Cum defineşte fericirea psihologul care a asistat la o prelegere a marelului filozof Carl Jung. „Ştii exact ceea ce vrei să faci de la un moment la altul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fericire  FOTO RF123
Fericire  FOTO RF123

Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi (83 de ani) se întreba, în prezentarea sa de la TED, în 2004, ”Pentru ce merită trăită viaţa?”. Răspunsul l-a căutat şi în studiile sale.

Avea între 7 şi 10 ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Şi am înţeles cât de puţini dintre adulţii pe care-i cunoşteam au fost în stare să reziste la tragediile aduse de război - cât de puţin din viaţa lor a semănat cu o viaţă normală, plină de conţinut, mulţumitoare, fericită, odată ce munca, căminul, siguranţa lor a fost distrusă de război“, le povestea psihologul Mihaly Csikszentmihalyi curioşilor ce au participat la un eveniment TED din 2004.

Curios să vadă ce anume îi face pe oameni să înţeleagă prin viaţă bine trăită, s-a apucat să citească filosofie. Se afla în Elveţia când a aflat că, la Zurich, cineva va ţine o prelegere despre OZN-uri. Acel cineva nu le-a vorbit despre omuleţi verzi, ci „despre cum psihicul europenilor a fost traumatizat de război şi ei proiectează acum farfurii zburătoare pe cer“, povesteşte psihologul. Acel cineva era Carl Jung.

Mai târziu s-a mutat în State şi s-a apucat să studieze psihologia în încercarea sa de a înţelege fericirea. Şi-a îndreptat atenţia spre artişti şi oameni de ştiinţă încercând să înţeleagă ce a făcut ca viaţa lor să fie plină de înţeles şi a meritat să fie trăită.

Împreună cu colegi din mai multe ţări a luat interviuri la peste 8.000 de oameni, cu profesii şi statut social divers, oameni care iubesc ceea ce fac. Şi a observat că indiferent de cultură şi educaţie sunt câteva condiţii care dau o stare de „flow“ (n. r. tradus înseamnă curgere, dar se referă la o stare de maximă concentrare succedată de o stare de fericire).

„Este această concentrare, care atunci când devine intensă, duce la o stare de extaz, de claritate, ştii exact ce vrei să faci de la un moment la altul, obţii reacţie imediată. Ştii că ceea ce trebuie să faci este posibil de făcut, chiar dacă este dificil, iar simţul timpului dispare, uiţi de tine însuţi, te simţi parte a ceva mai mare. Şi odată ce acele condiţii sunt prezente, ceea ce faci merită să fie făcut de dragul lui“, explica psihologul.

Cercetarea sa, detaliată, în video-ul de mai jos:

Mai puteţi citi:

6 semne că este timpul să îţi schimbi viaţa

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite