Istoricul regalist Constantin Ţânţariu: „În ţara noastră, republica a fost instaurată ilegal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricul Constantin Ţânţariu s-a ocupat de vizita regelui Mihai în judeţul Teleorman foto: Claudiu Dumitrache
Istoricul Constantin Ţânţariu s-a ocupat de vizita regelui Mihai în judeţul Teleorman foto: Claudiu Dumitrache

”Suntem singurul stat din Europa în care monarhia a fost înlocuită cu republica printr-un abuz”, sunt primele cuvinte ale istoricului Constantin Ţânţăreanu. Regalist până în măduva oaselor acesta îşi aminteşte cu mândrie că a făcut parte din echipa care a pregătit vizita regelui Mihai în Teleorman, din vara anului 1998.

Istoricul Constantin Ţânţariu este şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Teleorman. Acesta a crescut cu mesajele regelui Mihai transmise la radio în zile de sărbătoare. Îşi aminteşte că lega sârme de calorifer pentru a putea recepţiona acceptabil Europa Liberă.

Constantin Ţânţariu: românii au o tradiţie monarhică

Ziua de 10 Mai are o dublă semnificaţie pentru istoricul Ţânţariu. ”Trebuie spus că ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între anii 1867 – 1947.

Nu trebuie să mire pe nimeni faptul că românii sunt atraşi de monarhie pentru că România a avut o tradiţie monarhică. Până în 1947, tradiţia românească a fost una monarhică. Domniile erau monarhii, chiar dacă se numeau voievodate, tot monarhii erau. Asta este realitatea istorică şi nu poţi să o schimbi. Cuza ce a fost, preşedinte? Nu! A fost tot un monarh? Românii aşa erau crescuţi”, spune istoricul.

Republica a fost instaurată ilegal

Abdicarea regelui Mihai în data de 30 decembrie 1947 şi instaurarea republicii s-a făcut ilegal, crede istoricul Ţânţariu. Potrivit acestuia, România este singura ţară din Europa în care nu a fost respectată Constituţia.

”E dreptul fiecărui popor ca la un moment dat să schimbe forma de guvernământ. Dar depinde cum o face. Suntem singurul stat din Europa în care monarhia a fost înlocuită cu republica printr-un abuz. Şi în statele foste comuniste, chiar şi la bulgari, s-a făcut un referendum. La noi nu s-a întâmplat aşa ceva. Putem spune că la noi republica a fost instaurată ilegal în condiţiile în care Constituţia din 1923 repusă în vigoare după 23 august 1944 prevedea referendumul”.

Regele tuturor românilor

Istoricul îşi aminteşte cu mândrie de vizita regelui Mihai în judeţul Teleorman. Evenimentul s-a petrecut în vara anului 1998, iar Constantin Ţânţariu a făcut parte din echipa care a pregătit, până la cele mai mici detalii, vizita regelui.

”Credeam eu în 1988 că peste 10 ani, nu numai că am să-l văd pe rege, dar voi face parte din echipa care îl primeşte?

Fără lipsă de modestie pot spune că am învăţat în acea zi mult mai multe lucruri decât învaţă o persoană obişuită într-o viaţă.

Să vă spun cum gândea regele în 1998 când a venit în Teleorman. Tot greul pentru organizarea acestei vizite a căzut pe umerii ţărăniştilor şi liberalilor din judeţ. Seara a avut loc o cină, iar oamenii regelui, în frunte cu doamna Simina Mezincescu ne-au cerut să le punem la dispoziţia lista cu invitaţii, iar acolo unde este cazul să se precizeze şi formaţiunea politică din care face parte persoana invitată. Noi am zis că nu are rost să-i invităm şi pe cei de la PRM. Nu vroiam să iasă scandal şi nu a fost trecut pe listă nici un PRM-ist.  Lista a ajuns la rege, iar la scurt timp Simina Mezincescu s-a întors cu ea şi a zis că trebuie să fie invitaţi de la toate partidele politice. Mi-a spus un lucru pe care n-am să-l uit nici acum: ”Regele este al tuturor românilor, nu doar al unora”. Între timp i-am dat dreptate, dar la vremea respectivă eram tineri şi nu gândeam aşa”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite