că montarea unui geam termopan la o bisericuţă de lemn monument istoric constituie infracţiune n-a contat însă nici pentru preoţii parohi, nici pentru autorităţile locale responsabile.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Teleorman a identificat mai multe cazuri în care asupra monumentelor istorice s-a intervenit fără niciun aviz şi toate situaţiile depistate au fost predate spre cercetare Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman. ”Pe unele dintre ele le-am depistat într-o fază oarecum incipientă. Ca exemple mai recente avem intervenţiile din  comuna Mârzăneşti, biserica de lemn ”Sf Nicolae” Teleormanul, unde s-a intervenit şi în zona de protecţie a monumentului prin ridicarea unui praznic , fără aviz, dar mai grav, intervenţia chiar pe monumentul istoric,pe biserica de lemn, căreia i s-a pus un geam termopan.  În satul Cernetu, la Biserica ” Adormirea Măicii Domnului”, monument de categorie B de la 1821, unde s-a intervenit, o dată, asupra turnului clopotniţă, parte a ansamblului, prin construirea a două  anexe laterale, fără aviz şi, a doua oară pe monumentul istoric prin decuparea unei părţi din perete, aşezându-se o uşă din termopan”, a explicat directorul DJC Teleorman, Constatin Ţînţariu.

Biserica ”Sf Dumitru”, din satul Buteşti, comuna Siliştea, are, astăzi, geam termopan în locul geamului de lemn, după ce asupra obiectivului s-a intervenit fără aviz. La Biserica ” Duminica Tuuturor Sfinţilor” din comuna Bujoreni , alt monument istoric agresat, s-au ridicat mai multe construcţii, anexe parazitare, fără avizul DJC Teleorman.

image

Intervenţiile fără aviz constituie infracţiuni

”Legea 422 şi Codul Penal spun foarte clar că aceste intervenţii intră în zona infraciunilor şi se pedepsesc  cu amenzi penale sau chiar cu închsare, Noi nefiind organ de anchetă, toate aceste cazuri le trimitem către Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a le analiza. Ştiu că în unele cazuri, unii au fost sancţionaţi, fie cu muncă în folosul comunităţii, fie cu amendă penală” a mai spus directorul DJC Teleorman.

Principalii responsabili pentru întreţinerea obiectivelor de patrimoniu, dar şi pentru agresarea acestor obiective, sunt autorităţile locale :” Autoritatea locală are un rol fundamental în apărarea acestui patrimoniu. Potrivit Legii 50, toate aceste documente de intervenţie sunt în ograda primăriei. Ei emit certificatele de urbanism şi autorizaţiile. În lanţul acesta al avizărilor ei sunt primii. Până noi descoperim , trece mult timp. Chiar dacă persoana respectivă, preotul sau altcineva, construieşte fără aviz, fără certificat de urbanism de la primărie, tot primăria trebuie să oprească acest lucru”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite