Ipocrizia lui Carol al II-lea. Cum l-a deposedat pe fratele Nicolae de drepturile regale pentru că, asemenea regelui, şi-a pierdut capul după o femeie din popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carol al II-lea nu a fost singurul membru al familiei regale care şi-a pierdut capul după o femeie şi a creat un scandal monstruos. Principele Nicolae, cel de-al patrulea copil al Reginei Maria şi fratele mai mic cu 10 ani al lui Carol, a fost şi el protogonistul unui amor regal scandalos, în urma căruia a ajuns un simplu cetăţean pe nume Nicolae Brana.

Principele Nicolae, Nicky aşa cum îl alinta familia, s-a născut la Sinaia, la Castelul Pelişor, la data de 5 august 1903, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand şi Maria. ”Un băieţel frumos, cu nasul cam lung... ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă. Un copil independent, capricios, ciudat, chiar imprevizibil, dar seducător, direct, cu o fire deschisă”. Aşa îl descrie regina Maria pe prinţul Nicky în memoriile sale ”Povestea vieţii mele”.

Nicolae şi-a petrecut copilăria în Castelul Pelişor de la Sinaia, acolo unde era reşedinţa familiei princiare. Înainte de Primul Război Mondial, la vârsta adolescenţei, Nicky a fost trimis la Colegiul britanic Elton. Se spune că ar fi vrut să urmeze medicina, însa Casa Regală nu i-a permis să-şi continue pasiunea considerând că unui prinţ nu i se putea potrivi decât o carieră militară. În timpul colegiului, prinţul a fost atras de aviaţie şi sport, pasiuni pe care şi le va cultiva şi la întoarcerea în ţară.
 

Şi-a întrerupt studiile şi a revenit în ţară la izbucnirea Primului Război Mondial. După moartea regelui Carol I şi urcarea pe tron a tatălui său, Ferdinand I, s-a mutat cu întreaga familie la Palatul Cotroceni din Bucureşti. După război, şi-a reluat studiile în Anglia şi şi-a petrecut următorii ani în străinătate. 

Revenit în ţară, Nicolae va sta departe de intrigile politice, atras fiind mai mult de sport şi viaţa mondenă. Se spune chiar că distracţiile tânărului prinţ ar fi deranjat-o pe mama sa, Regina Maria, care i-a atras atenţia să fie mai cumpătat.

Prinţul Nicolae, despre care se spune că nu a avut niciodată dorinţa de a ajunge rege, a devenit membru al Regentei în 1925, după fuga lui Carol cu Elena Lupescu. Tânărul prinţ se va îndrăgosti însă, în scurt timp, de o femeie măritată şi va avea parte de un amor regal de scandal, aproape asemănător cu cel al fratelui său.

Prinţul implicat într-un adulter

Principele Nicolae a cunoscut-o în timpul Regenţei pe Ioana Dumitrescu Doletti, o femeie măritată cu un liberal de frunte, pe nume Saveanu. Ioana era o femeie “de o frumusete discutabilă, dar înzestrată cu toate atracţiile viciului, deşteaptă şi şireată”, după cum o descrie în memoriile sale Constantin Argetoianu. În 1931, când idila celor doi a atins apogeul, Ioana avea 29 de ani, iar Nicolae împlinea 28.

Relaţia amoroasă a celor doi era subiect de bârfă în lumea mondenă şi a culminat cu un episod scandalos, descris în memorii de Argetoianu, astfel : „Prinţul Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, a cunoscut-o la Automobil Club, unde doamna venea să dejuneze cu soţul. Scandalul a izbucnit într-o zi, la poarta Automobil Clubului. Prinţul dejunase cu iubita şi cu soţul ei, coborâseră toţi trei scara şi, când să se despartă, doamna Săveanu, în loc să se urce în maşina conjugală, s-a urcat în cea a Prinţului şi a şters-o fără nicio explicaţie. Săveanu a sărit în a lui şi a pornit după ei. În dreptul Palatului Prinţesei Elena, Prinţul a oprit maşina, a scos garda şi a ordonat arestarea soţului”.

În urma scandalului, soţul trădat Săveanu, a cerut divorţul. A fost numit consul şi detaşat la Bruxelles, ca un fel de recompensă pentru ”pierderea” soţiei şi muşamalizarea scandalului. Ioana a preluat după divorţ numele de Doletti şi a continuat relaţia cu principele Nicolae.

image


Căsătorie în secret

În ciuda trecutului său amoros zbuciumat şi discutabil, Carol al II-lea, devenit între timp rege, nu a înţeles pasiunea fratelui său pentru Ioana Doletti şi i-a interzis cu desăvârşire căsătoria cu aceasta. La câteva luni însă de la dobândirea libertăţii de după divorţ, cei doi amorezi au pus la cale o căsătorie în secret.

La data de 28 octombrie 1931, Nicolae şi Ioana s-au căsătorit, cu acte în regulă, în Tohani, încălcând Statutul Casei Regale. Despre nunta secretă a celor doi îndrăgostiţi care sfidau regulile, ziariştii vremii notau : „S-a întâmplat la Tohani, la Buzău. O nuntă ca în poveşti”.

După nuntă a urmat scandalul. La auzul veştii că fratele său, principele Nicolae, a încălcat Statutul Casei Regale şi s-a căsătorit cu Ioana Doletti, Carol al II-lea a făcut tot posibilul să anuleze căsătoria. 

“A rămas ca trăsnit. Apoi s-a uitat lung la mine şi m-a întrebat ce facem. L-am întrebat, la rândul meu, dacă era dispus să recunoască faptul împlinit. Pentru nimic în lume, a raspuns scurt şi tăios”, povesteşte Argetoianu despre momentul în care vestea nunţii a ajuns la urechile regelui.

image


Carol al II-lea a încercat să distrugă registrul de Stare Civilă

Se spune că, în încercarea de a şterge „greşeala“ fratelui său, Carol al II-lea a cerut distrugerea Registrului de Stare Civilă, pentru ca dovada căsătoriei să nu mai existe. Registrul a fost adus la Bucureşti şi rescris în întregime, omisă fiind căsătoria lui Nicolae. Prinţul a păstrat însă o copie de pe registrul iniţial şi a cerut recunoaşterea căsătoriei. Problema căsătoriei care sfida regulile Casei Regale a ajuns şi subiect de discuţie în Guvern. Cum Nicolae ţinea morţiş să îi fie recunoscută căsătoria cu Ioana Doletti, Carol i-a dat un timp de gândire, în speranţa că va reveni asupra deciziei.

I s-a oferit un răgaz de gândire de şase luni şi o excursie în străinătate pentru care se spune că regele Carol al II-lea a plătit 50.000 de franci şi o sumă importantă lunar. Nicolae a plecat în voiajul pe care fratele său îl spera a fi unul de „răzgândire“, însă s-a purtat ca într-un voiaj de nuntă. Soţia sa a fost prezentată în Europa drept “Principesă a României”. 

În timpul în care Nicolae se afla în voiaj, în ţară, Carol al II-lea a dispus desfacerea căsătoriei scandaloase pe motiv că aceasta s-a produs fără consimţământul regelui, aşa cum cerea Statutului Casei Regale. Principele Nicolae a rămas însă, în continuare, consecvent deciziei luate şi nu s-a despărţit de Ioana, pe care el o considera femeia vieţii lui şi pe care fratele său Carol o numea ”maladia Doletti”.

image


Decăzut din drepturile de membru al Casei Regale

Şase ani a aşteptat Carol al II-lea ca fratele său mai mic să renunţe la căsătoria cu Ioana Doletti. În 1937, Consiliul de Coroană a decis decăderea principelui din drepturile de membru al Casei Regale. La data de 9 aprilie 1937, Prinţul Nicolae a renunţat la toate drepturile şi şi-a dat demisia din toate funcţiile pe care le deţinea. 

Prin decret regal, Principele Nicolae a primit numele de Nicolae Brana şi a ales să rămână cu iubita sa. Cei doi au plecat în exil mai întâi în Franţa şi mai apoi în Spania. Au rămas împreună până în 1963, când Ioana Doletti a fost răpusă de cancer. A fost înmormântată la Madrid. Nicolae Brana s-a recăsătorit, în 1967, cu Theresa Lisboa Figueira de Mello, o femeie mai tânără decât el. Nu şi-a uitat însă mare iubire. În memoria ei, a înfiinţat în Elveţia Fundaţia culturală română „Principesa Ioana“. Cu câţiva ani înainte să moară i s-a oferit cetăţenie germană. Fostul prinţ a respins oferta: ”Am uitat să vorbesc nemţeşte, şi pe de altă parte, eu sunt român". 

Nicolae Brana, fost principe al României a murit în iulie 1978, la 75 de ani. Înainte de moarte, Nicolae şi-a exprimat dorinţa ca osemintele să-i fie aduse în ţară, la Sinaia, Curtea de Argeş sau Snagov. A fost înmormântat într-un cimitir din Lausanne, Elveţia. Lângă el a fost adusă, câţiva ani mai târziu mai târziu, şi Ioana Doletti, femeia vieţii lui, pentru care a sfidat toate regulile Casei Regale. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite