Cum a ajuns Eli Lotar, fiul nelegitim al poetului Tudor Arghezi, o celebritate în capitala Franţei

Cum a ajuns Eli Lotar, fiul nelegitim al poetului Tudor Arghezi, o celebritate în capitala Franţei

Eli Lotar

Eli Lotar, copilul ilegitim al lui Tudor Arghezi, a fost unul dintre cei mai buni fotografi ai Parisului. În memoria lui, francezii au botezat un parc cu numele Eli Lotar. Arghezi a ţinut legătura cu fiul său în perioada în care acesta se afla la Paris şi a încercat să-l convingă să revină în ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eli Lotar, ajuns un celebru fotograf în Franţa, a fost copilul nelegitim al poetului Tudor Arghezi, rezultat în urma relaţiei cu profesoara Constanţa Zissu. Pe vremea când căuta împlinirea prin credinţă şi îmbrăcase haina monahală la mănăstirea Cernica, Arghezi a avut o relaţia amoroasă cu profesoara Constanţa Zissu. În urma relaţiei, iubita lui Arghezi a rămas însărcinată. Pentru că tatăl copilului nenăscut era călugăr, Constanţa n-a avut de ales şi s-a refugiat la Paris pentru a ascunde sarcina. Pentru iubita sa şi pentru copil, Arghezi a abandonat în final haina de călugăr şi a plecat şi el la Paris.
 
Primul copil al lui Arghezi, Eliazar Lotar Teodorescu, s-a născut la Paris, în 1905. Arghezi l-a recunoscut şi, pentru o perioadă, a rămas alături de acesta şi de mama lui. Cei  trei s-au mutat la Freiburg, iar mai apoi la Geneva. Arghezi a vrut să urmeze cursurile Universităţii Catolice de la Fribourg. Cum nu avea bacalaureatul, visul lui Arghezi de a ajunge student s-a dovedit a fi imposibil. A stat o vreme la Mănăstirea Cordelierilor din Elveţia, unde i s-a propus să treacă la catolicism, însă Arghezi a refuzat.  

În cei cinci ani cât a trăit pe meleaguri străine, poetul a prestat diverse meserii. A lucrat ca bijutier şi ceasornicar în Elveţia. A încercat să locuiască la Londra o perioadă, pentru a învăţa limba engleză. A ajuns chiar şi în Italia, muncind şi aici din greu pentru a-şi câştiga existenţa.
 
 
 A plecat pe cont propriu la Paris la 19 ani
 
Când Arghezi a revenit în ţară, după cinci ani de pribegie, i-a luat cu el pe Constanţa şi Eliazar şi s-a ocupat de educaţia copilului. Fiul ilegitim al lui Arghezi a urmat cursurile unei şcoli din Bucureşti şi a avut parte de o educaţie aleasă. În 1924, la doar 19 ani, a decis să-şi ia soarta în mâini şi a plecat pe cont propriu la Paris. 
 
Cetăţean francez cu acte în regulă 
 
Aici a cunoscut-o pe fotografa Germaine Louise Krull, cea care îi va dezvolta pasiunea pentru fotografie insuflată chiar de tatăl său, Arghezi, încă din copilărie. Deşi fiul lui Arhezi avea doar 20 de ani, iar Germaine, care era căsătorită, avea 30 de ani, între cei doi se înfiripă o relaţie amoroasă. Împreună cu Germaine Krull, fiul lui Arghezi participă la numeroase expoziţii de fotografie. În 1926, fiul lui Arghezi a devenit oficial cetăţean francez, fiind adoptat de ţara în care se născuse.

A făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie. A publicat fotografii in reviste celebre precum Jazz sau Variétés. De la fotograf, ajunge cameraman, operator, şi chiar regizor de film. Graţie talentului, Eli Lotar devine un nume celebru la Paris în perioada interbelică. S-a dedicat cinematografiei şi a colaborat cu nume mari precum regizorii Rene Clair sau Jean Renoir, dar şi cu artişti precum Jean Cocteau, Malraux sau Dali. Eli Lotar a practicat fotografia documentară, realizând o serie de fotografii despre violenţa din abatoarele din Paris.

 
Arghezi a vrut să-l aducă în ţară
 
Se spune că Arghezi, care a ţinut legătura cu fiul său în perioada în care acesta se afla la Paris, a încercat să-l convingă să revină în ţară. Poetul a insistat pe lângă lângă Legaţia Română din Paris pentru expulzarea lui Eli Lotar, însă efortul nu a avut succes. Fiul său a rămas la Paris şi a ajuns o celebritate în rândul francezilor. În 1946, filmul său ”Aubervilliers” a fost selecţionat la festivalul de la Cannes.
 
Parcul Eli Lotar 
 
Fiul lui Arghezi a murit la Paris pe  22 februarie 1969. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai importanţi fotografi ai suprarealismului. În memoria celui care a fost unul dintre cei mai buni fotografi ai Parisului în perioada interbelică, francezii au botezat un parc cu numele fiului lui Arghezi. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările