Cerşetorii din Alexandria, amendaţi de poliţişti

Cerşetorii din Alexandria, amendaţi de poliţişti

Foto arhiva

Cerşetoria a intrat în atenţia Serviciului de urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care, împreună cu Poliţia Locală Alexandria şi cu Serviciul de protecţie socială din cadrul Primăriei Alexandria, a organizat  la sfârşitul săptămânii trecute o acţiune pentru depistare, identificare şi sancţionare a persoanelor care cerşesc pe străzile din reşedinţa de judeţ.

 
În Alexandria, cerşetoria este practicată în zonele aglomerate din centrul oraşului şi în staţiile de autobuz, de către femei din Poroschia, Vităneşti, Furculeşti, Orbeasca şi Lăceni însoţite de  copii de vârste foarte fragede. 
 
În cadrul acţiunii iniţiate de Serviciul de urgenţă au fost depistaţi trei cerşetori adulţi şi trei minori. În cazul adulţilor, poliţiştii au aplicat amenzi de câte 100 de lei. Părinţii copiilor prinşi la cerşit au fost  invitaţi la posturile de poliţie din raza de domiciliu şi avertizaţi pentru nesupravegherea copiilor. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a luat decizia de a  evalua şi monitoriza familiile respective şi de  a acorda consiliere atât părinţilor, cât şi copiilor prin Centrul de consiliere şi 
 
Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, părinţii sau reprezentanţii legali au obligaţia de a supraveghea copilul şi de a lua toate măsurile împotriva înlesnirii sau practicării cerşetoriei de către copil, încălcarea acestei obligaţii atrăgând răspunderea contravenţională şi sancţionarea cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei. 
 
Părinţii care îşi trimit copiii la cerşit riscă închisoarea
 
Pedepsele sunt mai aspre în cazul îndemnării ori înlesnirii practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor (închisoare de la 1 la 3 ani), precum şi în cazul recrutării ori constrângerii unui minor la cerşetorie (închisoare de la 1 la 5 ani). Dacă fapta este săvârşită de părintele sau reprezentantul legal al minorului, pedeapsa cu închisoarea urcă de la 2 până la 5 sau 7 ani şi interzicerea unor drepturi. Părintele sau a reprezentantul legal al unui copil care se foloseşte de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
 
DGASPC anunţă că va acţiona,  în continuare, împreună cu Poliţia Locală Alexandria şi Serviciul de protecţie socială din cadrul Primăriei Alexandria, pentru diminuarea cerşetoriei în reşedinţa de judeţ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările