Ţiganul care şi-a făcut casă după modelul judecătoriei unde a fost condamnat la închisoare. A schimbat doar frontispiciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
caracal

La Buzescu, o comună cu 4.000 de locuitori şi zeci de palate ţigăneşti, tronează pe şoseaua principală copia fidelă a Judecătoriei din Caracal. A fost ridicată de Dan Finuţu, unul dintre cei mai bogaţi şi controversaţi romi din comună. Ambiţia acestuia a fost să-şi facă locuinţă după modelul primei instanţe care l-a condamnat la închisoare. Finuţu a murit în 2012, dar celebra sa casă a rămas una dintre curiozităţile zonei.

Buzescu este o comună din Teleorman, cunoscută în întreaga ţară datorită opulenţei palatelor ţigăneşti care sunt înşirate pe şoseaua principală, pe o distanţă de aproape un kilometru.

În centrul localităţii se află o biserică unicat în ţară, cu patru intrări identice, însă şoferilor care străbat DE 70 privirea nu le este atrasă de lăcaşul de cult, ci de imensa clădire din apropiere care seamănă izbitor cu Judecătoria din Caracal. Dintre toate palatele din comună, cea care atrage cele mai multe priviri este casa răposatului Dan Finuţu, unul dintre cei mai bogaţi şi mai controversaţi romi pe care i-a avut comunitatea de la Buzescu.

Ca şi restul romilor înstăriţi din comună, Finuţu a făcut, oficial, o avere impresionantă din vânzarea de metale feroase şi neferoase. Din cauza afacerilor la limita legii, la sfârşitul anilor '90 celebrul interlop a ajuns în faţa instanţei. Procesul său s-a desfăşurat la Judecătoria din Caracal. 

În faţa judecătorilor din Caracal care i-au dat prima pedeapsă de închisoare cu executare, Finuţu s-a jurat că-şi va face casă după modelul clădirii Judecătoriei. Înstăritul rom a cărui avere a fost apreciată, la moartea sa, la 4 milioane de euro, a ridicat casa în doar câţiva ani. 

casa finutu


La scurt timp de la eliberarea din închisoare, după condamnarea de la Caracal, chiar la intrare în comuna Buzescu, Finuţu şi-a ridicat o locuinţă după modelul Judecătoriei din Caracal. Le-a arătat constructorilor fotografia Judecătoriei din Caracal şi a cerut să i se facă o casă identică cu clădirea instituţiei.

judecatorie


De la cele patru coloane de la intrare, până la geamuri şi acoperiş, modelul păstrat a fost cel al clădirii Judecătoriei din Caracal. Pe faţadă, acolo unde pe clădirea originalã scria „Judecătorie”, romul din Buzescu a scris „Dan Finuţu - 2003”, anul finalizării construcţiei. Din 2003, casa lui Dan Finuţu, copie a Judecătoriei din Caracal, a rămas cea mai impunătoare clădire din localitate.

Până şi romi proprietari ai celorlalte palate, recunosc că prima vilă de la intrare în comună este cea mai ”frumoasă”. ”Casă ca a lui Finuţu nu mai există. Toată lumea care trece pe aici o admiră. Sunt oameni care opresc din drum să facă poze cu casa lui Finuţu. Păi nu vezi des aşa ceva!”, recunoaşte Florin B, un rom din Buzescu.

Finuţu, mort într-un carnagiu

Dan "Finuţu", cunoscut om de faceri din Teleorman şi soţia lui şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2012, pe drumul care leagã judeţul Tulcea de Constanta. Finuţu se îndrepta către Tulcea la volanul autoturismului său Audi A8, când a fost lovit în plin de o maşină condusă de un şofer fără permis, care se angajase într-o depăşire fără să se asigure.

Finuţu şi soţia sa, Mariana Bureaţă, au murit pe loc, dupã ce au fost izbiţi frontal de autoturismul care venea din sens opus. Şase persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în urma carnagiului în care au fost implicate un BMW, un Audi A6 şi Audi A8 a, ultima maşină fiind proprietatea romului din Buzescu.

Cavou făcut după modelul Judecătoriei din Caracal

Dan Finuţu şi soţia au fost înmormântaţi în localitatea de baştină, în cimitrul de la Buzescu. Pentru familia Finuţu s-a ridicat aici un cavou după modelul casei care copiază Judecătoria din Caracal. Cavoul de dimensiunea unei garsoniere a fost mobilat precum o casă de locuit. Pe faţada cavoului care seamnă cu judecătoria în miniatură a fost trecut ”Dan Finuţu şi Mari”.

cavou


Satul cu palate

Zeci de palate ţigăneşti sunt înşirate pe şoseaua principală care străbate comuna Buzescu. Viu colorate, cu coloane enorme la intrare, cu faţade pe care au înscripţionate numele proprietarilor sau semnele monedei euro, palatele de la Buzescu atrag privirile tuturor trecătorilor. Majoritatea palatelor au zeci de camere, distribuite pe trei sau chiar patru niveluri, şi în cele mai multe cazuri încăperile sunt nelocuite.

Oficial, bogăţia romilor din Buzescu vine din afaceri cu metale feroase şi neferoase şi din comercializarea cazanelor pentru făcut ţuică. Doar câţiva romi din comună au însă firme cu acte în regulă şi în baza suspiciunilor de evaziune fiscală, descinderile mascaţilor în palatele din Buzescu sunt evenimente obişnuite în comuna teleormăneană.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite