La Videle, primăria va cheltui 550.000 de euro ca să aducă în oraş 500 de turişti. „E un proiect frumos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din parcul din Videle, care va fi modernizat FOTO Facebook Născut în Videle
Imagine din parcul din Videle, care va fi modernizat FOTO Facebook Născut în Videle

Primăria din oraşul teleormănean Videle a accesat, în parteneriat cu un oraş din Bulgaria, un proiect din fonduri europene de 1,1 milioane de euro. Scopul final al investiţiilor ar fi atragerea a câte 500 de turişti în fiecare localitate.

La Videle a fost lansat, recent, un proiect transfrontalier pe fonduri europene în valoare de circa 1,1 milioane de euro. Primarul din Videle, Nicolae Bădănoiu, a declarat că iniţiativa este în parteneriat cu oraşul bulgar Lyaskovets şi urmează să fie încărcat pe SEAP pentru licitarea lucrărilor de execuţie. Durata acestuia este de 2 ani.

„E un proiect tranfrontalier, Interregio, Axa Prioritară numărul 2. E al doilea proiect pe care-l avem în implementare cu
Lyaskovets, oraş din Bulgaria. Primul, de 1,2 milioane de euro, acesta e de circa 1,1 milioane de euro“, susţine edilul din Videle.

Ce se va face

Jumătate din valoarea proiectului va reveni părţii româneşti şi cu cei circa 550.000 de euro, explică primarul Bădănoiu, va fi modernizat parcul din Videle şi se vor organiza 6 evenimente culturale, culinare şi folclorice. „Şi la ei (n. r. - la bulgari) tot parc se va moderniza şi reabilita“, adaugă primarul. Potrivit acestuia, lucrările propriu-zise ar putea începe, dacă nu vor fi contestaţii, undeva la începutul lui 2019. Tot la anul se va stabili calendarul evenimentelor din proiect.

Concret, în parcul din Videle, afirmă primarul, se vor schimba băncile, se vor pune aparate fitness, se va merge pe iluminat fotovoltaic, se vor amenaja locuri de joacă pentru copii, se vor amplasa „ciupercuţe“ pentru table/şah/rummy, vor fi realizate un fel de mici cabane unde producătorii locali ori artizanii să-şi expună mărfurile în preajma sărbătorilor (de iarnă sau pascale). Edilul mai precizează că în parc va exista şi un fel de teatru în aer liber, cu o „scenă mobilă“, pe lângă lucrările ce ţin de amenajarea florilor şi plantarea de copaci.

Întreg parcul va fi împânzit de camere de supraveghere.

„E un proiect frumos. Îmi doresc ca cetăţenii, videlenii, şi oricine este doritor şi interesat să vină. (…) Avem o aplicaţie care va apărea pe telefoanele celor din apropierea oraşului Videle şi îi va învita să viziteze parcul. E cel mai mare parc din judeţ şi se întinde pe o suprafaţă aproximativă de 9 hectare“, adaugă Nicolae Bădănoiu.

Detaliile despre tabăra pentru copii şi evenimentele cuprinse în proiectul transfrontalier nu s-au pus încă la punct. Urmează să fie discutate cu partea bulgară, completează primarul. Se ştie doar că două vor fi folclorice, două culinare, iar restul de cultură. Dintre acestea din urmă, unul va fi despre scriitorul Marin Preda, originar din judeţul Teleorman.

„Pentru a atinge indicatorii din condiţiile de eligibilitate va trebui să facem eforturi de a atrage turişti. În acest  sens, şi noi, şi parte abulgară, o să organizăm şase evenimente. Două vor fi folclorice - interpreţi de muzică populară din Bulgaria şi din România, două evenimente vor fi culinare, două culturale. Unul va fi despre Marin Preda pentru că este teleormănean, unul dintre cei mai mari scriitori. (…) Va fi un fel de bibliotecă în aer liber dedicată lui Marin Preda unde vor fi expuse toate operele pe care le-a scris“, explică edilul.

Cum atragi turişti într-un oraş de circa 11.000 de locuitori

În cadrul proiectului, ambele oraşe au de gând să atragă circa 1.000 de turişti. 500 în Lyaskovets, oraş în provincia bulgară Veliko Târnovo, iar 500 în oraşul teleormănean Videle.

Întrebat dacă s-a făcut vreo statistică ori vreo estimare a numărului de turişti ce trec, într-un an, prin Videle, primarul a spus că nu şi că numărul turiştilor ar fi unul mic: „Până-ntr-o 100. Cred“.
Mai precizează că rolul activităţilor din proiectul cu oraşul din Bulgaria este de a atrage turişti, dar şi că administraţia se va gândi şi la alte evenimente. „Avem certitudinea că vor veni oameni“, susţine Bădănoiu. 

În Videle nu sunt hoteluri de patru stele. Există doar pensiuni şi demipensiuni care nu ar putea caza 500 de oameni în aceeaşi perioadă, explică edilul.

Primărie "virgină" la proiecte cu fonduri UE

Cu acelaşi oraş bulgar este în derulare un alt proiect, în valoare de 1,2 milioane de euro, în cadrul căruia se fac cursuri de reconversie profesională în agricultură, traininguri pentru cei ce vor să-şi deschidă afaceri în domeniul amintit, dar şi achiziţii de utilaje agricole.

„Nemaiavând datorii către bugetul de stat şi furnizori putem depune şi noi proiecte europene“, explică primarul din Videle. Acesta detaliază: „ 260 de miliarde de lei vechi erau datorii în 2012, când am preluat mandatul de primar. Erau datorii către bugetul de stat, furnizori (n. r. - curent, apă, gaz). Au fost nişte lucrări executate care n-au fost plătite“.

A mai precizat că Primăria Videle a mai depus un proiect pe fonduri europene pentru care aşteaptă aprobare – de reabilitare şi modernizare a unui centru pentru copii cu dizabilităţi şi probleme speciale, iniţiativă în valoare de 850.000 de euro.

Întrebat câte proiecte cu finanţare europeană a accesat până acum, din proprire iniţiativă, administraţia din Videle, edilul a răspuns: „Acestea ar fi singurele pe fonduri europene“.

Mai puteţi citi:

FOTO Cum arată Videle, oraşul sărac din Teleorman care a dat premierul şi doi miniştri: „Cel mai frumos loc din lume“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite