De ce pâinea albă îngraşă, iar cea neagră ajută la slăbit. Explicaţii detaliate: „Când creşte insulina se produce îngrăşarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea albă creşte rapid nivelul zahărului din sânge FOTO sănătate.biz.ro
Pâinea albă creşte rapid nivelul zahărului din sânge FOTO sănătate.biz.ro

Un consum excesiv de pâine albă duce la îngrăşare şi poate provoca depresie, avertizează medicii specialişti în nutriţie. Deşi are aproape acelaşi număr de calorii ca şi pâinea albă, pâinea neagră nici nu îngraşă şi nici nu afectează starea psihică.

”Pâinea îngraşă şi prosteşte”, spune o vorbă veche căreia medicii nutriţionişti şi studiile de specialitate tind să îi dea dreptate. Nu orice fel de pâine este însă considerată dăunătoare siluetei şi stării psihice. În vreme ce pâinea albă este trecută de nutriţionişti în categoria duşmanilor siluetei, pâinea neagră este plasată în categoria alimentelor care aduc beneficii organismului.

Din punct de vedere caloric, între pâinea albă şi pâinea neagră nu există mari diferenţe. 100 de grame de pâine albă conţine 266 de calorii, în vreme ce 100 de grame de pâine neagră conţine 249 de calorii. Chiar dacă diferenţa din punct de vedere caloric este insesizabilă, diferenţa ca aport nutriţional între cele două categorii de pâine este uriaşă. Pâinea albă are un indice glicemic atât de mare, încât organismul aproape că nu mai face diferenţa între aceasta şi zahăr.

Pâinea albă este realizată din făină prelucrată din care, în urma procesului industrial, au dispărut fibrele. Pâinea neagră, în schimb, este realizată din făina completă şi are un procent sporit de nutrienţi, la loc de cinste stând fibrele.
 

Potrivit medicilor nutriţionişti, fibrele fac diferenţa între pâinea albă şi cea neagră.

”În pâinea neagră sunt fibre. Fibrele acestea, când nu sunt extrase, fac o magie în sensul că scad indicele glicemic al alimentelor. Indicele glicemic înseamnă cât de repede glucidele din acel aliment sunt absorbite de corp şi se transformă în glucoză. Fibrele încetinesc absorbţia de glucoză”, explică medicul nutritionist Ruxandra Maria Pleşea, specialist la Institutul Naţional de Diabet şi Boli de Metabolism "Nicolae Paulescu".

Pâinea albă creşte glicemia

În lipsa fibrelor, pâinea albă se transformă în duşmanul siluetei pentru că alimentul din făină prelucrată creşte glicemia. ”Când creşte glicemia, creşte şi insulina şi se produce îngrăşarea. De aia, pâinea albă te îngraşă”, a mai explicat specialistul în nutriţie cu prilejul unui seminar desfăşurat la Alexandria. Povestea fibrelor benefice pentru organism se aplică tuturor cerealelor integrale. Potrivit medicilor, consumul de pâine neagră asigură necesarul de fibre care permite organismului să aibă o glicemie mai constantă.

paine

Legătura dintre pâinea albă şi depresie

Pâinea albă nu prosteşte în adevăratul sens al cuvântului, însă oboseşte organismul şi induce fluctuaţii emoţionale care, în timp, pot conduce chiar la depresie. Medicii avertizează că există o mare legătură între nivelul zahărului în sânge şi funcţionarea creierului.

Consumul de pâine albă, făcută din făină prelucrată creşte rapid nivelul de zahăr din sânge. Consecinţele creşterii nivelului de glucoză nu se opresc doar la îngrăşare.
 

Organismul transformă pâinea în glucoză care, odată eliberată în sânge într-o cantitate prea mare, determină leziuni la nivelul arterelor şi face organismul mai rezistent la insulină, ceea ce creşte riscul de diabet. 

Când nivelul glicemiei scade brusc, organismul se simte obosit, scade capacitatea de concentrare şi apare predispoziţia la fluctuaţii emoţionale, letargie sau chiar depresie. 

Medicii specialişti recomandă sortimentele de pâine cu un indice glicemic  mic, care nu eliberează în circulaţia sanguină o cantitate mare de glucoză şi care conţin nutrienţi, în special fibre.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite