FOTO VIDEO Liviu Dragnea s-a plimbat cu barca pneumatică pe uliţele inundate din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Liviu Dragnea a venit în Teleorman pentru a vedea dezastrul produs de inundaţii în localităţile din sudul judeţului. Dragnea a stat de vorbă cu localnicii din Beiu, satul în care apa a inundat aproape un sfert dintre case şi a monitorizat lucrările de consilidare a digului de la Cervenia.

Vicepremierul Liviu Dragnea a ajuns la Beiu în a doua zi de Paşte. Apele unite ale celor două râuri, Vedea şi Teleorman, au făcut prăpăd în satul Beiu şi aproape un sfert dintre curţi şi case au fost inundate noaptea trecută.  Scenariul este acelaşi ca şi în 2005 când aceleaşi râuri au invadat casele oamenilor. După ce şi-au petrecut noaptea trecută pe la porţi, scoţi din casă de viituri, oamenii au profitat de prezenţa vicepremierului pentru a-şi spune păsul. Marea lor supărare este aceea că, la Beiu, deşi se cunoaşte problema încă de la inundaţiile din 2005, nimeni nu a făcut nimic pentru a-i proteja. ” De ce nu s-a făcut un dig? De ce nu s-au luat măsuri să nu mai vină apa peste noi? Ce să ne facem noi acum? ”l-au întrebat oamenii pe vicepremier.

Cum la data inundaţiilor din 2005, când zeci de case din Beiu au fost puse la pământ de viitură, Dragnea conducea Consiliul Judeţean Teleorman de pe fotoliul de preşedine, unii săteni i-au cerut socoteală : ” Ştiaţi care este problema aici. De ce nu aţi făcut nimic?”

Dragnea a dat vina pe Apele Române

Vicepremierul le-a explicat sătenilor că vina aparţine celor de la Apele Române care au refuzat să ridice un dig la  Beiu : ” Aici este vorba despre o supraînălţare făcută prin 1940 si ceva . S-a făcut înainte de anii 70. Este o supraînălţare a terenului care nu mai ţine, s-a tasat între timp. S-au făcut tot felul de fundamentări prin 2005, prin 2009, la Apele Române. Şi în 2005 şi acum s-a întâmplat la fel. Când creşte apa pe Teleorman, creşte şi pe Vedea şi pentru că aici este un fel de găleată unde se adună apele, supraînălţarea cedează. 

Eu sper ca Apele Române să înţeleagă că acesta este un dig foarte important pe care trebuie să îl realizeze. Poate opresc alte investiţii şi realizează un dig aici, în Teleorman”

Întrebat de ce ce nu s-a făcut din 2005 până acum nimic, Dragnea a răspuns : ”Deci, Apele Române în 2009, 2010, 2011, în 2012 n-au vrut să prindă investiţia asta. N-aţi văzut ani de zile când era vorba de judeţul ăsta că n-au vrut să dea bani, nu ţineţi mine? Nu ne-au iubit ei pe noi, Teleormanul”

”Staţi să se retragă apele şi vedem ce e de făcut”

Liviu Dragnea a trecut pe uliţele sinistraţilor cu barca pneumatică şi a evaluat situaţia. ” Nu putem face un dig în 48 de ore. Staţi să se retragă apele şi vedem ce e de făcut”, le-a spus el sătenilor disperaţi din Beiu. Vicepremierul a ţinut să vadă cu ochii lui şi cum se lucrează la consilidarea digului de la Cervenia o altă localitate ameninţată de inundaţii. ”Sunt oameni acolo la fiecare dig şi urmaresc dacă nu cumva apar infiltraţii, sper să treacă pericolul . A început să scadă apa, dar nu scade simţitor. Trebuie sa vedem dacă facem ca în 2005,  daca spargem drumul ala, acum vom discuta cu Apele Române”, a mai spus Dragnea.

La inundaţiile din 2005, pentru a elibera apele strânse în zonă, autorităţile au luat decizia de a sparge un drum şi de a lăsa apa să curgă într-o zonă fără case situată între localităţile Bragadiru şi Ştorobăneasa.

Sute de case şi gospodării din 12 comune sunt sub ape

Peste 300 de gospodării şi peste 130 de case din 12 comune au fost afectate de ape. Potrivit statisticii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, au fost acoperite de ape 685 de anexe gospodăreşti şi 35 de podeţe din comunele afectate de inundaţii. 1068 de hectare de teren arabil şi 224 de hectare de păduri au ajuns sub apele râurilor Vedea, Teleorman şi Câinelui. 117 persoane au fost evacuate de pompieri. Un cioban a fost dat dispărut în ziua de Paşte. El se afla în apropierea localităţii Poroschia şi există suspiciuni că ar fi putut fi luat de viitură pe Vedea, dar autorităţile nu au confirmat oficial acest lucru. Două localităţi au fost izolate de Paşte şi aproximativ 60 de familii nu au putut ieşi din satele Obârtu şi Beuca. 22 de persoane din satul Tătărăştii de Jos au fost cazate la grădiniţa din localitate, unde primăria a amenajat un adăpost. 641 de fântâni din cele 12 comune au fost inundate.

ISU Teleorman a primit ajutor de la inspectoratele din Argeş şi Olt.

Ponta vine în Teleorman

Premierul Victor Ponta şi-a anunţat şi el vizita în Teleorman. După declaraţiile făcute pe premier la finalul comandamentului de astăzi, Ponta vrea să viziteze zonele afectate de inundaţii pentru a evalua situaţia la faţa locului. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite