Direcţia Generală de Pază desfiinţată de o datorie de peste 1,8 milioane de lei. Angajaţii vor merge în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală de Pază a judeţului Teleorman este, începând de astăzi, istorie, iar cei 63 de angajaţi sunt pe cale de a deveni şomeri. Ceea ce circula la nivel de zvon în campania electorală, zvon respins de mai marii judeţului aflaţi în postura de candidaţi, a devenit, astăzi, realitate odată cu aprobarea proiectului de hotărâre privind încetarea activităţii serviciului.

Despre desfiinţarea Direcţiei de Pază a judeţului şi disponibilizarea celor 63 de angajaţi se vorbeşte de aproximativ două luni, de când numele instituţiei a apărut pe lista unităţilor unde urmau să se facă disponibilizări, potrivit notificării venite de la Ministerul Muncii. La vremea respectivă, în plină campanie electorală, autorităţile în subordinea cărora se află Direcţia de Pază declarau prin vocea preşedintelui CJ, Adrian Gâdea :  ”La Direcţia de Pază sunt nişte probleme. Se încearcă găsirea unor soluţii”. În realitate, problemele financiare ale Direcţiei de Pază erau vechi, iar soluţiile nu au mai apărut.

Desfiinţarea Direcţiei de Pază şi implicit disponibilizarea celor 63 de angajaţi a ajuns, astăzi, în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean şi a fost votată atât de consilierii puterii , cât şi de cei ai opoziţiei.

Direcţia de Pază are datorii la stat de 1.880.441 lei

Direcţia Generală de Pază a judeţului Teleorman, serviciu public cu personaliate juridică, aflat în subordinea  Consiliului Judeţean Teleorman cu finanţare integrală din venituri extrabugetare a fost înfiinţată în 2005, prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici Teleorman. La data înfiinţării, serviciul a preluat nu doar gardienii, ci şi datoriile Corpului Gardienilor Publici. ” De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală de Pază a judeţului Teleorman şi-a desfăşurat activittaea realizând un echilibru anual între venituri şi cheltuieli, însă datoria către bugetul consolidat al statului preluată de la CGP nu a putut fi achitată”, se arată în Expunerea de motive a proiectului privind desfiinţarea Direcţiei. Aşa s-a ajuns ca serviciul aflat în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman să datoreze statului 1.880.441 lei, însumând atât debit, cât şi dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Asupra conturilor Direcţiei s-a instituit poprire şi astfel s-a ajuns în situaţia de a nu se mai putea plăti salariile angajaţilor, în ciuda faptului că serviciul are în continuare contracte de pază pentru care primeşte bani. Executarea silită demarată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Teleorman a făcut imposibilă continuarea activităţii serviciului, iar autorităţile au considerat că unica soluţie rămâne desfiinţarea. Aşa cum a fost prezentată în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean de preşedintele Adrian Gâdea, desfiinţarea Direcţiei pare a fi şi soluţia ”salvatoare” pentru angajaţi, fiind singura modalitate prin care aceştia ar putea intra în şomaj.

Scuzele autorităţilor

”S-au epuizat toate etapele şi s-a făcut tot ceea ce se putea face atât de către mine cât şi de colegii din aparatul de specialitate pentru a găsi o alta altenativă. Din păcate, fiind o instituţie finanţată din venituri proprii acea datorie nu putea fi achitată decât din veniturile încasate. Având numărul de angajaţi limitat pin OG 63 , neputând avea un număr mai mare de angajaţi de 73, acest  număr a fost suficient să presteze servicii, servicii în urma cărora să încaseze sume, astfel încât să fie plătită şi această datorie. Din serviciile de pază prestate de cei 73 de angajaţi, abia erau asigurate salariile şi cheltuielile de funcţionare. În  perioada următoare această insituţie va face procedura prevăzută de noul Cod Civil şi de Legea 85 care reglementează partea de dizolvare, iar  cei care sunt acolo în perioada următoare vor beneficia de indemnizaţia de şomaj”, este poziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea.

Cât priveşte soarta angajaţilor din subordinea CJ Teleorman care rămân acum fără loc de muncă, speranţele se îndreaptă către AJOFM Teleorman, unde, după cum promit autorităţile la nivel declarativ, vor fi făcute demersuri pentru încadrarea lor în muncă. Într-un judeţ cu o rată a şomajului de peste 10%, speranţele că foştii gardieni îşi vor găsi curând loc de muncă par mai degrabă o iluzie.

Opoziţia nu a vrut să voteze proiectul, dar s-a răzgândit

Desfiinţarea Direcţiei de Pază a judeţului a fost şi prilej de contre în plenul şedinţei de Consiliul Judeţean, între consilierii puterii şi cei ai opoziţiei.

Pentru adoptarea proiectului de hotărâre a fost nevoie de votul a doua treimi dintre cei 29 de consilieri judeţeni prezenţi. Erijat în lider al opoziţiei, Eugen Pîrvulescu a vrut să-şi arate muşchii şi l-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea : ”Nu veţi avea două treimi”. Pîrvulescu s-a edificat după ce a avut o discuţie în privat cu Adrian Gâdea şi s-a răzgândit în privinţa votului. În final, opoziţia şi-a dat votul pentru desfiinţarea Direcţiei de Pază şi proiectul a fost aprobat.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite