Lecţia de omenie a Gabrielei, tânăra de 30 de ani care este paramedic voluntar la SMURD şi a devenit campioana mondială a poliţiştilor şi pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stefania pompier

Performanţă Gabriela Ştefania Stănculescu (30 de ani) este mândria Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. Tânăra reprezintă cu succes România la competiţiile internaţionale sportive destinate poliţiştilor şi pomperilor, obţinând ani la rând medalii de aur.

În viaţa de zi cu zi, Gabriela Ştefania Stănculescu este paramedic SMURD şi salvează vieţile oamenilor, dar în zilele dinaintea concursurilor sportive la care participă, după ce dezbracă uniforma de paramedic, sportiva este o tânără care se antrenează cel puţin trei ore pe zi. În competiţiile în care se bate cu cei mai buni pompieri din lume, Gabriela face performanţă şi câştigă medalii după medalii.

De altfel, concursul la care a participat cel mai recent, în Fairfax, Statele Unite ale Americii, i-a adus Gabrielei nici mai mult, nici mai puţin de două medalii de aur. 

Înainte să fie paramedic, Gabriela Ştefania Stănculescu a fost sportiv de performanţă. A început să facă sport la vârsta de 14 ani la Clubul Sportiv Şcolar din Turnu Măgurele. În scurt timp, datorită calităţilor sale, a ajuns la Clubul Dinamo. „Sportul de performanţă l-am început la Clubul Dinamo ca sportiv de caiac canoe. Acum, în schimb, fac mai ales cross country. Asta înseamnă alergare pe teren variat şi canotaj sală. În anul 2007 m-am lăsat de sportul de performanţă şi am ales cariera profesională“, povesteşte Gabriela.

DE LA AGENT DE POLIŢIE LA PARAMEDIC

A lucrat mai întâi ca agent de poliţie în Bucureşti şi din 2008 s-a detaşat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman. A ales mutarea dintr-un domeniu în altul pentru a se putea întoarce în oraşul natal. 

„Am vrut să mă întorc acasă şi acesta era singurul post liber. Activitatea în cadrul ISU Teleorman a fost iniţial muncă de birou, în cadrul compartimentului administrativ. Apoi m-am mutat la subofiţeri operativi, adică am început să lucrez în teren, în ture de serviciu. Am ajuns paramedic.

Am ales această meserie deoarece îmi place ideea că pot să salvez vieţile oamenilor“, spune tânăra. Ca paramedic, tânăra lucrează în ture de 24 de ore cu 48 de ore. „Când sunt de serviciu pe SMURD mă prezint la lucru şi aşteptăm solicitările la intervenţii. Avem şi cazuri uşoare, dar şi cazuri grave, precum accidentele sau infarctele“, spune tânăra. 

DIN CRAIOVA LA DAEGU, ÎN COREEA DE SUD

Gabriela Stănculescu îşi aminteşte că prima competiţie a avut loc la Craiova, în 2010 când a câştigat medalia de argint la proba de alergare de 800 de metri. A venit, apoi, prima participare la o competiţie internaţională. A ajuns în Coreea de Sud, la Daegu, de unde s-a întors cu şapte medalii: patru de aur, două de argint şi două de bronz.

Gabriela a participat până acum la trei competiţii internaţionale de unde s-a întors cu multe medalii. Începând cu anul 2010, a mers la toate competiţiile naţionale ale pompierilor organizate de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România şi la campionatele organizate de Ministerul de Interne. 

După internaţionalele din Coreea, în 2011, Gabriela a câştigat cinci medalii la Campionatele Mondiale de Poliţie şi Pompieri de la New York . În 2013, la concursul de la Belfast, Irlanda de Nord, a câştigat nouă medalii. Anul acesta, la Campionatul Mondial de la Fairfax, Virginia, în Statele Unite ale Americii, desfăşurat în luna iulie, s-a întors cu patru medalii, două de aur şi două de argint. A concurat la probele de caiac-canoe, atletism, cross country (alergare pe teren variat) şi la canotaj de sală (indoor rowing). 

A făcut parte din lotul României, format din 15 pompieri care au adus acasă un număr total de 41 de medalii, dintre care 13 de aur.

Stefania pompier 2

CONCURSURI UNISEX

Despre concursurile sportive destinate exclusiv pompierilor, Gabriela spune că sunt foarte dificile. „Participă cei care fac parte din rândul pompierilor şi poliţiştilor, inclusiv cei care sunt în rezervă. Concursurile sunt foarte dificile. La atletism am ajuns pentru că îmi place să alerg. Nu sunt adepta sedentarismului. Caiac canoe este ceea ce făcusem pe vremea când eram sportivă de performanţă, iar la înot am ajuns tot din plăcere“, povesteşte tânăra.

Antrenamentele le încep în octombrie, iau o mică pauză în decembrie şi în februarie repornesc motoarele cu două antrenamente pe zi. Asta înseamnă alergare, şase kilometri, plus sală şi, dacă se poate, şi bazin. Gabriela Ştefania Stănculescu, paramedic

Medaliile aduse în ţară n-ar fi putut fi cucerite de Gabriela dacă tânăra nu s-ar fi antrenat serios. „Antrenamentele le încep în octombrie, iau o mică pauză în decembrie şi în februarie repornesc motoarele cu două antrenamente pe zi.  Asta înseamnă alergare, şase kilometri, plus sală şi, dacă se poate, şi bazin. Într-o zi de muncă, înaintea concursului, antrenamentul înseamnă minimum trei ore“, spune Gabriela.

Anul acesta, pentru proba de înot, Gabriela nu a avut posibilitatea să se antreneze la un bazin, cel din oraş fiind închis şi atunci a improvizat la sala de forţă. „Pentru că ştrandul nu era deschis, am făcut multe genuflexiuni, exerciţii pentru mâini şi s-a compensat“, spune tânăra.

La competiţiile la care a participat, Gabriela a luptat cot la cot cu pompieri din întreaga lume. Concursurile fiind unisex, s-a luptat şi cu pompieri femei, dar şi cu bărbaţi, la aceeaşi categorie de vârstă şi de greutate.

stefania pompier 3

O MEDALIE DE AUR VALOREAZĂ 600 DE LEI

Paramedicul pompier care se antrenează luni în şir pentru competiţiile în care reprezintă România nu are mari satisfacţii materiale pentru rezultatele obţinute, dar spune că nu face performanţă pentru bani. 

600 de lei valorează o medalie de aur la competiţiile internaţionale şi 300 de lei aurul de la concursurile interne, premii oferite de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România, sucursala Teleorman. Plăcerea de a face sport şi mândria de a reprezenta ţara sunt motivele pentru care Gabriela participă la concursuri. „Reprezint o dată Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, apoi ţara. Pentru mine personal este o mândrie mai ales pentru faptul că plec şi reprezint ţara, apoi că am câştigat o medalie care înseamnă ceva pentru imaginea Inspectoratului“, mărturiseşte Ştefania. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite