Ce înseamnă să fii elev homosexual în liceele din România: „Un coleg mai mare m-a întrebat dacă sunt gay şi mi-a dat un pumn în stomac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: 123RF
FOTO: 123RF

Unul din patru elevi de liceu consideră că homosexualii sunt fiinţe inferioare. Jumătate dintre elevi sunt deranjaţi de prezenţa unui coleg homosexual în clasă. Rezultatele unei cercetări realizate de Asociaţia Accept au scos la iveală un grad mare de homofobie în rândul liceenilor români.

Să fii gay, lesbi sau bisexual în liceele din România pare a fi o misiune imposibilă. Aceasta este concluzia studiului „Un liceu sigur pentru toţi: Percepţii şi atitudini faţă de persoanele LGBT în mediul educaţional românesc“ lansat de Asociaţia Accept pe 29 februarie. 7 din 10 elevi LGBT (lesbi, gay, bisexuali, transsexuali) consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranţă la şcoală, mai ales din punct de vedere emoţional, în timp ce 6 din 10 au fost martorii sau victima unei agresiuni.

„La începutul anului şcolar 2015/2016, Asociaţia Accept a lansat propria provocare sistemului de educaţie românesc, propunând o cercetare-pilot referitoare la atitudinile elevilor faţă de persoanele LGBT şi la violenţa homofobă din şcoli“, a declarat Daniela Prisăcariu, Coordonatoare de Proiect, Asociatia ACCEPT. Cercetarea s-a realizat pe un eşantion de 613 de elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani, de la 10 licee din 8 judeţe diferite.

Studiul a avut şi o componentă online, prin care au fost chestionaţi 324 de elevi LGBT şi persoane apropiate comunităţii. Tinerii LGBT care au răspuns chestionarului online consideră în proporţie de 96% că termenii de „homosexual“ şi „lesbiană“ sunt folosiţi preponderent cu sens negativ. Rezultatele studiului au relevat faptul că 1 din 4 elevi de liceu consideră că homosexualii şi lesbienele sunt nişte fiinţe inferioare. Unul din 2 tineri ar fi deranjaţi să aibă un coleg homosexual, iar 1 din 3 dintre elevi nu ar fi de acord să aibă o colegă lesbiană. Doar 5% dintre elevi ar cere ajutorul unui profesor sau directorului unităţii de învăţământ în cazul în care ar fi martori ai unei situaţii în care un coleg ar fi batjocorit sau agresat de colegi pe motiv că ar avea altă orientare sexuală.

„Principalul segment al cercetării a fostul unul cantitativ, constând într-o anchetă de atitudini şi percepţii în rândul liceenilor, precum şi într-o anchetă online deschisă către elevi LGBT şi aliaţii lor. Cumulat pe cele două grupuri, am primit aproximativ 1.000 de răspunsuri la ancheta noastră. Rezultatatele principale indică un grad mare de homofobie în rândul liceenilor“, a spus Irina Costache (foto jos), cercetătoare în domeniul egalităţii de gen.

image

”Poponar, gay şi handicapat sunt la ordinea zilei”

Studiul Accept include şi mărturiile unor liceeni membri ai comunităţii LGBT şi experienţele trăite în liceu. Ştefan, un elev trans în vârstă de 17 ani, spune că de la începutul liceului au debutat şi problemele. „Colegii mei mă privesc cu ostilitate şi nu s-au dat niciodată înapoi când a fost vorba de jigniri: poponar, gay şi handicapat sunt la ordinea zilei. Imaginea mea în liceu, a fost şi rămâne, una de persoană cu handicap. Am fost mereu unul suferind de vreo boală mentală”, a spus tânărul.
 

”M-am lovit de ostilitatea zilnic. Cu fiecare traversare a curţii liceului mi-am auzit înjurături şi jigniri şi cum mi se pare normal, m-au afectat sufleteşte. Dacă trăieşti întru-un astfel de mediu la un moment dat chiar începi să fii un om cu probleme, şi aici mă refer la depresie pentru că problema asta nu te ocoleşte. Asta mi s-a întâmplat şi mie şi nu are nici o legătură cu cine sunt eu de fapt, cu orientarea mea de gen. Eu ştiu foarte clar cine sunt şi că îmi va veni şi mie rândul să fiu eu cu adevărat. Problema e acum cu şcoala şi cred că situaţia mea e destul de grea. Până acum nu am spus nimănui public despre identitatea mea de gen. I-am lăsat pe toţi să creadă ce vor, însă în cazul meu lucrurile sunt destul de evidente şi toţi colegi m-au facut repede poponar, gay – ceea ce pentru ei înseamnă ceva negativ şi josnic. Am schimbat deja două licee şi din păcate tot ce s-a schimbat a fost starea mea mentală nu şi situaţia de la şcoală”, mai mărturieşte tânărul.

Matei, tot de 17 ani, spune că a discutat despre orientarea lui sexuală cu câteva prietene de care se simţea mai apropiat, însă îi este frică de implicaţii în cazul în care situaţia sa ar fi cunoscută în liceu: „Mă aştept la orice -  să primesc mesaje de ameninţare, să mă îmbrâncească, să mă scuipe, poate chiar să mă lovească. Nimic nu e exclus. De fapt în clasa a IX-a s-a şi întâmplat să primesc un pumn în burtă. A venit un tip mai mare din a XII-a, m-a scos pe hol şi m-a întrebat dacă sunt gay, iar eu am negat. Eram pe hol cu mai mulţi colegi în jur şi tipul mi-a dat un pumn în burtă. N-am avut ce să fac. M-a întrebat un prof dacă s-a întâmplat ceva dar n-am vrut să-i spun. Eram la începutul liceului şi mi-era teama că o să se afle că sunt gay şi printre profi”.

Lesbi la liceu

”Sunt lesbiană şi au trecut 3 ani de când mi-am dat seama şi până acum nu m-am răzgândit nici chiar când a trebuit să am un iubit din cauza mamei. Mi-am zis că nu pot să schimb ceea ce sunt şi e ok. Mi se pare că pot spune oricui mă întreabă, mai puţin familiei mele. Ei nu prea înţeleg. Dar în rest, dacă mă întreabă cineva, nu te supăra, eşti cumva gay, eu le spun că da, pentru că nu am nimic de ascuns. Pe de altă parte, dacă nu mă întreabă, nu simt nevoia să le spun tuturor pentru că nu ştiu dacă m-ar accepta şi nu simt că am nevoie de ura lor în viaţa mea”, este mărturisirea unei adolescente de 16 ani, Diana. 

Tânăra nu şi-a asumat orientarea sexuală în faţa colegilor de teamă. Recunoaşte că nu se simte în siguranţă la şcoală. ”Şcoala nu e deloc un loc sigur pentru mine. Problema e cu colegii băieţi care sunt foarte urâcioşi şi nesimţiti. Mă bârfesc şi acum şi spun chestii tâmpite despre mine, dar aş fi foarte îngrijorată dacă ar afla că sunt lesbiană. Cred că dacă s-ar afla la şcoală (dincolo de colegii cărora le-am spus şi în care am încredere), cred că m-aş ascunde pentru cam tot restul liceului”, mai spune Diana.

Cum văd elevii LGTB şcoala ideală

”Cred că în principal ar trebui ca profesorii să ştie că şi persoanele gay suntem oameni normali şi că şi noi putem să facem lucruri valoroase şi putem să ne descurcăm cu succes în viaţă. Bărbaţii gay sunt oameni inteligenţi, asta cred că ar trebui să ştie. Ar mai fii bine să ştie şi că tinerii gay au nevoie de persoane care să fie lângă ei şi să îi accepte pentru că e greu să fii mereu pus la zid şi judecat pentru ce eşti şi nu pentru ce faci. Nu mă aştept ca profesorii mei să se schimbe peste noapte şi din homofobi să devină aliaţi dar mă aştept să fie mai deschişi şi mai sinceri cu elevii. Mă aştept ca profii să ne încurajeze să gândim liber şi să ne lanseze provocări cinstite şi  să nu ne manipuleze astfel încât să preluăm prejudecăţile lor. Ar fi bine ca profii să ştie şi ei mai multe informaţii despre oritentari sexuale diferite şi să nu mai repete tot ce spune gura satului despre homosexuali. Într-un liceu perfect aş vrea să am colegi care să fie mai toleranţi, mai deschişi şi mai curioşi. Pur şi simplu colegii mei sunt nişte superficiali şi parcă nu vor să afle nimic în plus faţă de ceea ce li se pare că şti”, a mărturisit Matei de 17 ani, un elev gay. 

Şcoala ideală pentru elevii LGTB ar fi una în care să-şi poată  asuma identitatea, fără să fie judecaţi şi pedepsiţi. ”Am o prietenă care stă în Anglia şi mi-a trimis o poză cu un afiş de la ea din şcoală. Era un afis mişto pe care scria doar “Some people are gay. Get over it!” Pentru mine, chestii din astea micuţe ar însemna foarte mult. Acesta e un mesaj suficient de puternic pentru mine ceva gen - nu trebuie să ne placi dar trebuie să ne laşi în pace. Ar trebui să se vorbească la şcoală despre identate de gen şi orientare sexuală şi să li explice tuturor că nu e ok să jigneşti pe cineva dacă nu ţi-a făcut nimic”, spune Alina, 17 ani, lesbi.

Andrei, un alt elev gay de 18 ani şi-ar dori în primul rând ca atât elevii, cât şi profesorii să conştientizeze că homosexualitatea nu este o alegere. ”Cine ar alege să trăiască cu toată ura asta în jur? Aş mai vrea ca la şcoală să există o materie la care să se vorbească despre homosexualitate în mod ştiintific. Cred că o astfel de materie ne-ar ajuta să scăpăm de toate prejudecătile astea care circulă – dacă eşti gay o să mori de Sida, gayii sunt pedofili, dacă eşti mai efeminat trebuie să fii gay. Aş vrea ca la un moment dat lumea să mă accepte pentru ceea ce sunt iar faptul că sunt gay să aibă cam aceaşi importanţă ca faptul că am ochii albaştri”.

Ce spun autorităţile

Lansarea studiului realizat de Accept a avut loc în cadrul mesei rotunde Un liceu sigur pentru toţi, la care au participat reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Educaţiei Naţioanle, Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Agenţiei Naţionale pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. „Autorităţile trebuie să îşi realizeze funcţiile (de prevenire şi combatere a discriminării), să informeze părţile interesate, să îi ajute pe profesori, părinţi şi autorităţi locale să dezvolte politici publice la diferite niveluri pe partea de incluziune şi nediscriminare”, a declarat Şerban Iosifescu, Preşedintele ARACIP, cu prilejul lansării studiului.

Rezultatele studiului şi mărturiile tinerilor au fost publicate într-o broşură. ”Sperăm ca informaţiile culese prin aceasta cercetare sa starneasca interesul pentru a afla mai multe despre drepturile tinerilor LGBT. Ne adresam prin aceaste materiale tuturor actorilor din sistemul educaţional: elevi de liceu lesbiene, gay, bisexuali transgender sau heterosexuali, profesori, consilieri scolari, lucrători de tineret, părinţi, şi, in mod special, autorităţilor precum Ministerul Educaţiei“, a mai spus Daniela Prisacariu, Coordonatoare de Proiect.

Statistici îngrjorătoare

Statisticile arată că persoanele LGBT sunt mai discriminate în România în comparaţie atât cu media europeană, cât şi în comparaţie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

image

”Astfel, 42% dintre respondenţii români s-ar simţi incomfortabil dacă ar avea un coleg de muncă LGB faţă de o medie europeană de 13%. De asemenea, 43% dintre români ar avea aceaşi reacţie faţă de o persoană transgender, în timp ce media europeană este de 17%. Ar mai fi de remarcat că 69% dintre români consideră că este ceva greşit în relaţii de natura sexuală între două persoane de acelaşi sex, atitundine împărtăşită de doar 27% din ceilalţi cetăţeni europeni. Studiul recent legate de aspiraţiile, atitudinile şi stilul de viaţă al tinerilor din România confirmă aceleaşi atitudini de respingere şi în rândul tinerilor cu vârste între 14 şi 29 de ani. Astfel, conform acestui studiu, aproape 50% dintre tinerii români consideră că homosexualii sunt acceptabili doar în mica măsură sau deloc”, se arată în studiul realizat de Accept.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite