Canicula din ultimele zile a secat Dunărea în zona Zimnicea. Circulaţia navală este îngreunată

Canicula din ultimele zile a secat Dunărea în zona Zimnicea. Circulaţia navală este îngreunată

Seceta cumplită din ultima perioadă afectează şi  traficul naval pe Dunăre.Nivelul fluviului este foarte scăzut şi din acest motiv navigaţia se desfăşoară cu mare dificulate, iar navelor li s-au impus restricţii de încărcătură.

Ştiri pe aceeaşi temă

De aproximativ două săptămâni, nivelul Dunării este foarte scăzut şi crează mari probleme navelor care tranzitează zona Zimnicea. 60 de vase sunt ancorate în zonă, spre malul bulgăresc şi îşi aşteaptă rândul pentru a fi ajutate să traverseze kilometrul 567-568, unde traficul se derulează cu restricţii în ceea ce priveşte încărcătura. 

”Se navighează cu restricţii, cu o unitate amonte-aval în zona kilometrului 567-568, cu un pescaj de maximum 2,10 şi o lăţime de 11 metri. Sunt nave în aşteptare, 60 de nave, propulsate şi nepropulsate, între kilometrul 558-559, kilometrul  571-577, aşteaptă să se treacă, cu restricţiile menţionate  ”, a spus Dorel Rădoi , căpitan în Portul Zimnicea. Potrivit căpităniei portului Zimnicea, în ultimele zile o dragă a intervenit în paralel cu şenalulul navigabil pentru îmbunătăţirea condiţilor de navigare. ”În jur de 10-15 unităţi nepropulsate trec zilnic, se formează apoi convoaie pentru amonte şi aval şi se pleacă  greu mai departe”, a mai spus reprezentantul portului.

Pescarii din zonă susţin că nu au mai văzut Dunărea aşa de scăzută de aproape 10 ani. ”Este scăzută mult de tot, faţă de alţi ani. Anul trecut a fost mare din cauza ploilor, a viiturilor. De câte ori e secetă e problema asta. Rămân navele blocate”, s-a plâns un pescar din zona Zimnicea.

Nici pentru perioada următoare, nu se întrevăd speranţe pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie.  bune. Din ultima zi a lunii iulie şi până duminică, apele fluviului au mai scăzut în zona Zimnicea cu aproape 10 cm.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările