Judeţul Teleorman va face parte din regiunea SUD, iar „reşedinţa“ va fi la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judeţul Teleorman va avea ”reşedinţa la Călăraşi” foto: Adevărul
Judeţul Teleorman va avea ”reşedinţa la Călăraşi” foto: Adevărul

Judeţul Teleorman va avea o nouă reşedinţă. În urma reorganizării, capitalele regiunilor vor fi stabilite la Cluj-Napoca, Piatra-Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti. Judeţul nostru va face parte din cea de-a şaptea regiune „SUD”, cu reşedinţa la Călăraşi.

Cele 41 de judeţe, plus municipoiul Bucureşti vor fi împărţite în 8 regiuni, fiecare având un guvernator şi un consiliu propriu. Cele opt regiuni vor include fiecare câte 4-5 judeţe, excepţie făcând regiunea Bucureşti, unde Capitala va fi guvernată alături de judeţul Ilfov.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de liberalul Florin Frunzăverde, capitalele regiunilor vor fi stabilite la Cluj-Napoca, Piatra-Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti.

1) Regiunea Bucureşti-Ilfov: municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în Capitală;
2) Regiunea Centru: judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu reşedinţa în Alba Iulia ;
3) Regiunea Nord-Est: judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în Piatra Neamţ ;
4) Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Salaj, cu resedinţa în Cluj-Napoca ;
5) Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în Timişoara;
6) Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu resedinţa în Craiova;
7) Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în Călăraşi ;
8) Regiunea Sud-Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu resedinţa în Brăila.

Regiunile vor veghea asupra dezvoltării regionale şi economice şi vor prelua mai multe atribuţii ale administraţiei centrale.

Cu toate acestea, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României apărut în media nu este nici oficial, nici asumat de către Guvern, el arătând că varianta oficială este doar cea coordonată de ministerul pe care îl conduce.

„Guvernul nu îşi asumă niciun fel de variate care circulă pe internet sau pe diverse surse. Cel apărut azi nu este proiect de lege, este un document care nu are nici o legătură cu proiectul oficial de regionalizare şi descentralizare al Guvernului României, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", a precizat deputatul teleormănean.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite