FOTO Cea mai bună elevă la Franceză din România este din Teleorman: „Nu vreau să plec din ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria Burtea  FOTO: arhivă personală
Daria Burtea  FOTO: arhivă personală

Pasiunea pentru limba franceză i-a adus Dariei Burtea premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională de profil. Eleva de clasa a XI-a este din Alexandria, judeţul Teleorman, şi merge la olimpiade din gimnaziu. Doi ani la rând a câştigat premiul I pe ţară.

GALERIE FOTO

„Limbile străine sunt o poartă deschisă către fiecare colţişor al lumii“, crede Daria Burtea. Tânăra nu a împlinit încă 18 ani şi învaţă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Alexandria. Are o mare pasiune pentru limba franceză şi, de altfel, în ultimii doi ani, a fost cea mai bună din ţară la această materie. O arată şi premiile I obţinute la Olimpiada Naţională. 

Iar anul acesta a avut parte de o experienţă aparte: etapa internaţională a Olimpiadei, care s-a ţinut în Macedonia, într-un oraş din patrimoniul UNESCO, Ohrid. Lonely Planet scrie despre el că are 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului. „E un oraş foarte frumos pe malul lacului cu acelaşi nume de care nu auzisem, dar am fost foarte plăcut surprinsă“, spune Daria. Nu doar peisajul a fost uimitor, adaugă ea, ci şi oamenii pe care i-a întâlnit acolo. Cu unii olimpici păstrează legătura şi comunică pe Facebook. E mare lucru asta, crede tânăra: „Găsesc foarte interesant să vorbeşti cu oameni din celălalt capăt al Europei sau al lumii şi să te înţelegi în franceză“.

Acest premiu – a treia din lume la Franceză – obţinut în Macedonia îl vede drept cea mai mare reuşită ai ei. Povesteşte că subiectele de la Olimpiada Internaţională au fost provocatoare, deloc simple, şi le-au testat nu numai cunoştinţele, ci şi modul de a-şi exprima opiniile legat de teme precum: inteligenţa artificială versus inteligenţa umană ori frumuseţea exterioară versus frumuseţea interioară. Când zice „provocatoare“ se referă la momentele în care olimpicii au fost nevoiţi să-şi folosească imaginaţia şi creativitatea pentru a se exprima liber: „Au vrut să vadă modul în care gândim şi ce perspective avem“.

E prima dată când merge la o olimpiadă de o asemenea anvergură. În primii doi ani de liceu a câştigat locul I la Olimpiada Naţională. Asta a ambiţionat-o.

„M-am simţit apreciată“

Daria a crescut într-o casă unde se vorbeşte franceza. Bunica o preda la şcoală. Părinţii ei, medici în Alexandria, sunt iubitori ai acestei limbi. Iar din gimnaziu a prins gustul competiţiei, de când a început să meargă la olimpiade. „În şcoala gimnazială a obţinut în fiecare an locul I, la judeţ, la Română, Engleză şi Franceză“, spune tatăl tinerei, Marian Burtea.

Pentru ea, franceza are o muzicalitate şi eleganţă aparte. Nu degeaba Franţa e „ţara romantismului“, adaugă Daria.

Reuşitele din liceu au făcut-o să trăiască ceva special pe scenă, când i s-au acordat premiile la Franceză, în aplauzele celorlalţi: „Este un cumul de sentimente. Am urcat pe scenă, mi-a fost oferit premiul şi am simţit că munca mea a fost încununată cu succes. M-am simţit apreciată, un sentiment greu de exprimat în cuvinte“.

În opinia tinerei, olimpiada are o triplă semnificaţie. „Este o poartă spre cunoaştere pentru că ajung să cunosc, prin intermediul olimpiadei, oameni noi. Mă îmbogăţesc şi e o călătorie spre sinele profund, pentru că eu concurez cu mine însămi: dacă azi am fost mai bună decât am fost ieri şi mâine voi fi mai bună decât sunt azi, deja am câştigat“, apreciază Daria. Exerciţiul olimpiadelor a ajutat-o să ştie cum să se prezinte în faţa unei comisii, cum să vorbească în public şi să aibă încredere în ceea ce spune „şi să reprezint mai departe judeţul, şi mai departe ţara, pentru că este, până la urmă, o responsabilitate“. Acea formulă a succesului este, pentru Daria, o combinaţie de multă muncă, mult efort şi ambiţie. „Cu siguranţă ambiţie. Şi merită, pentru că sentimentul din final, sentimentul împlinirii, e inegalabil“, completează olimpica.

Nu stăpâneşte doar franceza, ci şi engleza, iar recent s-a apucat de germană. Limbile străine reprezintă pentru Daria „o arcă larg deschisă către fiecare colţişor al lumii pentru că, vorbind o limbă străină, într-o ţară străină, înţelegi şi te şi faci înţeles, câştigi respectul oamenilor“.

daria burtea olimpica franceza TR foto arhiva personala

Sfatul bunicii

Cu cât se apropie o competiţie, cu atât simte nevoia să studieze mai mult. Crede că secretul câştigului este „să înveţi zi de zi pentru că aşa reuşeşti să-ţi gestionezi timpul“. Şi a ştiut să-şi facă timp şi de prieteni, de pasiuni, nu doar de studiu. Consideră că pregătirea pentru o olimpiadă se face treptat, iar experienţa a învăţat-o că nu trebuie să lase totul pe ultima sută de metri, ci să înveţe zilnic.

„Când învăţ nu mă limitez la manual şi la carte, trebuie să mă informez din realitate, din ziua de azi. Pentru olimpiada de franceză, pe o anumită temă, citesc informaţii dintr-un ziar, dintr-o revistă sau de pe un site francez sau francofon, ascult muzică în limba respectivă, ca să mă conectez la limba nativă. Îmbin plăcutul cu utilul“, explică tânăra.

Bunica i-a spus şi un mic secret legat de emoţii, care apar inevitabil la fiecare concurs sau olimpiadă. „Unii oameni s-ar gândi că participând la atâtea concursuri şi competiţii dispar emoţiile, dar nu dispar. Îmi amintesc de clasa a V-a, când am avut prima mea olimpiadă, în care reprezentam judeţul Teleorman la naţională, la Iaşi, la limba română. Mă pregăteam pentru proba orală, aveam emoţii. Îmi tremura vocea când începeam să vorbesc. Mă antrenam acasă, iar bunica mea mi-a arătat un citat de George Enescu care zicea că artist este cel care simte emoţia şi care o transmite mai departe. Şi cumva m-am gândit să nu mai văd emoţia ca pe ceva ce mă dezavantajează, ci mă ajută“, mărturiseşte olimpica.

Vrea să urmeze Medicina la Bucureşti

Deşi e as la franceză, Daria a decis să calce pe urmele părinţilor şi să urmeze o carieră în Medicină, domeniu pe care-l găseşte fascinant. O compară cu arta. Nu s-a decis încă asupra unei specializări. Ar tenta-o Dermatologia ori Neurologia. „Consider că medicul, înainte de toate, este un om de cultură, şi atunci limbile străine şi Medicina nu se exclud, ci se completează. Şi atunci limba franceză face parte din visul meu“, apreciază Daria.

Facultatea ar vrea să o urmeze în ţară, la Bucureşti, asemenea părinţilor. Se gândeşte ca în străinătate să urmeze doar stagii de pregătire, poate chiar într-o ţară francofonă, „iar apoi să mă întorc în România. Nu vreau să plec din ţară“, adaugă olimpica. Însă, până atunci mai este. Se consideră o adolescentă norocoasă pentru că familia a investit în educaţia sa, că a ştiut, de timpuriu, să pună preţ pe limbile străine, dar şi pentru dascălii pe care viaţa i-a scos în cale.
 

Mai puteţi citi: 

FOTO Lecţii prin Skype cu unul dintre cei mai buni profesori de chitară din lume. „În România sunt foarte mulţi copii deosebit de talentaţi, în multe domenii“

Alexandru Mare, un puşti talentat de doar 14 ani, din Cluj, ia lecţii de chitară clasică prin Skype de la Denis Azabagic, unul dintre cei mai apreciaţi dascăli de chitară clasică de pe glob.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite