„Donează o ţiglă“, proiectul unui preot din Teleorman care strânge materiale de construcţie pe Facebook pentru un centru social

„Donează o ţiglă“, proiectul unui preot din Teleorman care strânge materiale de construcţie pe Facebook pentru un centru social

Preotul Florin Danu din parohia Lada este iniţiatorul paginii de Facebook „Donează o ţiglă” prin care cere ajutorul oamenilor cu suflet pentru a contribui la ridicarea unui centru social destinat copiilor sărmani din sat. Până la finalizarea centrului unde copiii vor găsi cantină şi sală de lecţii, se fac lecţii la biserică, după slujba de duminică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea din Lada numără 400 de suflete, majoritatea bătrâni singuri sau adulţi fără posibilităţi materiale, care îşi duc traiul din ajutoare sociale. Cei aproximativ 40 de copii din Lada au găsit un sprijin la bisericuţa din sat, unde preotul Florin Danu ţine, în fiecare duminică, lecţii de gramatică. Părintele şi-a dorit să facă mai mult de atât pentru comunitatea pe care o păstoreşte de câţiva ani. Aşa a luat naştere ideea creării unui centru social pentru comunitate, un centru făcut exclusiv din donaţii.
 
Lângă biserica aflată în construcţie în vecinătatea lăcaşului sfânt, vechi din 1823, părintele a pornit construcţia unui centru social în 2013. „Este vorba despre două clădiri care se vor uni deasupra cu o clopotniţă. Va fi un centru social, cu cantină, pentru 60 de copii“, spune părintele Florin Danu.
 
Caută pe Facebook donatori pentru 6.000 de ţigle
 
Clădirile au ajuns, acum, la acoperiş. Tot ce s-a ridicat, spune părintele, s-a reuşit doar prin donaţii: ”Împreună am reuşit să strângem 1000 de saci de ciment pentru fundaţia centrului social, 2.500 de cărămizi pentru ziduri şi acum ne apropiem de acoperiş. Avem nevoie de 6.000 de ţigle, o bucată costă 5 lei”, a anunţat părintele Danu pe pagina de Facebook ”Construim împreună centrul social Donează o ţiglă”, creată special pentru strângerea de donaţii. Iar răspunsurile din partea oamenilor cu suflet nu au întârziat să apară. Oamenii au donat echivalentul în lei a 10 sau 20 de ţigle, fiecare după posibilităţi. 
 
Proiectul educaţional iniţiat de preotul Florin Danu prevede ridicarea unui centru social cu sală de lecţii, cantină socială şi cabinet medical. „Vom avea sală pentru lecţii. Centrul social va avea o cantină destinată, în principal, copiilor. Centrul mai are în proiect un cabinet medical, pentru cei care nu-şi permit să meargă la consultaţii contracost, şi vom avea voluntari un stomatolog şi un medic de familie”, a explicat părintele.

Tot în cadrul centrului va funcţiona un birou de mediere, o bibliotecă şi două dormitoare de cazare temporară pentru mamele din sat.
 
 
Dorinţa preotului ar fi ca anul acesta, de Sfânta Maria, cantina şi bucătăria să fie sfinţite şi să poată deveni funcţionale. Preotul spune că şi-ar dori ca, pe lângă copiii din sat şi din localităţile vecine, la cantina de la centrul social să găsească o masă caldă şi bătrânii din Lada, care sunt bolnavi şi fără sprijin.
 
Face lecţii în biserică

Din 2012, părintele Florin Danu adună copiii în mica bisericuţă din Lada, în fiecare duminică, după slujbă şi face cu ei lecţii de gramatică. Numărul elevilor de la şcoala de după Liurghie a crescut în fiecare an, astfel că, în prezent, la Lada se adună şi copiii din satele vecine. Bisericuţa mică, monument istoric, este însă neîncăpătoare pentru şcoala de duminică. Lecţiile se vor muta în centrul social, odată ce acesta va fi finalizat.
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările