Cum şi-a pierdut capul marele politician Take Ionescu după o femeia măritată: „Te iubesc, copilul meu drag, într-un fel atât de absolut, de complet!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele politician Take Ionescu FOTO Arhivă
Marele politician Take Ionescu FOTO Arhivă

Take Ionescu s-a îndrăgostit la 60 de ani de o femeia mai tânără cu 33 de ani decât el. Era însurat, iar iubita era femeie măritată. Politicianul a făcut gesturi necugetate din amor şi a fost la un pas să-şi compromită întreaga carieră politică pentru Adina Cordescu.

Despre Take Ionescu, om politic, ziarist şi strălucit avocat, prim-ministru al României în perioada 1921-1922, se spune că n-a făcut politică, ci a scris istorie.

A fost primul om politic al României care, fără avere, fără relaţii, fără susţinere, a reuşit să creeze un partid de opoziţie care a avut succes în epoca regelui Carol I. Deşi i-a fost opozant, la moartea lui, Carol I avea să spună despre Take Ionescu că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”. 

Şi-a căpătat renumele de ”gură de aur” sau ”fiară a cuvântului”, datorită talentului oratoricesc deosebit. Deşi pare greu de crezut, politicianul desărvârşit care a avut un cuvânt important de spus la înfăptuirea României Mari a fost, totuşi, un bărbat care şi-a pierdut capul pentru  o femeie şi a fost la un pas să-şi compromită cariera politică pentru o pasiune fulgerătoare. Adina Cordescu, o femeie măritată, cu 33 de ani mai tânără decât Take Ionescu, i-a furat inima politicianului în iarna anului 1916. Take Ionescu era la rândul lui un bărbat căsătorit cu Elisabeth (Bessie) Richards. La aproape 60 de ani, politicianului i s-au aprins atât de tare călcăiele încât a fost la un pas să-şi compromită întreaga carieră politică construită cu greu. 

A fugit după iubită la Odessa, sub pretextul discuţiilor diplomatice cu ruşii

La începutul anului 1917, situaţia din România era una tulbure, în contextul Primului Război Mondial. Take Ionescu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. În toată agitaţia politică din ţară, politicianul cere învoire de la Ionel Brătianu pentru a merge la Odessa. Pretextul era o întâlnire cu conducători ruşi. În realitatea însă, politicianul se grăbea să treacă graniţa pentru a-şi vedea iubita. Doamna Cordescu era refugiată cu familia la Odessa. Momentul ”dezertării” politicianului din slujba îndatoririlor politice pentru o pasiune fulgerătoare este evocat de I. Ghe. Duca în ”Amintiri politice”.

„Pe la mijlocul lui septembrie cand luptele au încetat pe front, Take Ionescu şi Ferechide au cerut un concediu lui Bratianu şi au plecat la Odessa. S-ar fi putut crede ca aceşti doi barbati politici încărunţiti în slujba Statului, treceau Nistrul ca să-şi dea seama prin ei înşişi de cele ce se petrec în Rusia, sau poate pentru a lua contact cu cercurile conducatoare ale noii Rusii.  Nicidecum, preocuparile lor erau mult mai idilice. Take Ionescu era nerabdator să-şi revadă viitoarea sa soţie, pe doamna Adina Cordescu, iar Ferechide era grabit sa se intalneasca cu o tanara prietena a sa. De la Odessa ne venea stirea ca Take Ionescu se exhiba pretutindeni cu obiectul pasiunii sale si ca Ferechide nu se sfia sa treaca pe dinaintea compatriotilor refugiati pe malurile Pontului Euxin, purtând tot felul de pachete sau jerbe de flori. Fireste aceste atitudini provocau inutile comentarii şi aprecieri displacute. «Tara este în nenorocire şi ministrii batrani petrec şi se tin de aventuri amoroase!» Toţi puritanii cereau sa se puie capăt scandalului. Evident ca exhibiţiunea de la Odessa era totdeodata inutilă şi exagerată. Nu trebuie uitat ca cei stăpâniti de-o data de o juvenilă ardoare aveau unul aproape 60 şi celalalt peste 75 de ani.”

Plecarea, după iubită, la Odessa în plină agitaţie politică n-a fost singurul gest necugetat al politicianului îndrăgostit. În acelaşi an, Take Ionescu s-a opus, într-un mod inexplicabil pentru mulţi dintre colegii săi,  la adoptarea unei decizii care viza o intervenţie militară în zona Odessa, pentru stoparea  bandelor bolsevice care făceau ravagii în Moldova. Explicaţia era însă simplă. Raţiunea politicianului care în alte condiţii nu s-ar fi opus deciziei a fost bătută de pasiunea pentru viitoarea soţie, Adina. Take Ionescu s-a temut că o astfel de intervenţie ar fi putut pune în pericol viaţa acesteia.

„Drama lui sufleteasca si rezistenta lui indarjita provenea, ca si la batranul Pherkide, tot din faptul ca persoana care-i era scumpa, viitoarea doamna Adina Take Ionescu, pe atunci inca doamna Cordescu, se afla in Rusia si ca tremura pentru viata ei. Daca doamna Cordescu s-ar fi aflat la Iasi, fara indoiala ca Take Ionescu ar fi fost cel dintai care sa ceara dezarmarea bolsevicilor si starpirea periculosului focar revolutionar de la Socola. Dar iubirea fusese mai puternica decat rationamentul omului de stat si decat patrioticele sale indatoriri. Infinita curiozitate a tainicelor cauze care de-a lungul veacurilor determina hotararile oamenilor si miscarile popoarelor”, mai scrie I.Ghe. Duca în”  Amintiri politice”.


După finalizarea cu succes a intervenţiei se spune că, ruşinat, Take Ionescu a vrut să-şi dea demisia din funcţia publică deţinută, dar la insistenţele regelui a renunţat.

image

Cum a rămas văduv politicianul

Pe vremea când comitea acte necugetate, ca politician, pentru Adina Cordescu, Take Ionescu era un om căsătorit. Şi-a dobândit libertatea în urma unui accident tragic. Bessie Ionescu moare în aprilie 1918, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stupid accident de călărie pe Rotten Row în Hide Park. Într-un interviu acordat la începutul anilor 70, Adina Cordescu evoca momentul morţii primei soţii a politicianului ”Cât eram la Nisa, la Hôtel Rhune veneau noutăṭi din ajun ṣi jurnalul zilei. Se anunṭă moartea doamnei  Take Ionescu, într-un accident, la Londra. A fost explicat mai pe urmă că acest accident era o plimbare călare, în Hyde Park, a avut un accident teribil, a căzut cu capul de marginea trotuarului ṣi a murit după operaṭia care i s-a făcut, pe loc, intervenṭia, care n-a putut să-i facă nimic, că-ṣi rupsese ṣira spinării. La Paris a făcut foarte multă rumoare asta, la Nisa la fel”.

Cu trenul ”Take Ionescu” către iubita de la Paris

Dupa încheierea armistitiului cu Puterile Centrale, singurul gând al  lui Take Ionescu a fost să plece la Paris , unde ajunsese deja Adina. A solicitat Guvernului un tren special care sa-l duca la Paris  pentru a face lobby pentru Romania.

Trenul a rămas în istorie drept Trenul ”Take Ionescu”. A lăsat în urmă îndatoririle de stat şi partidul pe care îl conducea şi a plecat să-şi împlinească iubirea la 60 de ani. ”Take Ionescu, descurajat prin succesele nemtilor si demoralizat prin moartea violenta a sotiei sale Bessie, ca si prin ascendentul erotic tot mai puternic ce-l lua asupra lui fatala Adina Cordescu, plecase la Paris, fara sa se mai preocupe de partidul sau”, mai scrie I Ghe Duca. După câteva zile petrecute la Paris, în compania iubitei Adina, Take Ionescu a plecat în Anglia pentru a rezolva problemele legate de succesiune, după moartea soţiei. Se pregătea de a doua căsătorie.

image

Te iubesc, copilul meu drag, într-un fel atât de absolut, de complet”

Pe 1 august 1918 îi scria Adinei Cordescu  “Sâmbătă mă duc la Drayton să duc flori pe mormântul femeii care a fost înaintaṣa ta, care m-a ajutat cum a putut în viaṭă, dar a cărei amintire nu se află ṣi nu se va afla niciodată între tine ṣi mine, în dragostea noastră! Te rog să fii sigură de aceasta!  Te iubesc, copilul meu drag, într-un fel atât de absolut, de complet! Te iubesc ca femeie, ca soṭie, ca tovarăṣă, aṣa cum te-aṣ iubi ca mamă, dacă ne va fi dat. Nu am decât o grijă, o suferinṭă pe care caut s-o uit: dacă aṣ avea 10 ani mai puṭin, ca să sporesc cu atâta perioada fericită, cea mai fericită din viaṭa mea!“

I-a supravieţuit încă cinci decenii

Take Ionescu şi Adina Cordescu s-au căsătorit în 1918. Marele politician a avut parte doar de patru ani de căsătorie alături de femeia pe care a iubit-o cu înflăcărare. A murit pe 21 iunie  1922, într-un spital din Roma. Cauza oficială a morţii a fost febra tifoidă, contactată după ce a consumat stridii într-un restaurant din Napoli.Politicianul avea 63 de ani.


Adina Take Ionescu i-a supravieţuit până în 1975. După moartea lui Take, văduva  a devenit doamna de onoare a Reginei Maria. S-a recăsătorit  cu principele polonez Jean Woroniecki. A încetat din viaṭă la 84 de ani, în Bucureşti.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite