Fabuloasa viaţă a Mariei Elena Viviane Eva Bjornson. Prima scenografă a celebrului musical „Fantoma de la Operă“ a avut origini româneşti

Fabuloasa viaţă a Mariei Elena Viviane Eva Bjornson. Prima scenografă a celebrului musical „Fantoma de la Operă“ a avut origini româneşti

Maria Elena Vivian Eva Bjornson

Maria Elena Vivian Eva Bjornson, una dintre cele mai cunoscute scenografe din Anglia, cea care a făcut prima scenografie a celebrului musical „Fantoma de la Operă“, a avut origini româneşti. Bunica Evei Bjornson a fost Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie medic din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maria Elena Vivian Eva Bjornson a fost un nume de succes în lumea teatrului englez, mai puţin cunoscut în România, deşi originile scenografei de succes au fost româneşti. Scenografa care a intrat în istorie după ce a pus în scenă celebrul musical ”Fantoma de la Operă” s-a numit Maria Prodan Bjornson şi a fost pe jumătate româncă. 
 
S-a născut la Paris, în 1949, fiică a româncei Mia Prodan şi a norvegianului Bjorn Bjornson. Străbunicul din partea mamei a fost Nicolae Prodan de Kinsbunn, directorul Teatrului National Român, apropiat al compozitorului George Enescu. Bunica din partea mamei a fost Maria Cuţarida-Crătunescu prima femeie doctor din România. Tatăl, Bjorn Bjornson, nu a vrut să recunoască copila. Era mai mare cu 20 de ani decât mama Mariei, cunoscut pentru relaţiile pasagere şi instabile, fiind căsătorit cu o altă femeie. Românca Mia nu s-a lăsat şi l-a dat în judecată pe norvegian.
 
Mia a câştigat şi Bjorn a fost obligat de justiţiei să plătească fetiţei o pensie alimentară de 9 lire pe lună. Mama viitoarei scenografe a studiat la Sorbona, între anii 1948 şi 1950. Din Franţa a plecat în Anglia şi, pentru a putea creşte copilul, s-a angajat ca menajeră în casa unor români din Anglia. 

 
Mulţi ani, mama şi fiica au trăit ca refugiate, având mari probleme financiare. Pentru a putea face rost de bani ca să-şi crească copilul, Mia s-a angajat ca femeie de serviciu la BBC, deşi era absolventă de Sorbona. Micuţa Maria a fost atrasă de desen. La 14 ani desena costume şi promitea să facă carieră în domeniu. Datorită talentului, a fost îndemnată să se înscrie la Central School of Art Design, unde a urmat cursuri de scenografie.
 
Şi-a început cariera în anii 1970 la Teatrul din Glasgow. Era un nume cunoscut în 1983 când producatorul Cameron Mackintosh i-a propus să facă scenografia spectacolului The Phantom. Musicalul avea să devină un mare succes după prima apariţie. Pentru scenografia de la ”The Phantom”, Maria a fost recompensată cu un premiu Tony si un premiu Drama Awards. 
 
Avere moştenită de la tată
 
Maria a devenit cetăţean britanic în 1987. Tatăl care nu a vrut să o recunoască la naştere i-a lăsat moştenire, după moarte, două fabrici, mai multe case de vacanţă în Norvegia şi o fermă de vulpi. Mare parte din avere a fost donată de scenografă unor asociaţii caritabile din România, banii fiind destinaţi sprijinirii studenţilor de la Design. În România s-a implicat în înfiinţarea Asociaţiei scenografilor şi autorilor români.

Răpusă de varicelă
 
Maria Prodan Bjornson a fost răpusă de boală la doar 53 de ani, în plină carieră. În 2002 s-a îmbolnăvit de varicelă şi, în ciuda avertismentelor medicilor, a continuat să lucreze fără întrerupere. A murit pe 13 decembrie 2002, la Londra. La data morţii lucra la trei mari producţii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările