ITM a terminat o parte din controlul făcut la spitalul din Zimnicea, unde o asistentă a intrat în comă. Ce au descoperit inspectorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu spitalul din Zimnicea  FOTO: institutiimedicale.ro
Imagine cu spitalul din Zimnicea  FOTO: institutiimedicale.ro

Reprezentanţii ITM Teleorman au dat publicităţii joi, 8 noiembrie, concluziile unei părţi a controlului făcut săptămâna trecută la spitalul din Zimnicea, unde unei asistente i s-a făcut rău la locul de muncă. Câteva zile mai târziu, femeia a murit.

După ce o asistentă de la spitalul din Zimnicea a intrat în comă în timpul gărzii de noapte, săptămâna trecută, o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman a dispus un control. 

Între 1-6 noiembrie, inspectorii ITM au verificat dacă se respectă prevederile legale legat de timpul de lucru, clauzele contractului individual de muncă, repausul zilnic şi săptămânal, dar şi dacă se respectă regulamentului intern.

ITM precizează într-un comunicat de presă că verificările s-au dispus „în urma apariţiei articolelor din presa locală şi centrală“ şi că, deocamdată, nu se poate afirma în cazul asistentei din Zimnicea dacă a fost accident de muncă:

„În ceea ce priveşte încadrarea acestuia ca fiind sau nu accident de muncă, în prezent ITM Teleorman efectuează cercetări pentru stabilirea caracterului evenimentului de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă“.

Ce au descoperit inspectorii ITM

Inspectorii ITM Teleorman au găsit că „angajaţii prestau foarte des ture de 12/12“ fiind încălcate prevederi din Codul Muncii, dar şi că „au fost angajaţi cărora nu li s-a asigurat repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore consecutive“ - concluzie la care au ajuns în urma chestionării prin sondaj a angajaţilor - , dar şi nu se semnează tot timpul condica, la începutul şi sfârşitul turelor de muncă - fapt descoperit şi în cazul asistentei din Zimnicea care a murit.

Conducerea spitalului i s-a aplicat o amendă în valoare de 1.500 de lei, 2 avertismente şi 8 măsuri pe care unitatea e obligată să le aplice. 

„În ceea ce priveşte verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv, încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, timpul de muncă, repausul zilnic şi săptămânal, au fost încheiate verificările şi au fost reţinute următoarele aspecte:

  • La nivelul Spitalului Orăşenesc Zimnicea nu au fost identificate prestând activitate, persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă;
  • În ceea ce priveşte modul de încheiere şi modificare a contractelor individuale de muncă, s-au dispus măsuri, pentru ca angajatorul să folosească pentru contractele individuale de muncă şi actele adiţionale, modelul cadru stabilit prin Ordinul MMFPS nr.1616/2011;
  • În urma verificărilor efectuate pentru respectarea timpului de muncă, s-au desprins următoarele :nu este întotdeauna evidenţiată în condicile de prezenţă ora de începere a activităţii şi cea de sfârşit, chiar şi în cazul d-nei C.V., au fost identificate zile în care aceasta nu a semnat în condică iar în foile de prezenţă nu avea evidenţiată ora de venire şi ora de plecare, fiind încălcate astfel prevederile art.58 din Regulamentul aprobat prin Ordinul 870/2004;
  • La nivelul secţiilor verificate a fost identificat faptul că personalul lucrează în ture de 12/12, 12/24, 12/48, deşi conform art.15 alin.2 din Regulamentul aprobat prin Ordinul 870/2004, în cadrul Spitalului se poate desfăşura activitate şi în ture în sistem de 12 ore, cu minim 12 ore libere, cu acordul angajatului, dar numai pe perioade determinate de timp, impuse de asigurarea capacităţii optime de intervenţie şi deoarece în perioada verificată, angajaţii prestau foarte des ture de 12/12, sunt încălcate prevederile art.115 alin.2 din Legea nr.53/2003R – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia „Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”.
  • În acest sens, ITM Teleorman, a dispus măsura respectării prevederilor legale.În urma verificărilor efectuate prin sondaj, a rezultat faptul că au fost angajaţi cărora nu li s-a asigurat repausul săptămânal obligatoriu de 48 de ore consecutive.
  • A fost dispusă măsură, privind actualizarea Regulamentului Intern, cu dispoziţiile minimale, conform art.242 din Legea nr.53/2003 R – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
  • În urma controlului, ITM Teleorman a dispus un număr total de 8 măsuri cu termene ferme  de intrare în legalitate, au fost aplicate un număr de 2 avertismente şi o amendă contravenţională în cuantum de 1.500 de lei“, se arată în comunicatul ITM Teleorman. 

Concluziile au fost aduse la cunoştinţa conducerii spitalului din Zimnicea, precizează purtătorul de cuvânt al ITM Teleorman, Mihaela Muşat, pentru „Adevărul“.

Mai puteţi citi:

„Nu vreau să mor!“, ultimele cuvinte ale asistentei din Zimnicea înainte să intre în comă, transpuse în poezie de un localnic

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a deschis o anchetă în cazul morţii asistentei din Zimnicea

Mesajul sfâşietor al unei asistente de pe ambulanţă din Zimnicea: „Am doar durere când văd cum toţi cei care ştiu realitatea... tac!“

Asistenta din Zimnicea, care a intrat în comă la spital, a murit. Mesaje pe Facebook: „Drum bun! Într-o zi ne vom revedea în lumea în care prăduitorii din lumea asta nu vor avea acces!“

Mărturia unui angajat al spitalului unde o asistentă a intrat în comă în timpul programului: „Nu spunem nimic de teama de a nu fi daţi afară“

Specialist de la spitalul din Bucureşti unde e internată asistenta din Zimnicea căreia i s-a făcut rău la locul de muncă: „Prognosticul este întunecat“

Control ITM la spitalul din Zimnicea după ce unei asistente i s-a făcut rău în tura de noapte

Mesajul unei asistente pe ambulanţă, din Zimnicea: „Asistăm neputincioşi cum o colegă de-a noastră, din spital, intră în comă în timpul turei de noapte“

O asistentă de la Spitalul din Zimnicea, în comă după ce i s-a făcut rău la locul de muncă. Manager: „Am întocmit o comisie de cercetare să vedem ce s-a întâmplat“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite