Cum poţi să fii înşelat dacă faci cumpărături pe internet şi cum să te fereşti de cyber-infractorii din mediul online

Cum poţi să fii înşelat dacă faci cumpărături pe internet şi cum să te fereşti de cyber-infractorii din mediul online

Foto arhivă

Cu un singur click, atras de oferte mincinoase, orice român care utilizează internetul pentru cumpărăturile online poate să cadă în plasa cyber-infractorilor. Poliţiştii atrag atenţia asupra magazinelor virtuale fictive, ultima „modă” în materie de prăduire a cumpărătorilor din online.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvoltarea comerţiului online a luat amploare în ultimii ani şi în România şi, odată cu creşterea interesului pentru cumpărăturile virtuale, a crescut şi numărul fraudelor produse de cyber-infractori. Metodele utilizare de hoţii din online sunt diverse şi includ programe maliţioase, viruşi proiectaţi special pentru a ataca aplicaţii de internet banking sau sisteme informatice bancare. 

Ultima ”modă” în materie de prăduire a cumpărătorilor din mediul online o reprezintă magazinele virtuale fictive. ”Magazine virtuale fictive sunt create cu scopul unic de a frauda posesorii de carduri bancare prin capturarea datelor confidenţiale ale cardurilor bancare. Prin share-uri şi like-uri repetate, precum şi prin expunerea în social media, aceste aşa-zise magazine virtuale au parte de reclamă consistentă”, explică Teodora Dragole, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman.

Deşi sunt fictive şi, practic, nu vând nimic pentru că nu există, magazinele virtuale create cu scopul de prădui cardurile clienţilor, au parte de mare vizibilitate în online şi oricine poate fi păcălit. Magazine virtuale au fost promovate intens prin intermediul reţelelor de socializare, oferind aparent spre vânzare produse aparţinând unor branduri cunoscute la preţuri mult reduse.

”Atunci când clienţii accesează site-urile şi doresc să achiziţioneze produse, la momentul efectuării plăţii se deschide o nouă pagină unde sunt introduse datele cardului bancar -titular, data expirării, număr card şi cod CVV. În acest fel infractorii intra în posesia datelor nefiind vorba de nicio plată online sau produse la preţuri promoţionale. Datele cardurilor sunt folosite pentru a efectua plăţi online către diferite site-uri, banii transferaţi în mod fraudulos fiind introduşi în diferite circuite financiare, iar în final ajung în posesia autorilor infracţiunilor”, explică poliţiştii.

Cum verifici un magazin din mediul virtual

Potrivit oamenilor legii, există mai multe modalităţi de a verifica un magazin online, în aşa fel încât clientul să se asigure că acesta există cu adevărat. ”Dacă magazinul online este promovat prin reţele de socializare, clientul ar trebui mai întâi să verifice dacă brandul promovat are într-adevăr un magazin virtual, dar nu prin accesarea directă a vreunui link de pe pagina magazinului, ci prin efectuarea de căutări cu ajutorul motoarelor de căutare. De obicei, site-ul magazinului online fictiv utilizat de infractori este creat mai rudimentar, aceştia neavând resursele şi timpul de a crea unul care să se apropie de cel al producătorului original”, avertizează poliţiştii.

O simplă căutare a denumirii magazinului virtual prin intermediul motoarelor de căutare poate genera rezultate care să conţină referinţe clare cu privire la caracterul fraudulos al acestuia.

O altă modalitate de verificare este cea referitoare la plată. Orice plată pe internet se efectuează prin intermediul unor site-uri securizate unde sunt introduse datele cardului. ”Dacă la momentul plăţii pe un site datele cardului sunt introduse într-un simplu formular web, nu pe un site securizat care se poate recunoaşte prin simbolul lacătului închis sau dacă adresa paginii respective nu are „s” după „http”: (https:// este varianta sigură), atunci poate fi vorba de o fraudă”, mai spun poliţişti.

Ce faci dacă ai fost păcălit

Cei care au căzut pradă magazinelor fictive din online şi au fost furaţi de cyber-infractori trebuie să solicite schimbarea cadrului cu care au efectuat plata. ”Dacă totuşi aţi dat curs unor astfel de oferte şi aţi achiziţionat produse la preţuri mult prea mici pentru valoarea lor reală introducând datele unui card bancar pentru plata produsului respectiv, este indicat să mergeţi la banca emitentă a cardului si să solicitaţi schimbarea cardului respectiv”, mai spune Teodora Dragole, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman.
În cele mai multe cazuri care au ajuns în atenţia poliţiştilor, s-a constatat că datele cardului au fost folosite ulterior pentru efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase pe site-uri din afara Europei sau Americii.
 

citeste totul despre: