Beneficiile nebănuite ale mentei. Cum ajută la tratarea acneei, ne scapă de durerile în gât, combate febra şi răcelile

Beneficiile nebănuite ale mentei. Cum ajută la tratarea acneei, ne scapă de durerile în gât, combate febra şi răcelile

Menta şi uleiul de mentă ajută la tratarea acneei, la eradicarea păduchilor, dar şi la tratarea răcelilor şi durerilor abdominale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Menta este o plantă medicinală cu nenumărate efecte benefice asupra organismului uman. În urmă cu secole era considerată iarba sfântă şi un dar de la Dumnezeu. Era culeasă şi folosită de drumeţi pentru a-şi potoli setea, în zonele în care nu se găsea apă sau în zilele toride de vară. În prezent, menta se foloseşte atât în industria farmaceutică, cât şi în cea alimentară sau cosmetică, beneficiile fiind nenumărate.
 
Uleiul esential de menta-mentolul-a fost inclus în compoziţia multor medicamente, produse alimentare sau suplimente, datorită efectelor sale benefice. Studiile au demonstrat că mentolul stimuleaza receptorii care semnalează senzaţia de rece din plămâni şi faringe si ameliorează durerile de muşchi sau organe. Mentolul este benefic şi în vindecarea infecţiilor cauzate de bacterii sau virusuri. Studiile au arătat că vaporii uleiului de mentă contribuie la eradicarea bacteriilor care dau infecţii precum E coli sau salmonella. Datorită eficacităţii sale, mentolul este astăzi folosit la prepararea unor produse precum pasta de dinţi, apa de gură, guma de mestecat, pastile de tuse sau diverse unguente.
 
Bună pentru vărsături sau mâncărimi
 
Menta este de ajutor şi calmează mâncărimile cauzate de muşcăturile de insecte sau arsurile solare.  Ceaiul de mentă este, de asemenea, benefic în caz de vărsături. Uleiul din mentă este eficient şi pentru ameliorarea crampelor, durerilor abdominale, balonării, constipaţiei şi în caz de diaree. Mentolul ajută la relaxarea muşchilor netezi ai pereţilor intestinali. O ceasca de ceai de menta de 2-3 ori pe zi în timpul ciclului menstrual calmează durerile abdominale.
 Trateaza acneea
 
Menta are efecte benefice şi în ceea ce priveşte sănătatea şi frumuseţea pielii. Studiile au demonstrat că echilibrează pH-ul pielii şi producţia de sebum sub piele. Menta este folosită în industria cosmetică în produse care ajută la tratarea acneei, a punctelor negre sau erupţiilor cutanate.
 
Uleiul de mentă bun pentru dureri de cap
 
Uleiul de mentă are proprietăţi vasodilatatoare şi ajută la calmarea migrenelor. O cantitate mică de ulei de mentă aplicată pe frunte sau la tâmple poate fi de mare ajutor în cazul unor dureri de cap. 
 
Uleiul de mentă este folosit şi pentru stârpirea păduchilor. Se recomandă ungerea părului cu ulei de mentă şi menţinerea acestuia pe podoaba capilară timp de 30 de minute, înainte de duş. Se recomandă repetarea procedurii de trei ori pe săptămână până la eradicarea păduchilor. Cercetătorii au demonstrat că aromoterapia cu ulei de menta ajută la tratarea anxietăţii, stresului şi a dezechilibrelor hormonale.
 
Combate răceala
 
Menta ajuta la calmarea durerilor în gât şi a tusei. Inhalarea de ulei de mentă ajută şi în caz de congestie nazală. În caz de gripă, sinuzită sau astm bronşic este recomandat consumul de ceai de mentă, dar şi inhalarea vaporilor acestuia.Mentolul are proprietatea de a subţia mucusul din căile respiratorii, iar în caz de tuse se recomanda masarea pieptului cu ulei de mentă.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: