Fenomen: primari incompatibili sau penali, transformaţi peste noapte în „city-manageri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Barbu, fost primar al comunei Suhaia şi Emilian Mărcuşanu, fostul edil din Olteni, sunt acum administratori publici
Costel Barbu, fost primar al comunei Suhaia şi Emilian Mărcuşanu, fostul edil din Olteni, sunt acum administratori publici

Mai mulţi primari din Teleorman, suspendaţi din funcţie pe motiv de incompatibilitate sau condamnare penală, s-au refugiat în posturi de administratori publici, sub titulatura de „city-manageri“. Acum sunt în continuare ordonatori de credite şi au drept de semnătură ca pe vremea când erau primari.

Şapte edili teleormăneni şi-au pierdut mandatele înainte de termen, fiind suspendaţi din funcţie prin ordin al Prefecturii Teleorman, după ce au pierdut procesele cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sau după ce au fost condamnaţi penal. Cinci dintre ei au rămas în continuare în funcţii de conducere în primării, transformându-se în „city manageri“ sau „administratori publici“.

Pentru prima dată în administraţia românească, funcţia de „administrator public“ a fost introdusă prin Legea 286/2006 de modificare a Legii Administraţiei Publice Locale. Potrivit fişei postului, un administrator public este, practic, tot un fel de primar, doar că nu are calitatea de funcţionar public, ci de personal contractual, nu este ales, ci angajat prin concurs. „Înlocuieşte primarul pe perioada absenţei acestuia, având drept de semnătură pe toate documentele emise de personalul din aparatul de specialitate al primarului“, specifică legea.

Cu legea în mână, edilii teleormăneni din comunele Crângu, Nenciuleşti şi Troianul, suspendaţi din funcţie pe motive de incomatibilitate, după ce au fost în acelaşi timp şi primary, şi administratori de firmă, s-au refugiat pe posturile de city-manager.

Spre exemplu, Costel Barbu, primarul comunei Suhaia, suspendat din funcţie pentru că şi-a ţinut soţia angajată în primărie, în subordinea sa directă, a rămas administrator public în aceeaşi primărie. De asemenea, condamnat penal la un an de închisoare cu suspendare pentru acordarea de sporuri ilegale, Emilian Mărcuşanu, primarul comunei Olteni, s-a „transformat“, după suspendarea din funcţia de primar, în city manager cu acte în regulă al comunei cu 3.000 de locuitori.

„Totul este perfect legal“

Costel Barbu (PNL), fostul primar din Suhaia, a fost suspendat din funcţie prin ordin al Prefecturii Teleorman în urmă cu un an. Potrivit ANI, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece, şi-a menţinut angajată soţia, pe Polexia Barbu, în subordinea sa directă, pe postul de inspector la Compartimentul Impozite şi Taxe Locale, Control Comercial şi Urbanism din Primărie. După un proces care a durat aproape doi ani, instanţa a dat dreptate ANI, iar primarul a fost nevoit să renunţe la funcţie în iulie 2015. În prezent este city-manager.

„Am dat concurs. A venit un reprezentant de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi a făcut parte din comisie. Totul este perfect legal“, spune fostul primar care şi-a păstrat biroul din primărie pentru actuala funcţie.

Emilian Mărcuşanu (PSD) a fost primarul comunei Olteni până în martie 2016, când Prefectura Teleorman a emis ordin de suspendare din funcţie. Edilul a fost condamnat penal la un an de închisoare cu suspendare, în 2013, pentru acordarea de sporuri ilegale salariaţilor din primărie. De trei săpămâni este city-manager la Olteni. „Totul este cu acte, în regulă“, susţine fostul primar, angajat cu contract în aceeaşi primărie. Întrebat cât câştigă ca administrator public, fostul primar spune că nu a apucat să încaseze salariul. După plafonul stabilit de lege, leafa se situează în jurul sumei de 3.000 de lei.

Ce spune prefectul

Potrivit Prefecturii Teleorman, situaţiile foştilor edili ajunşi city-manageri sunt perfect legale. „Pentru primarii incompatibili, legea le interzice ca pentru următorii trei ani să nu mai candideze la nicio funcţie eligibilă. Nu le interzice să ocupe un post de execuţie sau de conducere în cadrul autorităţii publice“, explică prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

Procedura a fost aceeaşi în toate primăriile. Posturile existau deja în organigramă, erau vacante şi au fost scoase la concurs prin hotărâri ale consiliilor locale. „Noi am avut o sesizare la Suhaia, Am verificat. Actele sunt în regulă“, mai spune prefectul de Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite