Fostul fotbalist care vrea să arate lumii că Teleormanul nu e judeţul lui Dragnea: „Suntem şi altceva, nu numai agramaţi, răi, hoţi şi trădători de neam“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri din Teleorman îşi doreşte ca judeţul său să fie cunoscut lumii ca locul unde s-au născut personalităţi importante ale culturii, nu doar politicieni controversaţi.

Gabriel Florea (38 de ani) este un om de afaceri din Alexandria hotărât să arate lumii că Teleormanul nu este judeţul lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Carmen Dan, ci al lui Constantin Noica, Marin Preda sau Zaharia Stancu. În acest sens, vrea să amplaseze în parcul din Alexandria trei statui ale acestor valori ale culturii româneşti.

„Suntem şi altceva, nu numai agramaţi, răi, hoţi şi trădători de neam. Fac acest lucru din dorinţa de a contribui la dezvoltarea societăţii noastre de aici, din Alexandria şi Teleorman, atât de mult hulită”, spune Gabriel.

Şi anul trecut, în Anul Centenar, omul de afaceri a realizat din fondurile personale un monument dedicat eroilor neamului. Atunci a durat 5 luni până când primăria şi-a dat acceptul. Acum, are deja înaintată o adresă către Consiliul Local pentru a-i pune la dispoziţie trei locuri în parc pentru amplasarea statuilor pe care le va dona municipalităţii.

„Sunt momente în viaţa unui om când înţelege că doar de el depinde schimbarea lucrurilor pe care le simte în dezordine. La fel s-a întâmplat şi cu mine, văzând că memoria marilor personalităţi ale judeţului Teleorman e trecută pe plan secund sau chiar terţiar de către cei care ar avea responsabilitatea sa le păstreze amintirea vie”, mai spune Gabriel Florea.

Parc al personalităţilor teleormănene

Proiectul omului de afaceri este mult mai amplu şi nu se opreşte la amplasarea celor trei statui. El îşi doreşte să realizeze un adevărat parc al personalităţilor care îşi au obârşia în judeţul Teleorman, aşa încât se gândeşte ca acolo este şi locul lui Gala Galaction şi a altor nume mari, născute pe acele meleaguri. Face asta în special pentru cei tineri care trebuie să-şi cunoască oamenii de valoare.

„Noica, Stancu şi Preda sunt doar câteva dintre personalităţile care ar trebui să ne trezească iubirea de Teleorman. Şi totuşi sunt chiar mulţi teleormăneni care nu ştiu că îşi împart rădăcinile cu aceşti mari oameni. De aceea, am decis să le fac acestor mari români teleormăneni statui. Ca să mă asigur că eu fac tot ce îmi stă în putere de a le conserva memoria intactă. În piatră.”


                                  Statuia lui Marin Preda este finalizată

Imagine indisponibilă

Busturile sunt de către sculptorul Nicolae Ovidiu Popa din Ilfov, iar toate costurile legate de realizare, soclu, instalare sunt suportate de către Gabriel Florea. Când vine vorba despre cât investeşte în acest proiect cultural, Gabriel refuză să spună o cifră, afirmă doar, râzând, că sunt „câţiva metri de autostradă”.

„Prin acţiunea mea mă interesează să-i sensibilizez pe copii, ei sunt viitorul şi în ei trebuie investit. Măcar de pe placheta instalată pe soclu să afle cine a fost acea persoană. Dacă din 10 copii, care trec prin parc, unul sau doi vor citi şi le va rămâne în minte că acel om este o personalitate, eu sunt mulţumit. Poate în sufletul lor se va naşte dorinţa de a ajunge şi ei cineva. ”



Sportiv de performanţă care s-a întors acasă

Gabriel Florea a fost sportiv de performanţă, jucând fotbal la echipele Rapid şi Steaua Bucureşti, a fost chiar căpitanul echipei naţionale de juniori a României – UEFA 99. A plecat la 13 ani din Alexandria pentru a se înscrie la Clubul Rapid. De câţiva ani, s-a întors acasă şi a investit în agricultură şi alimentaţie publică. Este printre puţinii oameni din Teleorman care a participat la mitingul din 10 august 2018 în Piaţa Victoriei.

Ar vrea, în perioada următoare, prin intermediul unei asociaţii să ajungă în şcolile din judeţ şi să explice copiilor ce valori culturale are Teleormanul. „Ei trebuie să afle, în primul rând cine sunt şi apoi vor transmite mai departe acest lucru. În nicio societate normală nu există statui cu tirani sau cu psihopaţi, ci cu oameni de valoare care şi-au pus amprenta asupra locului sau ţării”, concluzionează Gabriel Florea.

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

FOTO Românul care s-a întors din Canada să cumpere un conac odinioară superb. „Când am ajuns eu acolo, în jurul lui era efectiv o platformă de gunoi“

Ambasadorul SUA în România a donat cărţi în Teleorman: „Acolo unde presa este liberă şi toată lumea poate să citească, totul este în siguranţă“

REPORTAJ VIDEO Talpa, satul în care s-au filmat „Moromeţii“, la 31 de ani de la primul film al lui Stere Gulea, inspirat de romanul lui Preda

EXCLUSIV Tudor Stancu, nepotul scriitorului Zaharia Stancu: „N-aveai voie să ai maşină de scris, dar noi aveam“













 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite