Iubirile sfâşietoare ale prinţesei Martha Bibescu, măritată la 16 ani: „A da o virgină pe mâna unui bărbat e ca şi când ai da un Stradivarius unei maimuţe“

Iubirile sfâşietoare ale prinţesei Martha Bibescu, măritată la 16 ani: „A da o virgină pe mâna unui bărbat e ca şi când ai da un Stradivarius unei maimuţe“

Martha Bibescu, acuzată de spionaj FOTO wikipedia

Martha Bibescu a crezut că fericirea nu poate exista în lipsa iluziei iubirii. Una dintre cele mai fascinante personalităţi ale aristocraţiei din secolul trecut a căutat toată viaţa iubirea şi a trecut printr-un lung şir de eşecuri amoroase.

Romancieră, poetă şi om politic, Martha Bibescu a fost una dintre cele mai distinse personalităţi ale aristocraţiei secolulului al XX-lea. În spatele personalităţii care a fascinat oameni importanţi, de la poetul Rainer Maria Rilke până la preşedintele Charles de Gaulle, a stat o femeie foarte frumoasă, înzestrată cu toate atuurile unei adevărate prinţese.
 
Faptul că a fost o femeie frumoasă, inteligentă, elegantă, talentată, sensibilă şi bogată nu i-a asigurat însă Marthei Bibescu şi fericirea despre care a crezut toată viaţa că nu poate exista în lipsa ”iluziei iubirii”.
 
În căutarea ”iluziei iubirii”, Martha a trecut printr-un lung şir de poveşti de dragoste , cele mai multe soldate cu eşecuri sentimentale. Frumuseţea Marthei, aflată la vremea adolescenţei, l-a vrăjit de timpuriu pe prinţul George Valentin Bibescu. La doar 14 ani  Martha s-a logodit cu prinţul Bibescu care avea  16 ani. Căsătoria s-a făcut cu dispensă de la Vatican, Martha fiind catolică.
 
„Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi”
 
”A da o virgină pe mâna unui bărbat este ca şi când ai da un Stradivarius pe mâna unei maimuţe“, a fost concluzia pe care avea să o tragă prinţesa, la vremea memoriilor, despre căsătoria din adolescenţă.
 
Deşi devenită prinţesă în acte, viaţa de care a avut parte Martha Bibescu alături de soţ nu a fost deloc una de prinţesă. A devenit mamă la doar 17 ani, dând naştere unei fetiţe, Valentina. Medicii i-au recomandat repaos sexual doi ani, după naşterea la vârsta adolescenţei.
Prinţul George Bibescu s-a consolat într-un lung şir de infidelităţi care au alimentat bârfele epocii. Despre soţul infidel, căruia i-a rămas alături toată viaţa, Martha scria:
„A crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb.“
Iar despre căsătorie, concluzia de mai târziu a frumoasei scriitoare a fost: „Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi”.  
 
Se spune că, la 17 ani, tânăra nevastă a lui George Bibescu a făcut o pasiune pentru vărul acestuia, Emanuel Bibescu, un bărbat inteligent, cel care i l-a prezentat pe Marcel Proust. Emanuel ar fi respins-o pe prinţesă, îndemnând-o să-şi vadă de viaţa de familie şi să respecte statutul de nevastă.
 
Experienţa primei iubiri extraconjugale neîmplinite a fost una dureroasă pentru frumoasa prinţesă care, aşa cum avea să noteze mai târziu în jurnale, a înţeles că e mai bine să se facă iubită, decât să caute în permanenţă un bărbat care să îi merite dragostea.
 
 
”Domnind peste el, domnesc peste un imperiu”
 
Martha Bibescu, măritată la 14 ani şi devenită mamă la 17 ani,  l-a vrăjit  pe prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, în 1909. Se spune că prinţul german i-a scris lui George Bibescu pentru a îi cere permisiunea să corespondeze cu soţia sa, numind-o  „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie din România”. Adoraţia prinţului a fost încurajată de Martha care, nota flatată în jurnal „Domnind peste el, domnesc peste un imperiu”. În ciuda cadourilor şi a iubirii înflăcărate declarate de moştenitorul tronului Germaniei, se spune că Martha nu s-ar fi îndrăgosit cu adevărat de el. 
 
Francezul Charles Louis 
 
În vreme ce prinţul Bibescu îşi căuta fericirea în afara căsniciei cu Martha, prinţesa a căutat şi ea dragostea în braţele francezului Charles Louis de Beauvau Craon, unul dintre cei mai râvniţi burlaci ai Franţei. A început o relaţie furtunoasă de iubire cu amanul francez care a ajuns să o ameninţe cu sinuciderea şi i-a cerut să divorţeze de Bibescu.
 
Mama lui Charles Louis a intervenit între cei doi amorezi şi a făcut tot posibilul să-i despartă. Charles Louis a acceptat până la urmă o logodnă aranjată de mama sa, însă gândul i-a rămas la Martha.
Cei doi s-au despărţit şi s-au împăcat de mai multe ori. Indecisă între insistenţele amantului, care îi cere o viaţă împreună, şi insistenţele soacrei care o imploră să nu-şi părăsească soţul, Martha s-a retras o vreme la mănăstirea din Alger. Nu a divorţat.
„Charles Louis a fost adevărata mea dragoste şi nici el nu s-a împãcat vreodatã cu ideea că m-a pierdut”, avea să noteze prinţesa în memoriile de mai târziu.
Marea pasiune a colonelului Christopher Thomson
 
În primăvara anului 1915, Martha l-a cunoscut pe colonelul Christopher Thomson. Militarul britanic a remarcat-o pe frumoasa prinţesă cu prilejul unui eveniment desfăşurat la Palatul Cotroceni. Britanicul avea 40 de ani şi era un miliar de succes, un bărbat inteligent şi fermecător. Misiunea sa la Bucureşti era de a convinge autorităţile româneşti să renunţe la neutralitate şi să se alăture în război Marii Britanii şi Franţei. Celibatar convins, Christopher s-a îndrăgostit nebuneşte de Martha.
 
În memoriile sale, Martha îl aminteşte drept „bărbatul care i-a oferit iubirea vindecătoare”,  după un lung şir de dezamăgiri afective.  De la relaţia cu maiorul britanic i s-au tras prinţesei acuzaţiile de spionaj. I s-a spus „Mata Hari“ de România şi s-a speculat că ar fi făcut în vremea războiului un joc dublu, pentru nemţi şi pentru englezi.

Mogoşoaia a fost decorul în care, în pragul Primului Război Mondial, prinţesa şi-a trăit povestea de dragoste cu maiorul englez. Relaţia celor doi a continuat şi după plecare lui Thompson din România. S-au reîntâlnit în 1920 la Paris şi au continuat să îşi scrie vreme de 15 ani. Colonelul a murit în 1930, în urma unui accident de zeppelin.
 
La moartea soţului
 
Deşi de-a lungul căsniciei lor, fiecare şi-a căutat fericirea separat, se spune că Martha Bibescu l-ar fi iubit pe prinţ. I-a rămas alături soţului bolnav în ultimele momente ale vieţii. Se spune chiar că l-ar fi smuls din braţele amantelor pentru a-l îngriji personal. „Părinte, n-am încetat niciodată să-l iubesc pe George. Viaţa ne-a învăţat că adevărata dragoste nu urmează decât după multe mistere, după o ucenicie răbdătoare, tandră şi dureroasă. «Un bărbat ştie când îl iubeşte o femeie», mi-a spus el într-o zi aproape să ne sfâşiem. Şi mi-a spus-o în legătură cu alta, iar eu n-am protestat şi n-am spus: «Ştii, că şi eu te iubesc, încă?»“, i-ar fi mărturisit Martha Bibescu confidentului ei, abatele Mugnier, după moartea soţului. 
 
 
Chares de Gaulle şi prinţesa Martha
 
Ultimii ani din viaţă ai fascinantei Martha Bibescu n-au fost lipsiţi de bârfe amoroase. Cea mai discutată relaţie a fost cea pe care prinţesa din România se pare că ar fi avut-o cu Charles de Gaulle. Preşedintele francez este cel care i-a scris Marthei Bibescu: „Pentru mine, dumneavoastră sunteţi personificarea Europei.“
 
Charles de Gaulle a fost ultimul mare prieten al Marthei Bibescu, alături de care prinţesa a participat la reuniuni oficiale de la Palatul Élysée. În 1963, prinţesa a devenit consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească. La moartea lui de Gaulle, prinţesa a notat în jurnal: „Mă doare. Umbra gigantică sub care îmi plăcea atât de mult să mă adăpostesc nu mai există“.   
 
Martha Bibescu s-a stins din viaţă la 87 de ani, în 1973. Prinţesa încă mai lucra la cartea „Nimfa Europei“, o lucrare în care trecuse în revistă marile personalităţi pe care le cunoscuse de-a lungul vieţii.  A cerut să i se scrie pe mormântul din cimitirul Père Lachaise din Paris „Marthe Bibesco, ecrivain français“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările