FOTO Ţăranii din Ciuperceni, satul din Teleorman unde morţii au votat la Referendum 2012: „Ţi-e şi frică cu alegerile astea. Dacă vine iar Poliţia?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Burcea şi Niculae Petrescu
Marin Burcea şi Niculae Petrescu

La Ciuperceni, localitatea teleormăneană ajunsă celebră după ce morţii din cimitir au apărut drept votanţi la referendumul din 2012, alegerile europarlamentare au fost întâmpinate cu teamă şi scepticism.  „Dacă ne pomenim iar că am votat şi noi nici măcar n-am fost la vot?”, a fost marea temere a localnicilor în ziua scrutinului.

Peste 170 de persoane  din comuna Ciuperceni s-au trezit semnate în fals pe listele electorale de la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Printre votanţi s-au aflat şi morţii din cimitir. Văduve care îşi îngropaseră soţii de ani buni au fost chemate să dea cu subsemnatul la DNA, iar localnici care n-au călcat prin secţiile de votare au fost puşi să jure cu mâna pe Biblie că nu au votat.

Comuna a ajuns în centrul unui scandal în 2012 şi uliţele lor au fost călcate vreme de câteva săptămâni de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie care i-au dus pe săteni, încolonaţi, la ferma din sat, să dea cu subsemnatul.

„Soţia şi nora s-au pomenit semnate pe liste, dar n-au votat”

Au trecut doi ani de la scandalul morţilor votanţi, dar sătenii n-au uitat prin ce au trecut. Marin Burcea, un localnic de 70 de ani, a fost cel care i-a însoţit pe procurorii DNA pe uliţele judeţului, după scandalul de la referendum :  „Ştiu toată povestea. Eu am votat atunci la Referendum, dar soţia şi nora mea nu au fost la vot. S-au pomenit semnate pe liste, ca şi cum ar fi votat. Eu am fost cu cei de la DNA prin sat, pe la toţi oamenii care apărut că au votat, dar ei  nici n-au trecut pe la secţie. Au fost oameni care nici măcar nu ştiu să se semneze şi au apărut că au votat”, povesteşte omul. La alegerile de ieri, săteanul păţit n-a mai ştiut ce să facă. 

„Nici nu ştiu. Nu m-aş mai duce că îmi e şi scârbă. Dacă nu mă duc,mă gândesc că mă semnează ei. Mai bine nu mă duc. Fie, ce-o fi. Oricum, aşteptăm un semn de atâta timp, un rezultat al anchetei şi nu am mai auzit nimic”, ne-a spus omul.

Nu s-au dus la vot  nici soţii octogenari Petrescu. N-au fost nici la referendumul din 2012, dar s-au trezit semnaţi pe liste, după alegeri. Când s-au pomenit cu procurorii DNA la poartă, bătrânii n-au înţeles mai nimic din ce li se întâmpla. Eu ştiu că n-am fost să votez. Au venit atunci după alegeri nişte domni şi l-au luat pe Nicu. L-au dus sus, la fermă şi l-au pus să semneze şi să jure cu mâna pe Biblie că nu a votat. El nu a votat, ştiu sigur, că a fost acasă. Noi nu ne mai ducem să votăm de mulţi ani. Suntem bătrâni ce ne mai trebuie nouă vot. Nu mergem nici acum”, povesteşte Constanţa Petrescu, de 85 de ani. Bătrâni recunosc însă că se tem de alegeri şi de apariţia ”poliţiei” la poarta lor. Noi să stăm acasă şi ei să voteze pentru noi. Îţi e şi frică cu alegerile astea, dacă vine iar Poliţia...”, mai spune femeia.

La vot n-a mers  nici bătrâna de 90 de ani, Gherghina Leonte. Şi-a petrecut ziua în cimitir, preferând să facă curăţenie la mormântul soţului. Am venit să fac curat. Nu mă duc la vot. Nu am votat nici data trecută. La ce să mă duc? Sunt bătrână şi nu mai aştept nimic bun”. Bătrâna a auzit şi ea de scandalul cu DNA, dar n-a înţeles nici acum ce s-a întâmplat în 2012 . Morţi n-au fost să voteze că sunt morţi şi nu se poate aşa ceva. Cine ştie ce-au făcut ei acolo, la secţie”, spune bătrâna.

Era o femeie în sat săraca, văduvă, şi s-a pomenit că la Referendum au votat şi soţul”

După referendumul din 2012 când pe listele cu votanţi au apărut persoane decedate, îngropate de mulţi ani în cimitirul din localitate, sătenii au fost şocaţi. În timp, au trecut peste şoc şi au ajuns să facă bancuri pe seama întâmplării. Era o femeie în sat săraca, văduvă şi s-a pomenit că la referendum au votat şi soţul, şi soacra ei. Amândoi erau morţi de ani buni. Acum glumeşte pe seama asta şi zice : Bine, mă, au venit ei să voteze şi n-au dat şi pe la mine să îi văd!”, povesteşte Marin Burcea.

Primarul comunei Cosmeşti din care face parte satul Ciupercen,i în care au votat morţii la referendum, este Cristian Mincă (PNL). În ziua scrutinului pentru europarlamentare, edilul nu a fost de găsit la primărie.  Prezenţa la vot la referendumul din 2012 a fost la Ciuperceni una record. Aproape 99% dintre alegătorii înscrişi pe liste au fost la vot şi mai mult de trei sferturi au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite