Ce spune DSP Teleorman despre cazul bărbatului infestat cu virusul West Nile

Ce spune DSP Teleorman despre cazul bărbatului infestat cu virusul West Nile

Ţânţar FOTO: freestockphotos biz

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman precizează că au avertizat din timp toate administraţiile locale din judeţ legat de pericolul pe care îl reprezintă populaţiile de ţânţari în perioada mai-octombrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un bărbat de 58 de ani, pensionar din localitatea teleormăneană Liţa a fost externat luni, 6 august, de la Spitalul Clinic Victor Babeş din Bucureşti, unde a fost tratat pentru infecţie cu virusul West Nile.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au făcut vineri, 10 august, pe site-ul instituţiei, câteva precizări legat de caz:

„Cazul a fost declarat iniţial suspect în data de 30 iulie 2018, la DSP TR, de către Spitalul Clinic Dr. V.Babeş Bucureşti, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de meningită în observaţie. Manifestările/simptomele clinice la internare au fost următoarele: febră, cefalee, delir, agitatie psiho-motorie - forma clinică de boală fiind medie. În ceea ce priveşte antecedentele personale patologice ale pacientului - acesta prezintă boli asociate: diabet zaharat tip II şi alcoolism cronic“.

Bărbatului i s-au recoltat probe de sânge şi lichid cefalorahidian în timpul internării, care au fost trimise  la Institutul Naţional Cantacuzino pentru stabilirea certă a diagnosticului. Luni, 6 august, cei de la DSP Teleorman au primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul National Cantacuzino.

În aceeaşi zi, bărbatul din Liţa a fost externat, cu stare generală ameliorată.

DSP Teleorman mai subliniază că în fiecare an a avertizat adminsitraţiile locale din judeţ legat de pericolul pe care îl reprezintă populaţiile de ţânţari în perioada mai - octombrie. În acest sens au fost trimise mai multe adrese către primăriile din judeţ.

Prima adresă a fost transmisă în mai şi avea alături recomandări de revizuire a planului anual de combatere a ţânţarilor şi de a efectua acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarului care transmite boala West Nile.

A doua adresă a fost trimisă pe 26 iulie, în care se preciza explicit contextul la nivel european şi naţional al infecţiei West Nile. Adresa era însoţită de acelaşi plan ca şi prima.

„Pentru cazul confirmat din localitatea LIŢA, rapid, imediat, în ziua confirmării cu buletin de analize, DSP TR a transmis cea de-a 3 adresa nr. 5643/6 august 2018, către Primăria Liţa, în care autorităţile locale au fost informate despre existenţa cazului confirmat. DSP TR a solicitat o informare privind măsurile luate la nivel local, precum şi copia planului anual pentru procedurile DDD - dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare. Termenul a fost data de 8 august 2018. NU am primit nimic până în acest moment de la Primăria Liţa“, se mai arată pe site-ul DSP Teleorman.

Instituţia a informat şi Centrul de Transfuzie Sanguină din judeţ şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi de Siguranţă a Alimentelor Teleorman. Ca urmare a cazului de West Nile şi a unei directivei UE legat de donarea de sânge, se impune o restricţie de donare de sânge vreme de 28 de zile.

Mai puteţi citi:

Un bărbat a murit la Galaţi din cauza virusului West Nile.  Alte 22 de cazuri de infecţie au fost înregistrate la nivel naţional

citeste totul despre: