Focar de TBC la Grădiniţa Dulceanca. Copiii se spălau la lighean şi mergeau în fundul curţii la un WC care a costat un miliard de lei vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei copii preşcolari din Vedea au fost diagnosticaţi cu TBC , iar alţi opt sunt suspecţi şi ei de aceeaşi boală. Preşcolarii învăţau într-un local de grădiniţă care nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare, se spălau la lighean şi aveau un grup sanitar fără apă curentă, în fundul curţii, pentru care autorităţile au plătit un miliard de lei vechi.

Doi copii în vârstă de 3 ani şi un altul, în vârstă de 5 ani, preşcolari la Grădiniţa Dulceanca-Vedea din Teleorman,  au fost diagnosticaţi cu TBC şi sunt internaţi la  Spitalul de Pneumoftiziologie pentru copii “Lacul Bucura” din Bucureşti. Alţi opt copii de la aceeaşi grădiniţă sunt suspecţi de TBC şi au fost trimişi pentru analize de confirmare la Institutul Nasta. Focarul de TBC a fost descoperit la Grădiniţa Dulceanca din comuna teleormăneană Vedea, o unitate care funcţionează fără autorizaţie sanitară şi la care condiţiile igienice sunt mai mult decât precare. 19 copii învaţă în localul de grădiniţă care nu are apă curente şi nici canalizare. Preşcolarii se spălau în lighean, la o instalaţie improvizată pe holul şcolii. Grupul sanitar frecventat de copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani se află în afara localului grădiniţei, la o distanţă de aproximativ 60 de metri.

Conducerea unităţii şcolare susţine că a fost informată despre primul de caz de îmbolnăvire cu TBC extrapulmonar, după ce a primit o adresă de la Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede. ”Am primit o adresă prin care mi s-a adus la cunoştinţă faptul că unul dintre elevii care frecventează Grădiniţa de la Dulceanca  a fost diagnosticat cu complex primar drept adenopatie hilară stângă. După ce am primit această informare de la TBC Roşiorii de Vede,  mi s-a solicitat ca toţi copii care sunt în grădiniţă să facă analizele. În urma rezultatului acestor analize  au fost depistaţi încă doi copii cu TBC extrapulomonar”, spune directorul unităţii şcolare din Vedea, Cristina Curiman.

image

Cei trei copii diagnosticaţi cu TBC au fost internaţi la Bucureşti. Alţi opt copii de la aceeaşi grădiniţă sunt suspecţi în prezent de TBC şi au fost trimişi împreună cu familiile la analize de confirmare.

Grădiniţă închisă definitiv

După descoperirea focarului, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a dispus închiderea grădiniţei din Dulceanca. ”În momentul în care aceste trei cazuri au fost confirmate, doi copii de 3 ani şi un copil de 5 ani s-au instituit măsuri prin ancheta epidemiologică coorodonată de către DSP împreună cu Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, care este coordonator al Programului Naţional de TBC în judeţ. S-a mers la faţa locului şi s-a constat că grădiniţa funcţiona fără autorizaţie sanitară de funcţionare pentru simplu motiv că nu avea apă curentă şi că grupurile saniare erau, practic, WC-uri.  Restul de contacţi, de la 3 la 19, au fost supuşi la testul PPD şi radiografii pulmonare. Pentru că încă opt copii din cei testaţi au dat semnale pozitive s-a dispus trimierea acestor copii pentru examene suplimentare şi confirmare la Bucureşti”, a confirmat directorul DSP Teleorman, Mioara Comana.

image

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a informat  toţi factorii de decizie şi a dispus o serie de măsuri. ” Am informat Primăria, directorul de şcoală, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ministerul Sănătăţii despre acest focar . S-au luat măsuri de dezinfecţie şi dezinfecţia a fost făcută de către DSP. Întrucât vorbim de 11 copii din  19 s-a dispus închiderea şcoli până când se va remeia situaţia privind condiţiile de igienă absolut necesare pentru a frecventa această grădiniţă”, mai spune directorul DSP.

Atât conducerea şcolii, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale recunosc că la Grădiniţa Dulceanca, condiţiile igienice erau precare.  ”Problema este că această unitate nu are o autorizaţie saniare, nu există din cauza lipsei apei curente. Autoritatea publică locală are un proiect cu Ministerul Dezvoltării prin care noi am solicitat bani pentru remedierea problemelor pentru autorizare. Proiectul a fost aprobat, dar sumele sunt insuficiente pentru reabilitarea clădirii şi rezolvarea problemelor aferente atorizării”, spune directorul unităţii şcolare din Dulceanca. 

Scuzele autorităţilor locale : ”Din ce ştiu eu este netransmisibil”

În absenţa primarului din Vedea, intrat în concediu de odihnă zilele acestea, răspuns despre situaţia grădiniţei focar de TBC a încercat să dea administratul Primăriei Vedea. Potrivit acestuia, ca urmare a depistării focarului de TBC, cei cinci copii rămaşi în grădiniţă au fost mutaţi la un alt local de grădiniţă din Albeşti. ” Grădiniţa Dulceana era în curs de autorizare. Avem nişte fonduri aprobate de Ministerul Mediului, dar sunt epuizate anul acesta”, se scuză administratorul Primăriei Vedea, Radu George.

image

Sarcina asigurării condiţiilor necesare penru obţinerea autorizaţiei sanitare revine autorităţilor locale, dar la Vedea nimeni nu răspune pentru răspândirea TBC-ului în rândul preşcolarilor. În vreme ce primarul a intrat în concediu, administratorul Primăriei găseşte scuze absurde : ”Din cunoştinţe mele există 3 cazuri de TBC extrapulmonar, din ce ştiu eu este netransmisibil”.

Singura sancţiune aplicată este cea a DSP Teleorman care a dispus închiderea grădiniţei. ”Închiderea şcolii este singura sancţiune. Nu putem să mergem cu sancţiuni, o simplă amendă dată unui director sau  primar nu rezolvă nimic. Considerăm că închiderea şcolii este o  sancţiune foarte mare” , a mai declarat directorul DSP Teleorman.

WC de un miliard

Grupul sanitar de la Dulceanca, frecventat de copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, se află la o distanţă de aproximativ  60 de metri faţă de localul şcolii. Nu are apă curentă şi nici canalizare, dar a costat un miliard de lei. Grupul sanitar a fost făcut în anul 2006 , iar finanţarea a venit din bugetul local. Toaleta de un miliard de lei, aflată în fundul curţii, nu diferă cu mult de un WC tipic de la ţară şi este considerat un real focar de infecţie.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite