Beneficiile gutuilor: combat afecţiunile ficatului, sunt antidepresive şi au proprietăţi anticancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gutuile sunt depozite impresionante de vitamine, săruri minerale, carbohidraţi şi fibre. Consumul regulat de gutui ajută la funcţionarea în parametri normali a ficatului, a sistemului digestiv şi ajută la ameliorarea bolilor aparatului respirator.

Într-o singură gutuie este o adevărată farmacie naturală. Fructul specific perioadei de toamnă târzie conţine cantităţi importante de  potasiu, vitamina C, antioxidanti, fibre alimentare, toţi nutrienţii având efecte benefice asupra sănătăţii organismului. Potrivit nutriţioniştilor zicala ”un măr pe zi” se potriveşte la fel de bine şi gutuii.

Studiile specialiştilor au arătat că gutuile au proprietăţi anticancerigene. Un consum regulat de gutui ajută la reducerea riscului de cancer de colon sau cancer de plămâni. Fitochimicalele şi polifenolii din aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a afecţiunilor respiratorii, precum astmul. Consumul gutuilor este recomandat şi pentru ameliorarea bronşitelor.

Fructele au efect expectorant şi sunt un remediu chiar şi pentru debutul de tuberculoză. Este recomandat decoctul de gutui din 100 g de seminţe de gutuie fierte în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate. Rezultatul se strecoară şi se iau două linguri de decoct, de 3-4 ori pe zi. Pentru amelioarea tusei se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. Infuzia se bea sau se face gargară cu ea.

Bune pentru inimă şi vedere

Consumul de gutui ajută la îmbunătăţirea digestiei. Fibrele conţinute de acest fruct se  absorb greu şi acest lucru ajută la menţinerea constantă a nivelului zahărului în sânge, fiind indicate persoanelor care suferă de diabet. Coaja fructului de gutuie conţine guercetină, un anioxidant puternic care ajută la funcţionarea inimii în parametrii normali. Flavonizii şi fitonutrienţii in gutui ajută la amelionarea afecţiunilor vederii.

gutui

Redau pofta de mâncare şi vindecă depresia

Gutuile au efect şi asupra stării de spirit. O linguriţă de dulceaţă de gutui, după fiecare masă, ajută la menţinerea unui tonus psihic bun şi ţine depresia departe. Mirosul de gutuie este de asemenea liniştitor. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare şi se recomandată depozitarea, în dormitor, a două-trei fructe coapte, frumos mirositoare.

Gutuile au efect benefic şi asupra imunităţii. Consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi în combinaţie cu miere de albine,  este recomandat în perioadele de convalescenţă. Gutuile conţine cupru, fier, potasiu şi magneziu, minerale esenţiale pentru menţinerea unei imunităţi puternice. Fructul este, de asemenea, bogat  în vitamina C, care ajută la reducerea riscului de infectii virale.
 

Orice problemă medicală aţi avea, se recomandă în primul rând o vizită la doctor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite