Cele mai simple mâncăruri de post. Ce poţi prepara rapid şi cum poţi înlocui proteina din carne cu cea din legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciulama

Postul Crăciunului este o perioadă de mari restricţii culinare pentru credincioşii ortodocşi. În perioada de post de pe lista de alimente care pot fi consumate sunt tăiate carnea, laptele şi ouăle. Rămân însă destul variante de mâncăruri sănătoase, care pot fi preparate rapid şi cu buget redus.

Credincioşii pot consuma la discreţie produsele care nu sunt de origine animală, iar secretul pentru depăşirea perioadei de post fără tentaţii este diversificarea. Chiar dacă iarna nu este sezonul fructelor şi legumelor şi tarabele din piaţă sunt mai sărace, magazinele oferă o paletă destul de bogată de produse de origine vegetală cu care se poate depăşi perioada de restricţii.

Mâncărurile de post pot fi preparate chiar şi cu produse puţine şi  buget redus. Unul dintre cele mai accesibile preparate de post, la îndemâna oricui, este banala tocană de cartofi, o mâncare foarte uşor de preparat, care nu necesită multe ingrediente.

”Este o mâncare care poate fi făcută cu 10-15 lei, şi vorbim aici de patru porţii. Poate fi făcută de orice novice în bucătărie. Ne trebuie un kilogram de cartofi, două cepe, un morcov, un ardei, rozmarin, sare, piper, boia de ardei, sos de roşii. Se curăţă cartofii, se taie în cuburi mari. Se toacă ceapa şi se căleşte împreună cu morcorii şi ardeiul tocat cuburi. Dupa ce s-au călit, adaugam cartofii, condimente, după gust. Putem pune câteva fire de rozmarin. Călim aproximativ două minute, apoi adăugăm apă, boia, piper. Se lasă să se fiarbă la foc mediu, 10-15 minute. Se adaugă sosul de roşii, sarea, usturoiul. Se dă la cuptor pentru 20 de minute”, explică bucătarul Valeria Sima.

Pe lista celor mai simple mâncăruri de post intră şi salata de vinete. Fie că se prepară cu vinete congelate sau cu produsele proaspete care se găsesc în hipermarketuri, salata de vinete este una dintre mâncărurile care se pot prepara rapid. Vinetele coapte sau decongelate, se scurg, se toacă şi se amestecă, în funcţie de gustul fiecăruia, cu ceapă sau usturoi. Se pot servi cu salată de ardei copţi sau cu maioneză vegetală.

image

Fie că se serveşte ca garnitură sau ca mâncare de sine stătătoare, varza călită este un alt fel de mâncare nelipsit în perioada de post. Pentru cea mai simplă reţetă este nevoie de: 1 varză albă medie (între 1 şi 2 kg), 1-2 ardei graşi, 1-2 cepe albe medii, 1-2 roşii medii, 2-3 linguri de sos de roşii, ulei, sare, piper. Ceapa şi ardei se pun la călit în ulei, se asezonează cu sare şi piper şi se adaugă roşia tăiată cubuleţe. Între timp, se spală şi toacă varza solzişori. Peste ceapă şi roşie care se călesc 2-3 minute se adaugă pasta de tomate şi mai apoi varza tocată. Pentru un plus de gust se pot adauga condimente precum cimbru sau foi de dafin.

Fasolea, nelipsită în post

Cu o jumătate de kilogram de fasole uscată se pot prepara patru porţii de fasole bătută de post. O mâncare ieftină şi sănătoasă, care nu necesită mult timp de pregătire. ”Avem nevoie de 500 de grame de fasole uscată, 50 de ml de ulei, ceapă, 2-3 foi de dafin, piper, sare, 2-3 căţei de usturoi, mărar şi roşii. Fasolea se spală bine şi se pune la înmuiat cu două ore înainte de preparare. Se opăreşte şi se schimbă apa. Se adaugă la fiert foile de dafin, cimbru si spre terminare se pune sare după gust. Separat, tocăm ceapa, usturoiul şi mărarul. Când fasolea este bine fiarta, se strecoară, se freacă cu mixerul şi se adaugă ceapa, ardeiul usturoiul, piperul, uleiul. Se freacă cu mixerul până devine o pastă. Se poate orna cu mărar şi roşii sau cu ceapă călită amestecată cu bulion”, mai spune bucătarul.

Iahnie de fasole cu sos de roşii

Ciupercile sunt alte legume care pot înlocui cu succes carnea, iar ciulamaua de ciuperi este una dintre cele mai simple reţete de post.  Avem nevoie de un kilogram de ciuperci, 50 gr ulei, 30 gr faina, sare, piper. Ciupercile se spală şi se taie în bucăţi. Se fierb în apă cu puţină sare. Separat, într-un vas se prăjeste făina în ulei şi se stinge zeama în care au fiert ciupercile. Se lasa să fiarbă până când sosul este potrivit de gros. Se pun ciupercile peste, se adaugă sare şi piper după gust. 

Proteine din legume

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra faptului că, în post, este necesară înlocuirea proteinei de origine animală cu proteina de origine vegetală pentru ca organismul să nu fie privat de ceea ce îi e necesar. Din legume se pot prepara mâncăruri care se fac în mod obişnuit cu carne, dar care sunt la fel de gustoase. Sarmale, chiftele, plăcinte sau gustări delicioase se pot prepara exclusiv din legume.

Nucile pot înlocui cu succes carnea în chiftele de post, preparate la cuptor. Reţeta de chiftele de post presupune trei cartofi, o cană de nucă măcinată, susan, sare, usturori, verdeaţă. Cartofii se fierb în coajă, se pasează şi se amestecă cu restul ingredientelor. Chifteluţele se aşează pe foaie de copt, într-o tavă care se bagă la cuptor. Din aceeaşi compoziţie se pot face şi chiftele prăjite.

image

Din năut, un alt substitut pentru carne, bogat în proteine, se pot prepara, de asemenea, chifteluţe sănătoase. Reţeta de chifteluţe din năut include: 300 g năut, un căţel de usturoi, câteva fire de coriandru proaspăt, câteva fire de pătrunjel, două linguriţe de chimen măcinat, o linguriţă de boia dulce, ulei pentru prăjit, sare şi piper şi o ceapă. Năutul se pune la înmuiat în apă rece cu o seară înante. A doua zi se scurge şi se mixează cu ceapa tăiată, pătrunjelul, coriandrul şi usturoiul pisat. Pasta obţinută se amestecă cu chimenul şi boiaua, sarea şi piperul. Chifteluţele formate astfel cu mâna se prăjesc în ulei.

Clătite de post

Pofticioşi de dulciuri pot trece peste perioada Postului Crăciunului apelând la reţete simple de prăjturi în care ingredientele de origine animală se înlocuiesc cu cele de origine vegetală.

image

Clasicele clătite pot fi făcute în perioada de post, dacă din compoziţie se scot ouăle. Se folosesc 100 de grame de făine, 100 ml de sifon, 50 de ml ulei, 25 de grame zahăr şi sare. Modul de preparare este acelaşi ca şi în cazul clătitelor cu ou. În lipsa oului, foile se rup mai uşor, de aceea este indicat să se coacă puţin mai groase.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite