Mănăstirea Pantocrator, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi în perioada sărbătorilor pascale

Mănăstirea Pantocrator, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi în perioada sărbătorilor pascale

Cea mai nouă mănăstire din Teleorman, lăcaş care poartă poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul), s-a ridicat la Drăgăneşti Vlaşca. Sfântul loc ridicat prin grija a doi tineri credincioşi a fost închinat  Mariei Magdalena şi găzduieşte o mică parte din moaştele sfintei. Anual, în Duminica Mironosiţelor mii de pelerini vin la evenimentele organizate de mănăstire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca aduna anual mii de credincioşi la pelerinajele organizate de părinţii Sebastian Serdaru şi Serafim Baciu. Deşi este cea mai nouă mănăstire din judeţ, ridicată în urmă cu cinci ani, sfântul lăcaş se bucură de o mare popularitate în rândul credincioşilor datorită evenimentelor organizate aici de preoţi, dar şi graţie frumuseţii locului. 
 
Lăcaşul poartă un nume vechi cu origini greceşti ”Pantocrator” (Atotţiitorul) şi este închinat sfintei Maria Magdalena. În urmă cu patru ani, în locul care astăzi emană linişte şi credinţă, zăceau ruinele unui fost spital, ridicat în timpul Primului Război Mondial, transformat, mai apoi, în spital comunal şi abandonat de zeci de ani.
 
Ridicarea micii biserici, a chiliilor şi a altarului de vară vizitate astăzi de mii de credincioşi nu ar fi fost posibile fără iniţiativă a doi tineri părinţii Sebastian Serdaru şi arhid. Serafim Baciu. Decizia ridicării mănăstirii a coincis cu momentul în care ambii tineri, cu studii în Teologie, au decis să renunţe la cele lumeşti şi să  treacă la traiul monahal pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.
 
Cei doi părinţi au ridicat lăcaşul pe ruinele unui fost spital abandonat din Drăgăneşti Vlaşca. Cei doi au demarat iniţial discuţiile cu primăria pentru obţinerea locului. În 2012 a început construcţia paraclisului, dedicat sfintei Maria Magdalena. ”Fiind venerată la mănăstirea de la muntele Athos acolo unde am luat decizia de a începe viaţa monahală am zis că prima biserică trebuie să  o dedicăm  sfintei Maria Magdalena către care avem  venerare deosebită”, spune părintele Sebastian Serdaru..
Cu propriile economii şi cu donaţii strânse de la credincioşi, cei doi părinţi au reuşit ridicarea lăcaşului într-un timp record: ”Paraclisul s-a  sfinţit în 2014, în Duminica Mironosiţelor. Sala de mese, bucătăria, altarul de vară închinat Schimbării la faţă a Domnului, au fost sfinţite în 2015”.
 Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător.” Dintre cele 13 mănăstri din Teleorman, am vrut ca mănăstirea noastră să fie prima închinată în primul rând Mântuitorului Iisus Hristos”, mai spune stareţul Sebastian.
 
Moaştele Mariei Magdalena
 
Cu ajutorul Preasfinţitului Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, cei doi părinţi au reuşit să aducă la Drăgneşti Vlaşca o mică parte din moaştele sfintei Maria Magdalena. 
 
”Trupul Mariei Magdalena a fost îngropat în Efes de către Ioan Evaghelistul. Mai apoi, moaştele sale, după 900 de ani, într-o zi de 4 mai, au fost mutate de către împăratul bizantin Leon al VII-lea Filosoful la Constantinopol, la Mănăstirea Sf Lazăr. După 200  de ani, cavalerii cruciaţi au luat trupul Mariei Magdalena pentru a nu fi profanat de turcii care tot mai mult intrau în cetatea Constantinopolului şi a fost dus în Occident, la Roma. De acolo trupul ei a fost împărţit în foarte multe părţi. Noi am reuşit să aducem de la Roma. Este cea mai mare de la noi din ţară”, povesteşte stareţul.
 
Moaştele au fost depuse într-o racla confecţionată  la atelierele Patriarhale din Bucureşti. Broderia  de pe capacul raclei, realizată pe o mătase brodată în India o reprezintă pe Maria Magdalena în dimineaţa Învierii.
 
Slujbe de noapte
 
În fieare noapte de vineri curtea mănăstirii se umple de credincioşi veniţi la Miezonoptica. ”De la ora 22.00 avem o slujbă deosebită Taina Sfântul Maslu urmat de Paraclisul Mariei Magdalena şi Sfânta Liturgie. Slujba de noapte ţine de la 22.00 până la ora 02.00. În perioada de vară slujbele sunt săvârşite afară, la altarul construit special”.
 
Micul paraclis al Mariei Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator a devenit neîncăpător pentru miile de pelerini veniţi la evenimentele organizate de monahii de aici. De aceea s-a luat decizia ridicării unui lăcaş mai mare şi biserica este deja în lucru. Se ridică tot din donaţii iar biserica mare este dedicată Sfântului Ioan Evanghelistul şi Sfântului Visarion de Larisa.
Pelerinaje în Duminica Mironosiţelor
 
Altarul de vară de la Mănăstirea Pantocrator a fost sfinţit în 2015, în Duminica Mironosiţelor, a treia după Paşte.  În fiecare an, în Duminica Mironosiţelor, la Drăgăneşti Vlaşca, este o zi specială.  Anul trecut, aici a fost adus capul Sf. Visarion de Larisa şi peste 7000 de credincioşi au venit să se închine moaştelor
 
Anul acesta, în perioada 28 aprilie-1 mai, mănăstirea organizează un alt pelerinaj la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi. ” Pentru prima dată în România, la iniţiativa Preasfinţitului Episcop Galaction , Episcopul Alexandriei şi Teleormanului şi prin strădania părinţilor din obştea Mănăstirii Pantocrator, Mitropolia de Kerkira a binecuvântat aducerea Raclei cu Moaştele Sfântului Ierarh Spiridon Episcopul Trimitundei, de la Catedrala din  Kerkira-Insula Corfu la Mănăstirea Pantocrator pentru închinarea credincioşilor români. Este un eveniment pe cât de rar, pe atât de înălţător şi care cu siguranţa va întregi bucuria celor prezenţi în aceste zile la Mănăstirea Pantocrator” , anunţă părinţii de la mănăstire. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările