Ce înseamnă de fapt dragostea la prima vedere şi câte secunde durează procesul de îndrăgostire

Ce înseamnă de fapt dragostea la prima vedere şi câte secunde durează procesul de îndrăgostire

12 zone ale creierului lucrează în momentul îndrăgostirii

Nu inima, ci creierul este responsabil de dragostea la prima vedere. Procesul de îndrăgostire durează între 90 secunde şi 4 minute. 12 zone ale creierului nostru lucrează în acelaşi timp pentru a elibera dopamina, oxitocina sau adrenalina, substanţele responsabile de starea de euforie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragostea la prima vedere există cu adevărat, însă procesul nu are nimic de-a face cu personajul imaginar Cupidon, ci are explicaţii pur ştiinţifice. Nu inima, aşa cum am fi tentaţi să credem, este organul responsabil de dragostea la prima vedere, ci creierul. Potrivit specialiştilor, creierul este cel care controlează toate stările şi emoţiile noastre activate involuntar de sistemul nervos. Dopamina, oxitocina şi endorfinele, numite ”moleculele fericirii”, sunt adevăraţii ”cupidoni” din organism, responsabili de starea de îndrăgosteală.
 
Procesul de îndrăgostire durează între 90 secunde şi 4 minute, potrivit studiilor efectuate de cercetători. Ne îndrăgostim în primul rând de limbajul corpului şi de vocea celuilalt. Sentimentul este unul de euforie, pe care cercetătorii l-au asemuit administrării de droguri. 12 zone ale creierului nostru lucrează în acelaşi timp pentru a elibera dopamina, oxitocina sau adrenalina, substanţele responsabile de starea de euforie.

Cum este perceput sentimentul îndrăgostirii la prima vedere

Bătăi accelerate ale inimii, transpiraţie, creşterea tensiunii, senzaţie de căldură, atracţia inexplicabilă faţă de o persoană de sex opus, uneori senzaţia de deja-vu, acestea ar fi ”simptomele” dragostei la prima vedere. Sentimentul îndrăgostirii la prima vedere este perceput atât prin stări fizice, cât şi psihice.

Odată puse în mişcare dopamina, oxitocina sau adrenalina, centrul universului se mută în persoana de care te-ai îndrăgostit şi de cele mai multe ori raţiunea dispare. Specialiştii susţin însă că, între îndrăgosteala la prima vedere şi dragostea adevărată, este o mare diferenţă.
 
 

”Dragostea este mai mult decât emoţie, mai mult decât atracţie fizică. Este un sentiment profund. Dragostea este dincolo de îndragosteală. Dragostea matură implică sentimente profunde şi o alegere conştientă”, explică psihoterapeut Adriana Neda.
 

 

Atracţie şi pasiune

Dragostea la prima vedere este, de fapt, o pasiune sau o atracţie inconştientă. Nu alegem conştient şi nici nu cunoaştem persoana de care ne îndrăgostim şi idealizăm inconştient cealaltă persoană, fără să o cunoaştem.

”În loc de dragoste la prima vedere, aş spune mai degrabă pasiune, atracţie puternică. Pasiunea este inconştientă, se bazează pe o fantasmă a partenerului”, mai spune specialistul. Fluturii din stomac sau fiorul asociat îndrăgostelii afectează raţiunea.  

Loviţi de pasiune nu mai vedem nimic altceva decât dorinţa faţă de persoana de care ne-am îndrăgostit. ”Ne atrage aspectul fizic, mirosul, atitudinea celuilalt, tot. Nu vedem vulnerabilităţi, slăbiciuni, incompatibilităţi”, a mai spus psihoterapeut Adriana Neda. Nu există o vârstă anume şi nici particularităţi pentru persoanele ce se îndrăgostesc. ”Depinde de mulţi factori. Depinde de disponibilitatea pe care o aveam, de starea emoţională pe care o avem la un moment dat, de credinţele personale despre iubire, de suma experienţelor anterioare trăite”, mai spune specialistul.

Cum simte fiecare dragostea la prima vedere, este o chestiune care ţine, potrivit specialistului, de personalitatea fiecăruia: ”Felul în care ne îndrăgostim diferă in funcţie de personalitatea fiecăruia, de nivelul de maturizare afectivă, de nivelul iubirii de sine pe care îl are fiecare persoană în parte”.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările