Alexandria: Avem cel mai mare spor natural negativ din ultimii ani!

Alexandria: Avem cel mai mare spor natural negativ din ultimii ani!

Judetul Teleorman

La începutul anului 2011, judeţul Teleorman înregistrează un spor natural negativ de aproape -500, aceasta fiind diferenţa dintre numărul naşterilor şi numărul decedaţilor. Populaţia judeţului a scăzut în ultimul an cu peste 4000 de locuitori, iar unele sate sunt pe cale de dispariţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prima lună a acestui an s-au născut în Teleorman  doar 209 copiii şi au decedat peste 700 de oameni, înregistrându-se astfel cel mai mare spor natural negativ din ultimii ani. Fenomenul depopulării nu este nou, spun reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman , dar se acutizează lunar. „  Scăderea populaţiei este un fenomen cu care ne confruntăm de câţiva ani buni. Ne împuţinăm anual din cauza faptului că se nasc  din ce în ce mai puţini copii şi mor mai mulţi adulţi, înainte de a ajunge la vârsta a treia. Scade numărul locuitorilor, atât la sate , cât şi la oraşe” , a spus Gelu Mortasipu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman. Potrivit ultimului recensământ făcut în 2002, judeţul Teleorman avea 436.000 de locuitori, cu 82.000 mai puţini decât la recensământul din 1977, când populaţia judeţului era de  518.943 de locuitori. Situaţia reală a numărului de locuitori, spun specialiştii de la statistică,  se va vedea după recensământul din acest an, care va avea loc în luna octombrie.

Sate pe cale de dispariţie

Potrivit statisticienilor fenomenul depopulării este mai acut în mediul rural, unde numărul naşterilor este mult mai mic decât în mediul urban. Populaţia majorităţii satelor din Teleorman  a scăzut, unele localităţi rurale ajungând să aibă sub 100 de locuitori. „ Avem câteva sate în Teleorman care au ajuns să aibă mai puţin de 100 de locuitori. Este cazul satului Viilor care are doar 2 locuitori, satul Obârtu care are 38 de locuitori şi Ţăvârlău care are doar 75 de locuitori. Populaţia a scăzut aici, de mai mulţi ani” a spus Gelu Mortasipu, directorul DJS Teleorman.
Cel mai  bun exemplu de depopulare în mediul rural este cel al satului Viile care mai are doar doi locuitori.  În 1977 satul avea 50 de locuitori, dar majoritatea au decedat sau s-au mutat în alte părţi. Acum mai trăiesc aici, aproape rupte de civilizaţie, două femei, restul caselor fiind părăsite.

Populaţia Alexandriei a scăzut, în 19 ani, cu 10.000 de locuitori.

Nici oraşele din Teleorman nu au scăpat de fenomenului depopulării. Reşedinţa de judeţ Alexandria  avea în 1992, 58.478 de locuitori, iar în 2002, 52.774 de locuitori. Potrivit ultimelor date statistice, în prezent populaţia Alexandriei este de 49.384 de locuitori adică cu 10.000 mai puţin decât în urmă cu 19 ani.

CIFRA
2
Doar 2 locuitori mai are satul Viile din comuna Scrioaştea în 2011. În urmă cu aproximativ 30 de ani, satul număra 50 de locuitori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările