Elixirul tinereţii, la îndemâna oricui. Leurda sau usturoiul sălbatic opreşte procesul de îmbătrânire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leurda (Allium Ursinum)
Leurda (Allium Ursinum)

Leurda, denumită ştiinţific Allium Ursinum şi cunoscută în termeni populari drept usturoiul sălbatic sau usturoiul ursului, este considerată elixirul tinereţii. Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Elixirul aflat la îndemâna oricui creşte în păduri, la umbra copacilor.

În urma unor studii efectuate în Germania, leurda a fost declarată ” Planta mileniului trei”, datorită efectelor benefice pe care le are asupra organismului uman.  În multe ţări din Europa, planta a fost introdusă deja ca ingredient de bază în bucutărie. În România, deşi miraculoasa leurdă se găseşte în aproape toate pădurile, efectele ei miraculoase abia acum încep să fie cunoscute.

Leurda este cunoscută drept ”sora” sălbatică a usturoiului.  Allium Ursinum este o plantă perenă care începe să se dezvolte în iarnă, are frunze verzi primăvara şi flori la începutul verii. Creşte în locuri umbroase şi la umezeala pădurilor. Rădăcina este un bulb asemănător cu o ceapă, iar frunzele mari, strălucitoare, de culoare verde proaspăt seamănă cu cele de usturoi.Leguma sălbatică nu necesită cultivare, ea crescând sălbatic în locaţii umbroase sub copaci. 

Proprietăţile miraculoase ale leurdei, plantă care ajută la peste zece tipuri diferite de afecţiuni diferite , se regăsesc în frunze. Frunzele asemănătoare cu cele de usturoi, dar având un gust iute şi mult mai puternic, trebuie recoltate înainte de apariţia frunzelor. 

Frunzele cu efecte tămăduitoare pot fi folosite în salate , supe , sosuri sau ca infuzie, decoct, tinctură.

Plină de vitamine

Nutriţioniştii recomandă consumul de leurdă, o plantă extrem de bogată în vitamine şi minerale. . Frunzele de leurda contin vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric complex si mai multe substante minerale precum fosfor, calciu, natriu, fier, cupru. Consumul de leurdă este indicat îndeosebi la debutul primăverii când majoritatea organismelor sunt predispuse la anemie şi astenii.

Opreşte procesul de îmbătrânire

image

Leurda este considerată Elixirul tinereţii şi despre miraculoasa plantă se spune că opreşte procesul de îmbătrânire. Specialiştii recomandă consumul zilnic de salată de leurdă în timpul sezonului de primăvară. În urma unor studii s-a constat că substanţele active din leurdă au efect de realansare a activităţii endocrine, favorizează circulaţia cerebrală şi previne sclerozarea vaselor de sânge.

Planta este considerată din acest motiv o minune pentru sănătate.

Ajută la renunţarea la fumat

Clorofila din frunzele de leurdă şi alte substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antioxidante foarte puternice. Se spune că o cură cu suc de leurdă îi poate ajuta pe cei care vor să se lase de fumat. În plus, efectele  miraculoase ale plantei, contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi gudronului din ţigări. Leurda este considerată un mijloc de protecţie pentru fumători

Vindecă multiple afecţiuni

Leurda are puternice efecte fluidifiante sanguine şi din acest motiv ajută la vindecarea tromboflebitei şi trombozelor. Previne accidentee vasculare şi ajută la recuperarea de după producerea unui accident vascular.  Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă careare un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Consumul de leurdă pe termen lung este ajutor  ideal în tratarea bolilor cardiace.

Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Consumul de leurdă este recomandat şi celor care suferă de reumatism. Ajută la îmbunătăţirea memoriei, tratează insomnia, ameliorează tusea, stopează diareea, vindecă  balonări şi colici, grăbeşte vindecarea rănilor, tratează guturaiul, ajută la combaterea eczemelor.

Leurda este recomandată şi în cazul celor care suferă de viermi intestinali, având  efect antiasmatic, antiseptic şi depurativ. 

Leurda

Detoxifiant natural

Leurda are capacitatea de curăţirea a sângelui, ficatului şi stomacului mult mai puternică decât a usturoiului. Celor care vor să elimine toxinele din organism li se recomandă o cură de leurdă de o lună de zile, în perioada de primăvara, când planta poate fi găsită în păduri.

Este indicat consumul de frunze prospete în salate , acestea având atât efecte antiseptice, cât şi bactericide şi antitoxice. Frunzele folosite în stare proaspătă curata rinichii şi vezica. Asociat cu o alimentaţie sănătoasă, consumul de leurdă scade colesterolul şi ajută la  creşterea fluxului de sânge către organe.

Sucul proaspăt de leurda vindecă rănile care se închid greu

Cura de leurdă

Salata de leurdă este cea mai indicată pentru cei care vor să profite de efectele vindecătoare ale plantei. Salată de leurd, se prepară  din frunze proaspete, care se spală bine cu apă , se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă  cu oţet de mere sau zeamă de lămâie, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei. Într-o cură de leurdă este recomandară o salată dimineaţa pe stomacul gol.  O cură cu leurdă durează minim 10 zile. 

image

Cum se poate păstra leurda  tot timpul anului

Leurda poate fi păstrată şi folosită şi în restul anotimpurilor, nu numai primăvara. Din leurdă se pot face condimente, tinctură sau chiar vin.

Se pot obţine condimente din frunzele prospete de leurdă. Acestea se mărunţesc şi se păstrează uscate. Pot fi folosite în supe sosuri, salate sau alte mâncăruri.

Tinctura de leurdă se face din  frunze sau bulbi tăiaţi mărunt. Aceştia  se introduc într-o sticlă, se toarnă deasupra rachiu de secară sau orice alt rachiu de 38-40%  şi se lasă 14 zile la soare. Tinctura se poate folosi tot timpul anului.  Este indicat a se lua de 4 ori pe zi câte 10-15 picături în apă.

Specialiştii recomandă  vinul de leurda. Vinul se face dintr-un pumn de frunze tocate mărunt care se fierb în clocot într-un litru de vin alb. Se îndulceşte după gust cu miere.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite