Laptele şi carnea din Teleorman sunt fără probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptele din Teleorman este sigur pentru consum foto: Adevărul
Laptele din Teleorman este sigur pentru consum foto: Adevărul

Laptele din Teleorman este sigur pentru consum, iar carnea de vită nu este de cal. Până în prezent, la nivel judeţean nu au fost identificate probe de lapte cu aflatoxină. Mai mult decât atât şi rezultatele cărnii de vită au fost favorabile, ceea ce înseamnă că nu am cumpărat carne de cal, etichetată drept vită.

Acţiunile de monitorizare a siguranţei laptelui în Teleorman s-au încheiat cu rezultate favorabile pentru procesatori, care au primit verdictul că laptele este conform. Timp de mai multe zile, echipe formate din medici veterinari au efectuat controale la procesatorii de lapte din judeţ, pentru stabilirea conţinutului de aflatoxină M1 în laptele crud şi în cel pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi în laptele destinat procesării, în vederea obţinerii produselor lactate.

Veterinarii au luat probe de lapte crud şi lapte pasteurizat şi au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară. Astfel, toate probele de lapte luate de la fermele din Teleorman au fost declarate conforme.

Cum afectează aflatoxina sănătatea

Aflatoxinele pot produce mutaţii în materialul genetic al consumatorilor de alimente contaminate şi pot duce la apariţia cancerului.

Aflatoxinele aparţin clasei mai mari numite micotoxine, adică sunt metaboliţi secundari ai unor ciuperci, Aspergillus, care, în general, contaminează furajele şi produsele alimentare. Aflatoxina B1 este cea mai răspândită în furaje şi este şi printre cele mai puternice substanţe genotoxice (care afectează grav materialul genetic) şi cancerigene.

Iar aflatoxina M1 este substanţa care se va depista atât în organismul animalelor care au consumat furaje contaminate cu aflatoxina B1, cât şi în cel al oamenilor care consumă produse alimentare provenind de la animalele respective.

Oamenii intră constant în contact cu aflatoxinele, fiindcă este aproape imposibil să se elimine complet ciupercile, mai ales în cazul alimentelor păstrate în zone umede şi cu temperaturi crescute. Cum nivelul acestor toxine nu este niciodată zero, autorităţile au impus o limită maximă admisă în alimentele contaminate cel mai frecvent. Aceasta pentru că s-a dovedit că expunerea omului la cantităţi mari de aflatoxine este extrem de nocivă.

Carnea de vită nu este de cal

Inspectorii sanitar veterinari nu au descoperit preparate din carne de cal, etichetată drept carne de vită în magazinele teleormănene. În urma controalelor efectuate nu au fost identificat deficienţe majore din punct de vedere a riscului alimentar şi nu s-a identificat carne sau preparate din carne de cal.

Ce gust are carnea de cal

Carnea de cal este consumată în multe părţi ale lumii şi în unele zone chiar există o mare cerere pentru aceasta, în Europa şi în Asia fiind considerată o delicatesă. În nordul Italiei, carnea de cal este folosită la prepararea unei tocăniţe, în Japonia este tăiată în fâşii subţiri şi consumă crudă, iar în Kazakhstan, Indonezia şi în Mongolia este ingredientul principal al multor feluri de mâncare.

„Este puţin mai dulce decât carnea de vită şi are o aromă atât de bună, încât este greu să nu-ţi placă“, a declarat un expert în carne de cal.

Faţă de carnea de porc sau de vită, cea de cal necesită un timp mai mic pentru a fi gătită. Este bogată în fier şi acizi graşi Omega 3. Cu toate acestea, în China, America de Nord şi în Insulele Britanice, carnea de cal nu este considerată produs alimentar.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite