FOTO Sfaturile unei campioane la şah pentru cei care doresc să practice „sportul minţii“: „Nu poţi să te pregăteşti cu o lună înainte de campionat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălina Aciu  FOTO Florina Pop
Mălina Aciu  FOTO Florina Pop

Pasiunea Mălinei Aciu pentru şah i-a adus mai multe titluri de campioană naţională şi vicecampioană europeană, dar şi experienţe de neuitat. Tânăra de 16 ani, din Teleorman, se antrenează pe Skype cu un profesor din celălalt capăt al ţării.

Galerie FOTO

„În şah îţi trebuie noroc. Pe lângă o formă foarte bună, ca să câştigi un turneu trebuie să ai şi noroc“, crede Mălina Aciu, o tânără din Alexandria căreia sportul minţii i-a oferit şanşa de a urca pe podiumul mai multor competiţii naţionale şi internaţionale. Pentru un adolescent de 16 ani are un calm aparte. Când nu joacă şah, îi place să picteze şi să-şi perfecţioneze franceza. Şi adoră animalele. Povesteşte că din grădiniţă a învăţat să joace şah de la un dascăl ce venise să le arate princhideilor un altfel de joc. O vreme a uitat de el, dar acelaşi dascăl a venit la şcoala unde învăţa şi i-a chemat pe copii într-un mic turneu pe clase. „Am obţinut un loc foarte bun şi m-a chemat la clubul din Alexandria“, zice Mălina. Avea vreo 9 ani. Nu mai reţine ce loc luase atunci, prima sau a doua poziţie. Ştia doar că nu va mai lua bătaie pe tabla de şah cum se întâmplase până atunci. Pentru ea, şahul e un sport dificil pentru care e nevoie de multă logică şi cunoştinţe vaste, nu doar percepţia unora că se mută nişte lemne pe-o tablă, fără nicio noimă.

În copilărie a jucat şi volei. La şah, mărturiseşte Mălina, îi place, în primul rând, că nu este un sport de echipă. Când juca volei depindea foarte mult de coechipiere. Găsea frustrant când vreun membru al echipei nu dădea tot ce avea mai bun pe teren. Şahul, adaugă ea, aduce mult cu matematica.

„Norocul meu a fost că am fost destul de talentată. Oarecum, unele mutări erau logice pentru mine“, afirmă tânăra.

Recunoaşte că nu a citit cât ar fi trebuit, că nu a lucrat din cărţi mai mult. Dacă le făcea ar fi fost şi mai sus, crede Mălina. Stilul ei de joc e unul dinamic, tactic. Mereu în atac. „Mă regăsesc mai mult în acest stil. Opusul e strategic, static“, explică ea.

malina aciu

Mălina are o cameră plină de medalii şi cupe FOTO: Florina Pop

„Juca într-un ritm infernal“

Cu timpul a adunat zeci de medalii şi diplome. În 2016, la campionatul mondial din Serbia, a obţinut 4 medalii de argint la rapid, blitz, dezlegări şi şah pe echipe. Anul acesta, la Gimnaziala Internaţională din Maroc, din localitatea Marrakech, a mai luat un argint.

„A fost un turneu foarte obositor. Am avut două runde zilnic, iar o rundă durează 4-5 ore. Jucam 8-10 ore pe zi. Mă trezeam la 7.00, mergeam la masă, mă mai pregăteam jumătate de oră, mergeam la prima rundă, apoi urma masa de prânz. Mai stăteam o oră-două, apoi aveam a doua rundă. Terminam pe la 9.00-10.00 seara“, explică tânăra.

Cu toate astea a reuşit să ia medalia de argint. „Juca într-un ritm infernal“, zice mama Mălinei. De acasă, din Alexandria, de pe ecranul calculatorului, îşi urmăreşte fiica când joacă în alte ţări. O altă competiţie la care a participat tânăra anul ăsta a fost Mondialul din Grecia, unde s-au adunat, în toamnă, cele mai iscusite minţi. „A fost greu. A fost un campionat foarte greu pentru că au fost foarte multe minţi bune“, apreciază tânăra. S-a clasat a 30-a în lume la această competiţie.

Primul campionat mondial

Mălina povesteşte că a reuşit cea mai bună clasare mondială - locul 14 - la primul său campionat internaţional de şah, din Africa de Sud. Se întâmpla în urmă cu 4 ani. „A fost prima mea ţară pe care am vizitat-o cu şahul. Era un mediu foarte diferit de România“, spune Mălina. Îşi aminteşte că totul a fost foarte bine organizat, că nu a avut timp să viziteze foarte multe din pricina partidelor programate zilnic. Un campionat de şah ţine minimum 7 zile. Cel din Grecia, de anul ăsta, a durat 13 zile. „La fiecare campionat e o zi liberă ca să vezi ţara gazdă“, explică tânăra.

Acest sport a mai purtat-o prin Cehia, Croaţia, Bulgaria şi Rusia. În ultima ţară amintită a fost a văzut cum arată o Academie de Şah, cu tot felul de maşinării ce calculează mutări, cu nu ştiu câte săli, dar şi un fel de robot care stătea la masă, calcula şi făcea mutări. „Şahul în România nu este foarte dezvoltat“, spune Mălina. După ce s-a apucat să-l practice îşi aminteşte că a fost introdus în şcoli ca opţional. S-a deschis şi o Academie de Şah la Iaşi. „Şi Federaţia Română lucrează să-l dezvolte, însă în comparaţie cu alte ţări nu se situăm prea bine“, completează tânăra. Când zice alte state se referă la India, China, SUA, Rusia şi Armenia.

Campionatul Mondial din 2019 se va ţine în India. Dacă va obţine primul loc la campionatul naţional ar putea vedea şi această ţară. De regulă, cine se situează pe prima poziţie în campionatul naţional decide dacă merge la Mondiale sau Europene, iar ocupantul poziţiei secunde merge la competiţia rămasă neacoperită. Clasamentul mondial se schimbă cu fiecare concurs şi punctajele obţinute de jucătorii de şah.

malina aciu

Mălina, în timpul unei competiţii  FOTO: arhica Mălina Aciu

„Ori ai o bază din spate, ori nu ai ce să cauţi acolo“

Mălina se antrenează mai mult înaintea unei competiţii importante, dar subliniază că pregătirea e una constantă, ca şi la alte sporturi sau examene: „Nu poţi să te pregăteşti cu o lună înainte de campionat. Nu se schimbă nimic. Ori ai o bază din spate, ori nu ai ce să cauţi acolo“. 

Cu o perioadă înainte de concursuri, şahul devine prioritar. Îşi repetă deschiderile, variantele. „Le repet înainte de turneu ca să mi le reamintesc“, adaugă aceasta. Antrenorul ei e un profesor de şah din Satu Mare, George Cătălin Ardelean. Fac lecţii pe Skype. „Am făcut şi cu el câteva lecţii într-un cantonament la mare. Mi-a plăcut foarte mult cum preda, înţelegeam foarte bine“, spune tânăra.

Când joacă şah simte că timpul trece foarte repede. A învăţat singură ca atunci când face o mutare nefericită şi încearcă să redreseze situaţia, e bine să „renunţe“ la gândurile ce o împiedică să meargă mai departe şi, dacă se poate, să şi câştige partida. A observat că acest sport o ajută şi la şcoală:

„Îţi antrenează memoria, te ajută să reţii unele lecţii mai bine, să le păstrezi în minte pe o perioadă mai lungă, îţi antrenează inteligenţa“.

Deşi a început să joace şah la un club din Alexandria, Mălina a fost ofertată de un club sportiv din Focşani după ce a început să ia medalii, iar acum e  legitimată la două cluburi sportive din Timişoara. În ţară merge la diverse Open-uri de şah din Cluj, Timişoara, Iaşi, Arad.

„Nu e apreciat la cât se munceşte“, crede mama Mălinei când vine vorba şi de modul în care e tratat şahul faţă de celelalte sporturi, şi de bani.

E unul din motivele pentru care Mălina se gândeşte să urmeze o facultate pe partea de IT, deşi recunoaşte că i-ar plăcea să antreneze copii la şah. Sunt doar idei momentan, la fel şi faptul că s-a interesat şi a aflat că în State sunt facultăţi ce au echipe de şah. 

malina aciu

În timpul unei competiţii  FOTO: arhiva personală Mălina Aciu

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Mai puteţi citi:

FOTO Cea mai bună elevă la Franceză din România este din Teleorman: „Nu vreau să plec din ţară“

Pasiunea pentru limba franceză i-a adus Dariei Burtea premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională de profil. Eleva de clasa a XI-a este din Alexandria, judeţul Teleorman, şi merge la olimpiade din gimnaziu. Doi ani la rând a câştigat premiul I pe ţară.

FOTO Lecţii prin Skype cu unul dintre cei mai buni profesori de chitară din lume. „În România sunt foarte mulţi copii deosebit de talentaţi, în multe domenii“

Alexandru Mare, un puşti talentat de doar 14 ani, din Cluj, ia lecţii de chitară clasică prin Skype de la Denis Azabagic, unul dintre cei mai apreciaţi dascăli de chitară clasică de pe glob.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite