Asasinate celebre, care au schimbat cursul istoriei. Cine a fost bărbatul a cărui moarte a declanşat Primul Război Mondial

Asasinate celebre, care au schimbat cursul istoriei. Cine a fost bărbatul a cărui moarte a declanşat Primul Război Mondial

Asasinarea lui Abraham Lincoln se situează pe locul doi în topul celor mai faimoase crime din istorie

Uciderea lui Julius Caesar şi asasinarea lui Abraham Lincoln se numără printre crimele care au schimbat cursul istoriei şi au zguduit lumea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cursul istoriei a fost schimbat de multe ori de crime cu substrat politic care au zguduit lumea. Un clasament realizat de Toptenz.com a enumerat cele mai faimoase asasinate de-a lungul istoriei, crime care au lansat controverse şi teorii ale conspiraţiei care au rezistat trecerii timpului.

Pe locul 10 în topul celor mai faimoase asasinate se situează uciderea, în 2007, a lui Benazir Bhutto, fostul prim-ministru al Pakistanului. Prima femeie care a deţinut funcţia de premier într-un stat musulman a fost din 1988 până în 1990 şi din 1993 până în 1996 prim ministrul al Pakistanului. Într-o ţară plină de extremism, Benazir Bhutto a fost o voce care a avut o influenţă considerabilă asupra politicii pakistaneze. După ce s-a reîntors din exil în octombrie 2007, a devenit liderul opoziţiei politice. Pe 27 decembrie 2007 a fost ucisă într-un atentat sinucigaş cu bombă în cursul unei manifestaţii electorale.


Pe locul 9 în topul celor mai celebre asasinate se află uciderea lui Reinhard Heydrich, succesorul lui Hitler, în 1942. Reinhard Heydrich, cel care ar fi trebuit să fie succesorul lui Hitler, se spune că ar fi fost singurul care ar fi putut câştiga războiul pentru Germania. A fost omorât de partizanii cehii la Praga, pe 4 iunie 1942. Asasinarea lui a schimbat cursul istoriei.

Pe locul 8, în topul realizat de toptenz.com, se află asasinarea Indirei Gandhi, prim-ministru indian în 1984. A fost prim ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966  până la 24 martie 1977 şi, din nou, 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984. Timp de 15 ani, din poziţia de conducere pe care a avut-o, Indira Gandhi a militat pentru modernizarea ţării. Publicaţia Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului 20. Indira a fost asasinată pe 31 octombrie 1984 de către doi dintre bodyguarzii ei, la reşedinţa sa din New Delhi. Ultimul cuvânt pe care l-a pronunţat Indira a fost "Namaste", o formulă de salut în hindusă. Cei doi bodyguarzii au tras cel puţin şapte gloanţe în premierul indian. O echipă de 12 doctori a încercat să o salveze, însă Indira nu mai avea semene vitale.


Pe locul 7 se situează asasinarea lui John F. Kennedy, preşedinte al Statelor Unite. Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963, la orele 12:30 în Dallas.

Atentatul s-a soldat cu decesul prin împuşcare al lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte al SUA. Kennedy a fost împuşcat mortal pe când făcea un tur al oraşului într-o maşină decapotabilă alături de soţia sa Jacqueline. Moartea sa a şocat opinia publică şi a lansat numeroase teorii ale conspiraţiei. Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins în mai putin de o ora si jumatate de la comiterea crimei şi a ramas autorul oficial al omorului, în ciuda controverselor legate de implicarea sa în crimă.Uciderea lui Mahatma Gandhi din 1948 se situează pe locul şase în topul celor mai celebre asasinate. Politician şi  lider spiritual, Mahatma Gandhi a fost împuşcat pe străzile din New Delhi pe 30 ianuarie 1948. Asasinul a fost un student.Pe locul 5 în topul realizat de toptenz.com se situează asasinarea lui Julius Caesar, împărat al Romei. Julius Caesar a fost asasinat pe 15 martie 44 î. Hr de un grup de senatori.

 

Pe locul 4 se situează asasinarea lui Martin Luther King, Jr., activist pentru drepturile civile. Atentatul, pus pe seama unei conspiraţii politice, a avut loc pe 4 aprilie 1968 în Memphis Tennessee. Asasinul, James Earl Ray, a fost arestat şi condamnat pentru atentat. Cei din spatele presupusei conspiraţii nu au fost prinşi niciodată.

În clasamentul celor mai faimoase asasinate politice se situează uciderea ţarului rus, Alexandru al II-lea, din martie 1881. Ţarul a fost unul dintre cele mai vânate personalităţi politice. Au existat mai multe tentative de asasinat în 1866, 1873 şi 1880.

 Uciderea lui Abraham Lincoln, preşedinte al SUA, se situează pe locul doi în topul celor mai celebre asasinate din istorie. Cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite a fost împuşcat de către actorul John Wilkes Booth pe 14 aprilie 1865. Abraham Lincoln a murit a doua zi din cauza rănilor suferite la cap.

Cel mai celebru asasinat din istorie este considerat a fi cel al arhiducelui Franz Ferdinand, moştenitor la tronul austro-ungar. Franz Ferdinand şi soţia lui, Sophia, au fost asasinaţi la Sarajevo, de Gavrilo Princip, un tânar sârb bosniac în vârstă de 19 ani, membru al organizaţiei Tânăra Bosnie. Crima care a schimbat cursul istoriei s-a petrecut pe 28 iunie 1914 la ora 11:00. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a fost motivul care a declanşat Primul Război Mondial.

  

citeste totul despre: